20 Eylül 2020 00:21

Çocuklar, gençler ve eylemleri

Hyde Park'ta George Floyd için eylem

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Türkiye’de ve dünya çapında sürmekte olan salgın koşullarına rağmen düzenlenen eylemler oldukça büyük şaşkınlık yarattı. İnsanların virüs nedeniyle bir araya gelmekten çekineceği, bu nedenle adaletsizliklere karşı çıkmaktan uzak duracaklarını düşünenler yanıldılar.

Salgın ile birlikte ortaya çıkan ve ilk bakışta yeni gibi görünen birçok sorun, aslında köklü adaletsizliklerin sonucu. Bu sorunlara yönelik çözümler, yapısal eşitsizlikleri yaratanlardan ve devlet mekanizmalarından değil, yine toplumun içerisinden geldi. Yani, sıradan kişi ve oluşumlardan. Örneğin İtalya’daki birçok bölgede yiyecek gibi gereksinimlerin dağıtımında yerel çabalar, herhangi bir karşılık beklemeden dayanışmaya koşan insanlar ile gerçekleşti.

Adaletsizliklere göz yummaya hiç istekli olmayan çocuklar ve gençler, salgın döneminde de çözüm üretmek için çok istekliydiler. Ama medyada kolay yer alamadıkları, yerel çözümler magazin meraklısı medya kuruluşlarına pek çekici gelmediği için çabalarının çoğu duyulmadı. Bunda, çocuk ve gençlerin çabalarının çoğu zaman hafife alınması da rol oynadı.

Oysa çocuk ve gençlerin çabalarını değerlendirirken, sonuçlara değil, güçlükleri yenmek ve başkalarına yardımcı olmak üzere adım atma isteğine odaklanmak gerekir. Diğer yandan, küçük çocukların ürettikleri çözümleri gerçekleştirmek için büyüklerden yardım almaları gerekeceği de akılda tutulmalıdır.

Örneğin, ABD’nin kuzeydoğusunda yaşayan 10 yaşındaki Chelsea, mart ayında okulların kapanması ile çocukların yaratıcı etkinlikler yapabilecekleri ortamlardan uzak kalacaklarını düşünmüş. İçinde keçeli kalem, pastel boya, renkli kalem, kağıt, boyama kitapları bulunan 1500 paket hazırlamış. Bu paketlerin 12 eyalete, evsiz veya öksüz çocukların barındığı merkezlere dağıtılmasını sağlamış. Bütün bunları yaparken, elbette ki, anne ve babasının yardımını almış.

Yaşları daha büyük çocuklar ve gençler ise çözüm üretirken sosyal adaleti daha çok düşünürler. Bu süreçte yakınlarındaki yetişkinler, özellikle de öğretmenleri tarafından düşünmeye teşvik edilmeleri ve eyleme geçme isteklerinin kırılmaması gerekir. Çocuklar ve gençlerin köklü adaletsizlikler karşısında eyleme geçip, başarısız olmaları hiç eyleme geçmemelerinden çok daha iyidir.

George Floyd’un 25 Mayıs tarihinde bir polis tarafından öldürülmesi ardından ortaya çıkan büyük gerilim sırasında birçok yerde çocuklar ve gençler eyleme geçtiler. Bu gerilime ve George Floyd’un dışında nice yetişkin, çocuk ve gencin ölümüne yol açan ırkçılığın çocuk ve gençler tarafından yok edilmesinin olanaksız olduğu söylenebilir. Oysa doğru olan, çocuk ve gençlerin eyleme geçme isteğinin desteklenmesidir. Irkçılık ve yoksulluk ile bilinen Şikago’nun batı yakasından bir örneği inceleyelim.

Yaz başında eyleme geçmek isteyen siyah gençler çok yaygın ve ciddi sorunlardan biri olan sağlıklı yiyecek eksikliğini ele almışlar. Özellikle yoksul siyahların yaşadığı bölgelerde taze meyve sebze satan işletmelerin olmayışı, ABD’de çok uzun süredir bir “piyasa sorunu” olarak sunuluyor. Yani, kâr amaçlı işletmelerin bir bölgeden çekilmesi, küçük işletmelerin büyük şirketler tarafından yutulması ve taze meyve sebze satan büyük mağazaların toplu taşım ile gidilemeyen uzak noktalara taşınması bir halk sağlığı sorunu değil, o bölgede yaşayan insanların sorunuymuş gibi.

Yaşadıkları bölgede bir çeşit pazar kurmak için yola çıkan gençler, bir yandan gerekli para için bağış toplamışlar, diğer yandan birkaç sivil kuruluştan bilgi ve destek almışlar. Semtin adından yola çıkarak, “Austin Hasadı” adı ile bir meyve sebze pazarı kurmuşlar. 24 Ağustos’ta açılışı yapılan pazar, ilk aşamada 12 hafta boyunca, haftanın üç günü üç saat açık olacakmış

Bütün bunları Türkiye bağlamında birleştirelim. Her şeyin tepeden belirlendiği, kamusal alanda herhangi bir adımın tepeden izne bağlandığı ve “Al gülüm, ver gülüm” ile Türkiye çapında iyi yağlanmış ve semirtilmiş rejim destekçisi bir blok oluşturulduğu bu dönemde, çocuk ve gençlerin dünyayı değiştirme isteğini düşünmek ve eylemlerini yazmak daha da önemli. Dünyanın yaşanabilir bir dünyaya dönüştürülmesi için gerekli her adımda, çocuk ve gençlerin oynayacakları rollerin mutlaka düşünülmesi gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...