01 Eylül 2020 00:06

Êzidi Kürt yazar İskan Tolun

okul araç gereçleri

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Bu hafta İsmail Beşikçi’nin Êzidî Kürt Yazar İskan Tolun ile ilgili yazısına, kısaltarak yer vermek istiyorum.

İskan Tolun 1966 Batman, Beşiri Uğrak köyü doğumlu. Êzidî bir Kürt.  Yoksul bir çiftçi ailesinin oğlu.  Mîhemetkê Rêzigundî bavik’ine  mensup. İlkokulu bitirdikten sonra, çocuk yaşta hayata atılıyor. Metropollerde inşaat işçiliği, garsonluk gibi çeşitli işlerde çalışıyor.

1985’den beri Almanya’da yaşıyor. Alman vatandaşı. Almanya’da bazı firmalarda işçi, bazı firmalarda şoförlük gibi işlerde çalışmış. Kaynakçılığı öğrenip taşeron bir firmada demir-döküm işlerinde çalışmış. Ailesinin hastalanması üzerine, bu hastalıklarla ilgilenmek için işi bırakmak zorunda kalmış.

Yazar, İskan Tolun’dan sonra bir de (Easy) şeklinde bir sözcük kullanıyor.

İskan Tolun’un çok önemli bir özelliği okur-yazar bir Êzidî Kürt olması. Bir röportajda,  ‘Elimden kitap kalem düşmedi’ diyor.  İskan Tolun’un (Easy) yayımlanmış kitapları şunlar:

Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter  1, Babıali Kitaplığı, Ocak 2017 İstanbul 328 s. ; Girdap, Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter 2;  Babıali Kitaplığı Kasım 2017, İstanbul 311  s.; İsyan, Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter 3, Babıali Kitaplığı Temmuz 2018 İstanbul 350 s.; Diaspora, Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter 4 Babıali Kitaplığı,  Nisan 2019 İstanbul, 328 s.;

Üç Kafadar,  Babıali Kitaplığı, Ocak 2020,  İstanbul, 208 s.

Bu beş kitabı, dikkatle, ilgiyle, zevk alarak okudum.  İskan Tolun’un (Easy) yayımlanmış iki kitabı daha var. İlk kitabının adı Gerçek Hikayeler ve 444 Kitabın Özeti’dir. Son kitap ise, ‘İbret-Ulu Tanrım’ başlığını taşıyor. İlk kitabı ve son kitabı henüz görmedim.

İskan Tolun (Easy) Êzidî bir Kürt. Êzidîlere karşı yapılan zulümleri, haksızlıkları yakından biliyoruz. Bunu, İskan Tolun da kişi olarak, aile olarak Bavik olarak yakından biliyor. Bunun bilincinde. 1970’lerde,  Batman’da, Êzidîlere karşı gerçekleştirilen katliamları yakından gördüğünü yaşadığını anlatıyor. Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter’ in 1. kitabında, o günlerde babasıyla birlikte doktora giden çocuğun kendisi olduğunu vurguluyor. O günlerde, her gördükleri Êzidîye saldıran, Êzidî avına çıkmış Batmanlılardan korunmak için, nasıl köşe bucak saklandıklarını belirtiyor. (s. 147)… Olaylar, Batman’ın, Cennet adlı beldesinde geçiyor. Cennet yazarın yaratmasıdır. Anlatılan olayların gerçek olduğunu, ama farklı isimler kullandığını da belirtmektedir kendisi ile yapılan röportajda.

Olaylar, Cennet’te simit satan Remzi isimli bir, kibar, yakışıklı   delikanlının   etrafında gelişmektedir. Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter romanının dört cildinde de  olaylar, Remzi’nin etrafında gelişmektedir. Remzi, ailesine, kardeşlerine, yeğenlerine bağlı bir kişidir… Olayların gelişimi sırasında çok çeşitli insanlarla, devletin çeşitli kurumlarıyla karşılaşıyoruz.  Romanın birçok bölümünde, Cennet beldesinin etrafındaki Qêre Dağı’nın güzellikleri, yaylalar, çiçekler, ağaçlar vs. betimleniyor. Remzi’nin Çilesi Ölünce Biter romanının birçok bölümünde Êzidîlerle ilgili anlatımlar da var.

Yazar İskan Tolun, Üç Kafadar isimli romanında ise, 16 yaşlarında Batmanlı üç Kürt gencin, Antalya, İzmir, Isparta üçgeninde iş arama, çalışma maceralarını dile getiriyor. Bu romanın, hüzünlü bir bitişi var. Yazar İskan Tolun’un dikkate değer bir kurgusu var.

İskan Tolun, ilkokuldan sonra eğitime devam etmemiş. Ama kendi kendini yetiştirmiş bir arkadaş. Böylesine romanlar yazması dikkate değer, övülesi bir durum… İskan Tolun, en büyük amacının Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanmak olduğunu söylüyor. İnsanın, böyle hülyaları, ütopyaları olması, bunları gerçekleştirmeye çalışması güzel bir gelişme. Ama bu, küçük hataları, yanlışları düzeltme gereğinin önüne geçmemeli. 

İskan Tolun Türkçe yazıyor… İskan Tolun, neden Kürtçe yazmadığı konusunda kendi kendini sorgulamalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...