19 Ağustos 2020 00:08

Demirtaş'ın önerileri

Fotoğraf: MA

Paylaş

Seçime daha üç sene var, İnce niye Cumhurbaşkanlığı için yürüyüş başlattı, Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanlığı niye tartışılıyor?

Demek ki, Ankara’da siyaset yapanlar seçimin erken olacağına inanıyor.

Peki, muhtemel bir erken seçimin ilk konuşulacak konusu muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı mıdır?

Bütün burjuva muhalefet partileri Tek Adam Sistemi’nin değiştirilmesi gerektiğini, eski parlamenter sistemin kötü yanlarının düzeltilerek, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönülmesini savunuyor. Ama, hiç biri güçlendirilmiş parlamenter sistemin nasıl olacağını söylemiyor. Sanki Erdoğan iktidarı değiştiğinde yerine seçilecek başkan da tek adamlıktan kolay kolay vazgeçmeyecek gibi.

Demirtaş, güçlendirilmiş parlamenter sistem için çerçeve bir metin hazırlamış ve paylaştı. Demirtaş, hapishanede dahi politikanın nabzını tutmaya devam ediyor. Burjuva muhalefetin yoldan çıkmış gündemini doğru yola sokmaya çalışıyor.

Pandemi ile mücadele, işçi sınıfı ve halkın acil ekonomik ve demokratik taleplerinin karşılanması yanı sıra; tek adam iktidarı yerine nasıl bir sistem kurulması tartışması da politik gündemdir.

Bir zamanlar, AKP uzun süre Anayasa’yı değiştireceğim diye milleti oyalamıştı. Anayasa komisyonları kuruldu. Herkesten yeni anayasa için öneriler alındı. Meclisteki partiler, burjuva muhalefet partileri, çeşitli dernek ve sendikalar, hatta sol partiler ve işçilerin partisi bile Meclise davet edilip önerileri dinlendi, yazılı önerileri alındı. Sonra yeni anayasa unutuldu. O öneriler hala Meclis arşivlerindedir.

Şimdi, Erdoğan gittikten sonra nasıl bir siyasi sistemin oluşturulacağı tartışılmalıdır. Tek Adam Sistemi ne kadar süre içinde terk edilecek? Yerel yönetimler, Siyasi Partiler Kanunu, seçim barajı hakkında muhalefet ne düşünüyor? Somut önerileri nedir? HSK, AYM nasıl seçilecek? Yargı nasıl bağımsız olacak? Üniversiteler nasıl olacak? YÖK’ü savunan muhalefet partisi var mı? Sendikalar, grev, iş yasaları nasıl değişecek? RTÜK, Basın İlan Kurumu yeni iktidarın sansür sopası mı olacak, değişecek mi?

Tabii, Kürt meselesi hakkında ne düşünüyor muhalefet partileri? HDP’ye yok gibi davranarak Kürt meselesini nasıl çözecekler?

Demirtaş göstermelik horoz döğüşünden gerçek gündemlere dönülmesi çağrısı yapmış.

Haksız değil.  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...