18 Ağustos 2020 00:00

Adının hakkını veren lig: Süper Amatör

Çimlerin üzerinde duran futbol topu.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Pandemi dönemine hazırlıksız yakalanan bir toplum oluşumuz, hayatın her alanında kendisini gösteriyor. Evvela, hastalık çerçevesinde belli yaş gruplarını resmi ağızlardan hedef alan üst düzey yöneticiler sayesinde halkın geneline sirayet eden “Bana bir şey olmaz” havası, yerini son dönemde tedbir alanlara karşı alınganlık gösteren bir çoğunluğa bırakmış durumda.

Sporda da yönetilemeyen bir süreç, herkesin malumu. Ancak süreç henüz tam anlamıyla noktalanmadı. Süper Lig, 1. Lig, 2. ve 3. Lig hakkında alınan kararların akabinde bir tek Bölgesel Amatör Lig ve Süper Amatör Lig hakkında 2019-2020 sezonunun final durumlarının netleştirilmesi kalmıştı.

Süper Amatör Lig, adının hakkını veren ve inanılması güç bir karara ev sahipliği yaptı.

İstanbul’da playoff oynayan (ve sıfır puanı olan) takımların tamamının (16 takım) BAL’a yükselmesine karar verilirken pek çok şehrin süper amatör klasmanında kulüplere kura uygulaması dayatıldı.

İnanmak gerçekten güç değil mi? Ama şaka değil.

İzmir ve Bursa başta olmak üzere pek çok şehirde liderliğe matematiksel olarak puanı yeten kulüplere kendi aralarında kura çekilmesi uygulaması dayatılırken İstanbul kulüplerine ise yüksek ihtimalle önümüzdeki dönemde yapılacak Amatör Kulüpler Federasyonu seçimlerinde sahip oldukları yüksek sayıdaki delege nedeniyle ciddi bir iltimas geçilmiş durumda.

Tabloyu daha net özetlemek adına şu örnekleri verebiliriz:

İstanbul’da sıfır puanlı Dudullu ve Kavacıkspor’un BAL’a yükseltildiği kararlar çerçevesinde Aydın’da tüm takımların 1 puanı olduğu halde Didimspor ve Çine Madranspor BAL’a yükseltilirken Aydın Büyükşehir Belediyespor ve Kuşadaspor BAL’a yükseltilmedi. Keza Kırklareli’de 18 maç oynanmış bir grupta 44 puanlı lider Babaeskispor BAL’a yükselirken 43 puanlı Kavaklıspor ve 38 puanlı Kaynarca Gençlikspor BAL’a yükseltilmedi.

Yani, Süper Amatör Lig’de karar mercilerine göre 0, 43’ten büyük.

Burada olması gereken, aslında çok net ve basit.

Şampiyonluk şansı olan bütün takımlar BAL’a yükseltilmeli ve BAL’da grup sayısı artırılmalı.

Ama bu yapılırsa, birileri kendisini ayrıcalıklı hissetmeyecek ve seçimlerde eli oy vermeye gitmeyecek.

O yüzden...

Sıfırın, kırk üçten büyük olduğu bir spor ortamımız olduğu artık kesin bir biçimde tescillendi.

Emeği geçen bütün ‘süper amatör’lere teşekkürler...

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa