07 Haziran 2020 00:05

Karanlık Hikâye

Karanlık Hikâye

Murat Ongun'un Kırmızı Kedi Yayınevi'nden çıkan Karanlık Hikâye kitabının kapağı

Paylaş

Korona günlerinde toplum olarak evlere kapandık. Özgürlüklerimizi ve itiraz hakkımızı teslim ederek sağlığımızı ve zihnimizi korumaya çalıştık. Birçoğu bu karantina günlerinde evinde televizyonla, filmlerle ve kitaplarla zamanını verimli hale getirirken kimleri de evde sıkıldı, öfkelendi, içinde bulunduğu duruma isyan etti.  Bu hafta belli ölçülerde normalleşmeye izin verildi ve toplum olarak biraz nefes alabildik.

Bizim tarafta zaman, kitaplar, yazılar ve izlemediğim, birikmiş filmleri görmekle geçti. Bir de yayınevlerinin postayla gönderdiği yeni çıkan kitapların heyecanı yaşandı. Bu yayınevleri arasında sekiz kitapla en başta Kırmızı Kedi Yayınevi geliyor. Kırmızı Kedi son yıllarda yerli ve yabancı yazarların önemli metinlerini yayımlayarak kitap dünyasının gözde bir kurumu olarak adından sıkça söz ettirmeye başladı. Edebiyat ve kültür hayatımız için önemli bir atılım. 

Kırmızı Kedi Yayınevinin son çıkanları arasında Murat Ongun’un yazdığı Karanlık Hikâye adlı ilginç bir roman da var.  Murat Ongun gazeteci, daha önceden Medyanın İç Savaşı adlı bir kitabı yayımlanmış, şimdilerde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı ve belediyenin sözcüsü.

Murat Ongun medyadan takip ettiğimize göre yoğun bir iş temposu içinde çalışıyor, bu hengame içinde edebiyata, roman yazmaya zaman bulabilmiş olması da ayrıca alkışlanacak bir kültürel girişim.

Murat Ongun Karanlık Hikâye’de Haldun Ergin adlı genç bir yazarın aşk ilişkileri üzerinden geçmiş ve bugünle hesaplaşmasını konu ediniyor. Haldun, sosyetik çevrede sıra dışı yaşamıyla bilinen Derin adlı eski balerin sevgilisinden ayrılır. Duygusal olarak derinden sarsılmıştır. On yedi yıl sonra artık olgun bir yazar olan Haldun, mutsuzdur. İçinde yaşadığı şehre yabancılaşmış, yaşama sevincini yitirmiştir.  Yazarlıkta kalemi körelmiş, öyküsü azalmış ve motivasyonunun tükenmiş olduğunu hisseder.  Boşluktadır. Yeni bir çevre, yeni farklı ilişkiler ve yeni hikaye peşinde şehir değiştirmeye karar verir. Haldun Ergin İstanbul’a yakın yerleştiği şehirde önce Emrah adında bir gazeteciyle daha sonra da güzel ve çekici bir kadın olan burjuva soyundan Defne ile tanışır. Defne’nin de yıllar önceki ilişkisi Derin gibi sırlarla doludur, alımlıdır cazibesi vardır ve inandıklarını cesurca yaşayan aşka susamış fakat evli bir kadındır. Haldun bir anda bu sırlarla dolu gizemli kadının hikayesine kahraman olur. Bu karşılaşma yenilenme ihtiyacındaki Haldun’u bir kez daha geçmişe sürükler…    

Karanlık Hikâye’nin farklı bir kurgusu var. Olayların yakın geçmişte yaşandığı fark ediliyor romanda.  Dili sade ve anlaşılır. Roman kişileri sahici, hayattan alınmış, yaşayan figürler olarak karşımıza çıkıyor. Romanda mekan, çevre tasviri ve ayrıntılı gözlem, iç tutarlılıkla romantik tablolar halinde başarılı bir biçimde okuyucunun karşısına çıkarılıyor. Ongun’un Karanlık Hikâye’yi yazarken gazetecilik mesleğinin avantajlarını, kurguda, olayların anlatımında ve karakterlerin bütünlüklü sunumunda hünerli bir biçimde başarıyla kullandığı görülüyor.

Karanlık Hikâye, Murat Ongun’un ilk romanı. Bazı noktalarda zayıflıklar görülse de, yazarın okuyucuyla bütünleşebilecek bir anlatımı var, sıcak, samimi ve nesnel. Bu yeteneğini, umarım siyasetin karanlık girdabında yitirmez, okumaya ve yazmaya devam eder.

Kırmız Kedi Yayınları tanınmış yerli ve yabancı yazarların eserlerini yayımlarken aynı zamanda yeni yazarların da kitaplarını okuyucuyla buluşturarak önemli bir görevi yerine getiriyor. Yayıncılık dünyasında ve edebiyat ortamında tekelleşmeye doğru hızla yol alınırken yeni yeteneklere olanak tanımak ve okuyucuya farklı kalemleri tanıtmak özlediğimiz yayıncılık anlayışının daha da yaygınlaşması umuduyla…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...