30 Mayıs 2020 00:19

Raspberry Pi 4 RAM’ini ikiye katladı

Raspberry Pi: Yaklaşık 9 santimetreye 6 santimetrelik bir bilgisayar.

Fotoğraf: Michael Henzler/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0

Paylaş

Raspberry Pi, 2006’dan 2008’e geliştirilen ve 2012 yılında ilk iki modeli 25 ve 35 dolar gibi oldukça düşük bir fiyatla piyasaya sunulan yaklaşık 9 santimetreye 6 santimetrelik bir bilgisayar. Bilgisayar denilince gözünüzde farklı şeyler canlanmasın. Tüm bileşenlerini tek bir kartta toplayan cep telefonu boardları ile büyük benzerlikler taşıyan bir cihaz Raspberry Pi. İlk geliştirilme amacı üniversite öncesinde temel bilgisayar bilimleri eğitimini desteklemek olsa da küçük ebatları, düşük fiyatı ve işlevselliği ile 8 yılda web sunucularından bilimsel araştırmalara, robotikten akıllı ev cihazlarına neredeyse kullanılmadığı hiçbir alan kalmadı. İlk çıkan iki modele yıllar içinde yeni ve daha güçlü modeller eklendi. 2019 sonu itibarıyla Pi’nin toplam satışı 30 milyon adedi aşmıştı.

Raspberry Pi vakfı birkaç gün önce Pi’nin 4. serisine 2GB ve 4GB RAM’in yanına yeni bir seçenek daha ekledi: 8GB RAM. Bu son eklenen seçenekle birlikte edinebileceğiniz en güçlü Raspberry Pi’nin fiyatı 75 dolar. Bu fiyata 1,5GHz hızında 4 çekirdekli ARM Cortex-A72 işlemci, 8GB RAM, 4K 60Hz çözünürlüğe kadar çıkabilen çift mikro HDMI ekran çıkışı, USB 3.0, Bluetooth 5, gigabit ethernet ve 802.11ac kablosuza sahip oluyorsunuz. Pi’yi kullanabilmeniz için ek olarak uygun bir güç adaptörüne, sistemi yüklemek üzere bir Micro SD hafıza kartına, bir ekrana, klavye ve fareye de ihtiyacınız olacak. Bütün bu ek aparatların fiyatını hesaba kattığınızda dahi amiral gemisi telefonlarla aşık atabilecek performansıyla fiyatı hâlâ oldukça uygun. 8GB RAM’e ihtiyacınız olmadığını düşünüyorsanız, Pi 4’ün 4GB RAM’li sürümünü 55 dolara, 2GB RAM’li sürümünü ise 35 dolara edinebilirsiniz.

Bütün bu özellikleriyle Linux kullanmakla ilgili bir sıkıntınız olmadığı sürece Pi 4, gayet makul performanslı bir masaüstü bilgisayarı işlevi görebilir. Ya da üreticinin sunduğu seçeneklerle sınırlandırılmadığınız bir akıllı televizyona Pi sayesinde çok da zorlanmadan sahip olabilirsiniz. Ya da eski konsol oyunlarını oynamak için bir oyun makinesine dönüştürebilirsiniz Pi’yi. Ya da ev ağınız için bir dosya sunucusuna. Bütün bunlar yetmediyse Pi’nin web sitesindeki projeler kısmından ya da DIY sitelerinden Raspberry Pi ile hayata geçirebileceğiniz daha yüzlerce projeye ulaşabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...