19 Mayıs 2020 00:01

Bayramlık ağız

Samsun Atatürk Anıtı

Fotoğraf: Fotoğraf: Haluk Comertel/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Bugün, 19 Mayıs.

Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı.

Türkiye’nin en büyük şehirleri olan İstanbul, Ankara ve İzmir’de pek çok takım stadyum sorunu yaşıyor. Stadyum bulabilen ancak herhangi bir tesise, hatta futbolcuların soyunup giyinebileceği bir soyunma odasına dahi sahip olmayan semt takımları da hiç azımsanacak kadar değil.

Amatör küme maçlarına çoğu zaman sağlıkçı gelmiyor. Federasyon zaten bir sağlıkçı göndermiyor; kulüpler kendi inisiyatifine bırakılmış durumda. Ancak ücretle bir sağlıkçı tahsis etmemiş profesyonel lig takımlarına ‘çatır çatır’ para cezası kesiliyor. Amatör takımlara (çok şükür) o yok.

O da henüz.

Malum, koronavirüs tüm ekonomileri olduğu gibi futbol ekonomisini de etkiledi. Her amatör maçta sağlıkçı yokluğuna para cezası kesilse, dünyanın geliri olur. TFF yönetiminin yurt dışı gezilerinden ikisini, Business Class bilet almazlarsa belki de beş tanesini, karşılar en azından.

Amatör ligler demişken…

Bu liglerde kamera kullanılmıyor. Hatta profesyonel liglerde maçlara fotoğraf makinesi ile girmek dahi yasak. Kameranın, doğru düzgün fotoğrafın veya videonun olmadığı liglerde tek geçer akçe hakem raporları. Üstelik bu raporlarla geçtiğimiz yıllarda pek çok futbolcuya tek kalemde 10 maçın üstünde ceza verildiği vaki. Dahası, futbolcuların ifadeleri hakem raporlarının art niyetli tutulduğuna ışık tutuyor, fakat özerk bir kurum olan TFF; futbolcuyu değil hemen hemen her fırsatta hakemi koruyor.

Hatta o kadar ‘alt liglere’ gitmeye gerek yok. Hatırlarsanız birkaç yıl evvel İBB personeli olan Volkan Bayarslan’ın İBB’nin Süper Lig’deki takımının maçında görev aldığı ortaya çıkarılmış akabinde kısa bir süreliğine amatör ligde görev verilen hakeme sonradan ‘normal seviyede’ maçlar verilmeye devam edilmişti. Ancak 2017 yılında İBB tarafından düzenlenen Futbol Akademi Kampı’nda görev alan hakemler arasında ilk sırada da Bayarslan geliyordu. Yani herkes, kendisinden gördüğü kişiye sahip çıkmaya devam ediyordu.

Futbolcular ise adeta üvey evlat…

Bakınız son açıklama.

TFF Başkanı Nihat Özdemir, liglerin ‘öyle ya da böyle’ bitirileceğini; COVID-19 testi yapılınca pozitif çıkan olursa onları ayırıp yola devam edeceklerini müjdeledi. Müjdesi, tabii ki futbolcular için değil.

Bahis şirketleri, yayıncı kuruluşlar, reklam verenler…

Sözün özü kâr ortakları için.

Koronavirüse yakalanınca hayatını kaybedenlerin sadece 65 yaş üstü olmadığı…

Her yaştan ölümlerin gözlendiği…

Vaka sayımızın gitgide arttığı…

Bütün bunları bir kenara bırakıp, pozitif çıkanları ayırarak yola devam etmekten bahsetmek…

Her şeyi geçtim, bir takımda pozitif çıkan futbolcunun sağlık mücadelesi ve o mücadelenin kulüp arkadaşlarına olacak psikolojik etkilerini düşünmek dahi ürpertici!

İnsanları, dönüşü olmayacak travmalarla baş başa bırakmayı vicdanlarına kabul ettirerek bugün doyasıya spor bayramı kutlayacaklar.

Ne diyelim…

Kutlu olsun!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...