06 Mayıs 2020 00:40

Darbe öcüsü

Fotoğraf: Kurtuluş Arı/DHA

Paylaş

AKP yöneticileri yine darbe iması ile, darbeye karşı kahramanca karşı koyacaklarına dair açıklamalar yapmaya başladı. Bazı AKP yandaşları da gaza gelip “Beyaz Toros”, “Kavanoza konmuş kurşun”la tehditler yapmaya başladı.

İyi ama, darbeyi kim yapacak?

Gelinen noktada ordu ve polis içinde AKP iktidarına karşı çıkacak kimse var mı? 15 Temmuz gecesi, Bahçeli’yi kefil göstererek, Erdoğan’a koruma garantisi veren ve İstanbul’da askeri kışlaya çeken general şu anda ordunun başında değil mi? AKP-MHP koalisyonunda bütün devlet kadroları AKP ve MHP’lilerle doldurulmadı mı?

Yoksa, AKP’den istifa edecek bir kısım milletvekili ile AKP-MHP koalisyonunun TBMM’de azınlığa düşürülerek seçim yenilenmesi olasılığından korkup, buna mı darbe diyorsunuz? Şu anda böyle bir ihtimal yok ama, böyle bir şey olursa buna darbe denmez ki.

Ya da, MHP’nin AKP’ye desteğini kesmesinden mi korkuluyor. MHP, bir gecede hızlı AKP muhalifliğinden, AKP yandaşlığına döndüğü gibi, bir gecede yine AKP muhalifliğine dönebilir mi? Olabilir. MHP bunu hep yaptı. AKP-MHP koalisyonunu da, DSP-ANAP-MHP koalisyonunu da böyle kurdu. 2002’de erken seçim kararını da böyle aldı. Ama, buna da darbe denilemez. MHP, erken seçime gitmez. MHP’li Enginyurt, AKP’lilerden daha hızlı darbecilere karşı tehdit savurmakta.

Enginyurt ve AKP’li trollere bakarsak darbe tehdidi CHP’den geliyor. Peki, CHP darbeyi nasıl yapacak. Yukarıda ordu ve polisin durumuna değinmiştik. Ordu ve polis CHP’nin peşinden gitmez. TBMM’de milletvekili istifaları ile darbe olmaz. Zaten istifa edenler de CHP, İYİ Parti vd. muhalif partilerden oluyor son zamanlarda.

AKP açıklamalarında, “darbe tehdidi” ile “Bölemeyeceksiniz, ezan susmayacak” falan dendiğine göre; darbe tehdidinin faili olarak CHP ile birlikte HDP mi görülüyor acaba?

Neyse, AKP-MHP koalisyonundan daha sarih bir açıklama gelmeden darbeyi kimin yapacağını anlayamayacağız herhalde.

Şunu anlıyoruz ama: AKP-MHP koalisyonu darbe falan hikayeleri ile kaybettiği seçmen kitlesini geri almaya çalışıyor. Dağılmakta olan tabanını tutmaya çalışıyor. CHP ve HDP’yi açıktan tehdit ederek, onların muhalefetini pasifleştirmek istiyor. Ekonomik ve siyasi kriz koşullarında yönetememe durumunu unutturmaya, kamuoyunun dikkatini başka yönlere çekmeye çalışıyor.

Maske dahi dağıtmayı beceremeyen bir hükümet, ne yapsa gidişini durduramayacaktır. Geçmişte yaptığı numaralar artık sökmez. Halk, göz boyacılığa karnı açken, işsiz ve evine ekmek götüremezken eskisi gibi prim vermez.

Bu açıdan, durum 2002 öncesine benzetilebilir. Emperyalistler ve iş birlikçi büyük patronlar yeni bir ekonomik ve siyasal program istiyor. AKP-MHP koalisyonu ise böyle bir program yerine hamaset yapıp, oyalanıyor.

Burjuvaziye yeni bir program lazım.

Tabii, işçi sınıfı ve emekçilere de…Yeni bir program etrafında birlik, örgütlenme ve mücadele…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...