10 Mart 2020 00:03

3. Lig’den çıkamayanlar derneği

3. Lig’den çıkamayanlar derneği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta bu köşede yayımlanmış olan “Profesyonelliğin Sonu” başlıklı yazımda, 3. Lig’de düşme adayı olan ve dolayısıyla profesyonel liglere veda etmesine belki de iki aya yakın süre kalan kulüplere yer vermiştim. Bu kulüplerin kaç yıllık profesyonel takım olduklarına dönük çeşitli bilgileri de bu hafta paylaşacağımı belirtmiştim… Şimdi, 3. Lig’de düşme adayı olan kulüplerin profesyonel liglerdeki serüvenlerine kısa bir bakış atacağız.

Düşmesi kesinleşen iki kulüpten Manisaspor’u bilmeyen pek yoktur. Bir dönemler Süper Lig’de şampiyonluk mücadelesi veren Ege temsilcisi; 2011-2012 sezonunda Süper Lig’deki son demlerini yaşamıştı. 1964’ten bu yana profesyonel liglerde bulunan Manisaspor tarihinde ilk kez amatör statüde mücadele etmeye hazırlanıyor… Düşmesi kesinleşmiş bir diğer kulüp olan Tokatspor ise bir dönem Türkiye Kupası’nda ciddi sonuçlar elde etmesiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Dönem dönem 2. Lig’den 3. Lig’e düşüp tekrar yükselmiş olan bordo beyazlılar; 1969 yılından bu yana profesyonel liglerde boy gösteriyordu. ’80’li yılların başında ise kısa bir müddet 1. Lig tecrübesi de edinen Tokat temsilcisi, düşüşünün önünde duramayınca amatör liglere “merhaba” demek zorunda kaldı.

3. Lig 1. grupta düşme adayı olarak dikkat çeken kulüplerden Erzinspor 2014 yılından bu yana, Şile Yıldızspor geçtiğimiz sezondan bu yana, Yomraspor 2015 yılından bu yana, Kızılcabölükspor 2013 yılından bu yana, 52 Orduspor FK ise 2017’den bu yana profesyonel liglerde mücadele etmekle birlikte, 3. Lig’den bir adım öteye geçememiş kulüpler olarak dikkat çekmektedir. Bittabi, bu durumda eleştirileri Şile Yıldızspor ve 52 Orduspor FK’den biraz uzaklaştırmak gerekecektir; nitekim diğer rakiplerine nazaran oldukça ‘yeni’ sayılan kulüpler… Fakat insan merak etmeden edemiyor: Bir şehrin takımını öteleyip, yerine suni bir takım çıkarmak isteyen merciler, tıpkı 52 Orduspor FK örneğinde olduğu gibi daha ne kadar ileri gidecekler? Örneğin, şehrin kurtuluş gününü kulüp isminin sonuna ekleyip plaka gibi gezdirecekler mi kulüpleri?

Gelelim sadece iki takımın küme düşeceği 3. Lig 2. grupa… Grup sonuncusu Kemerspor 2003 kulübü 2009’dan beri, sondan ikinci sıradaki 1877 Alemdağspor ise bu sezonun başından beri, Erbaaspor daha önceden kesintilerle birlikte 7 sezon mücadele ettiği profesyonel liglere dönüş yaptığı 2016’dan beri, Elazığ Bld. FK 2016’dan beri, Payasspor 2013’ten beri, Fatsa Belediyespor ise daha önce kesintili 11 yıl mücadele ettiği profesyonel liglere dönüş yaptığı geçtiğimiz sezondan beri, Kozanspor FK de daha önce 15 yıl mücadele ettiği profesyonel statüye döndüğü 2015 yılından beri 3. Lig’de mücadele eden kulüpler arasındaydı.

3. Lig 3. grupta da tıpkı 2. grup gibi kesinleşen herhangi bir düşüşün söz konusu olmadığı söylenebilir. Ancak muamma ağı, grubun yarısına değin sirayet etmiş durumda… Hangi üç takımın küme düşeceği, belki de son düdüğe dek belli olmayacak! Peki bu kulüplere de kısaca bir göz atalım mı?

Grup sonuncusu Modafen, profesyonel liglere henüz bu yıl yükselmişti. Keza grupta sondan ikinci sırada olan Yeşilyurt Belediyespor da bu yıl ilk kez profesyonel liglerde mücadele eden kulüpler arasında! Onların bir üst basamağında yer alan Batman Petrolspor ise 1985 yılından bu yana profesyonel liglerde mücadele eden; 2006 yılından bu yana ise 13 sezondur o dönem ilk kez düştüğü 3. Lig’de yoluna devam eden bir kulüp. Bir üstte yer alan Altındağ Belediyespor ise profesyonel liglerde 2017’den beri varlığını sürdürmekte… 1984’te profesyonel liglere dahil olan, dahil olduğu sezonda bir üst lige çıkmayı başaran ve bir sezon da olsa 1. Lig tecrübesi edinen Gölcükspor da 2002-2003 sezonundan bu yana 3. Lig’deydi. Bu yıl, 36 yıldır sürdürdüğü profesyonel liglerdeki yolculuğunun amatöre devşirilme ihtimali olan kulüpler arasında… 2014 yılında ilk kez profesyonel liglerde boy gösteren ve ilk sezonunda tekrar amatör liglere düşen HEASK; bir sonraki yıl da geri yükselmeyi başarmıştı. Kesintisiz dördüncü profesyonel sezonunda düşme aday adayları arasında yer alan bir diğer kulüp de o oldu… Bir başka İstanbul temsilcisi Bayrampaşaspor ise daha evvel 10 sezonluk profesyonel lig tecrübesi olduğu halde, amatör liglere düşmüş ve ’98’den 2009’a dek amatör statüde mücadele etmişti. 2009 yılında tekrar profesyonel liglere dönen Bayrampaşa; bu on sezonun beşini 2. Lig’de geçirmeyi başardı. En son geçtiğimiz sezon 2. Lig’e yükselen ve yükseldiği gibi düşen İstanbul ekibi, bu yıl da 3. Lig’de düşmemek için mücadele verenler arasında… Düşme hattına yedi puan uzak olsa da, Bayrampaşa ile eşit ihtimalleri paylaşan bir diğer düşme aday adayı takımı ise bu yıl profesyonel liglere yükselen, yılların Yimpaş Yozgatspor’unun yerine getirilmeye çalışılan Yozgat 1959.

Bu istatistiki bakış bize ne söylüyor?

Her şeyden evvela, bazı istisnalar (Manisaspor, Tokatspor, Bayrampaşa, Batman Petrolspor, Gölcükspor) hariç bu listede yer alan kulüplerin hemen hemen hepsi 3. Lig’e bir müddet önce yükselen ve yükseldiği statüden yukarı çıkamayanlar. Tabii Yozgat 1959, Modafen ve Yeşilyurt Belediyespor gibi daha çıktığı yıl belli bir düzene oturtamadığı performansı nedeniyle düşme aday adayı olan kulüpleri de hesaba katmak gerek…

Detaylı bir bakış atacak olsak, bizim için 3. Lig’e dönük nasıl bir mesajı var bu listenin?

O da haftaya kalsın…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...