25 Şubat 2020 00:01

Geçmişini bilmeyen, Güngören’i anlayamaz

Geçmişini bilmeyen, Güngören’i anlayamaz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Lisede, inkılap tarihi derslerini sevdirmek için söylenegelmiş fakat ne hikmetse sadece gereksiz savaşların, antlaşmaların, doğum ve ölümlerin yıllarını ezberletmekten öteye gidememiş o meşhur sloganı hatırlamayan yoktur: “Geçmişini bilmeyen, geleceğine yön veremez” İşte bu sloganı, günümüzdeki bir gelişmeden hareketle, “Geçmişini bilmeyen, Güngören’i anlayamaz” olarak uyarlamak mümkün.

Bu köşenin okurları aslında anımsayacaktır, bundan birkaç ay evvel bir yazımda Güngören’den bahsetmiştim. O dönem yazarken işaret ettiğim bir geleceğe, bugün itibarıyla ulaşmış bulunuyoruz. Önce kısaca Güngören’i (Ve neden ondan bahsettiğimi) anımsayalım, ardından geleceğe yön verilme evresine geçelim…

Güngören dendi mi, bir Güngören Belediyespor realitesi bir de Yahya Baş şahsı ön plana çıkıyordu. Bu iki unsur, uzun zaman boyunca birlikte anıldılar. Zira, ’90’lı yılların başında “Kapalıçarşıspor” ismiyle futbol arenasına giriş yapan; ’95’te ismi “Güngören Belediyespor” yapılan bu kulübün başkanı Yahya Baş’tı.

İsmi sonradan Mimar Yahya Baş Stadyumu olacak olan Güngören Belediye Stadyumunda maçlarına çıkan bordo beyazlı kulüp uzun yıllar gelgitli bir serüven yaşamış, 2008-2009 sezonunda 1. Lig’de boy göstermiş ancak bir sonraki sezon küme düşmüştü. Fakat ne gam! 2009-2010 sezonunda tekrar 1. Lig’e yükselen, ismini “İstanbul Güngörenspor” olarak değiştirdiği 2011-2012 sezonuna dek de 1. Lig’de mücadele eden Güngören temsilcisi 2013-2014’te 2. Lig’den, 2014-2015’te 3. Lig’den ve en nihayetinde 2015-2016’da ise Bölgesel Amatör’den küme düşerek Süper Amatör takımı oluyor, el değiştirerek “İstanbul Üniversitesi” ismiyle liglerdeki yolculuğuna devam ediyordu.

Sözün özü, 25 yıl boyunca profesyonel liglerde top koşturan, tüm lig kademelerindeki radikal değişimlerin hepsini tecrübe eden adeta ayaklı bir tarih konumunda olan 1983 kuruluşlu bu takım bir anda rüzgarın terse dönmesiyle savrulup gidiyordu.

Peki bu rüzgarı terse döndüren neydi?

1992-2002 yılları arasında Güngören Belediye Başkanı olan Yahya Baş; 22. Dönem İstanbul Milletvekili olarak 2002’de iktidar partisinden milletvekili seçilip beş yıl boyunca milletvekilliği yaptıktan sonra siyasi arenadan tamamen uzaklaşıyor. Eh, Güngören Belediyespor’un ciddi yükselişe geçtiği dönem de Yahya Baş’ın siyasetten uzak kaldığı yıllara denk geliyor.

Fakat 2014’te öyle bir şey oluyor ki, kulübün orta halli sürdürdüğü 2. Lig macerası başta olmak üzere tüm profesyonel gidişat yerle bir oluyor.

Yahya Baş, çıkarılan bir kararnameyle Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesine bakan yardımcısı olarak atanıyor.

Peki geçmişi öğrendik… Güngören’de tam olarak neyi anlamamız gerekiyor?

Koskoca ilçenin önce futbol kulübünü tek hamlede tarihe gömenler, semtteki devasa stadyumu da yıkmaya başladılar. Onu anlayarak işe koyulabiliriz pekala.

Güngören Millet Bahçesi yapmak için, semtin göbeğindeki tarihi stadyumu yıkmaya hazırlanıyorlar. Milletimize hayırlı, uğurlu olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...