16 Şubat 2020 00:02

Trump için zafer

Trump için zafer

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Aralık 2019’da ABD Senatosunun, Başkan Donald Trump’a karşı yürüteceği sözde süreç hakkında yazmıştım. “Impeachment/Azil” denilen bu suçlama sürecinin Trump’ın başkanlıktan azledilmesiyle sonuçlanmayacağını tahmin etmiştim.

Demokrat Parti tarafından, Cumhuriyetçi Partili başkanın görevden alınması için başlatılan kampanyanın Trump’ı zayıflatmayacağı, tam tersine onu görevinde ve mevcut seçim kampanyasında güçlendireceği açıktı. Bu, oylamanın yapılmasından önceki günlerde ortaya çıkmıştı ve sonuçta oylamayla kesinleşti.

Beklendiği gibi, Cumhuriyetçiler’in hakim olduğu Kongrede Trump’ı gücünü kötüye kullanma ve soruşturmayı engelleme nedeniyle cezalandırma konusunda Demokratlar gereken üçte iki çoğunluğa sahip değildi ve sadece bir Cumhuriyetçi senatör Demokratların talebini destekledi.

Tarihle ilgilenen biri olarak Roma Senatosunun saygın generallerinden birini “İmparator” unvanıyla onurlandırdığı ve onu her şeye kadir bir imparator statüsüne yükselttiği zaman Roma İmparatorluğu’ndaki gelişmeleri hatırlatmak isterim: Vatansever tutkunun zayıf bir anında, kısa süre içinde biat etmek zorunda oldukları her şeye kadir iktidarı yarattılar. Senatörler cumhuriyetin sonunu getirerek Roma’nın imparatorluğa yükselişini teşvik ettiler. Roma İmparatorluğu birkaç yüzyıl sürdü, ancak çöktüğünde, solmuş bir ormandaki ölü bir ağaç gibiydi.

Washington’un Cumhuriyetçi senatörleri hükümeti kaybetmekten korkarak beklenen beraat kararını Başkan Donald Trump’a teslim etti ve bu zaferle ona daha fazla güç sunmuş oldu. Antik çağın bir “imparatoru”nun önündeymiş gibi, kendilerini itaatkar bir şekilde Başkan’ın önüne attılar ve Trump kişisel yükselişini sağlayan bu andan büyük zevk aldı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa