18 Ocak 2020 00:30

Evrensel’e BİK de, arkasındakiler de boyun eğdiremeyecek!

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Öyle anlaşılıyor ki, yarı resmi-özerk ve basın özgürlüğünü korumak amacıyla resmi ilanı adil bir biçimde dağıtmakla görevli bir kurum olması için kurulan Basın İlan Kurumu (BİK), işini gücünü bırakmış “Kim Evrensel okuyor, kim 1 değil 2, 3 gazete alıyor”un peşine düşmüş!

Oysa BİK’in aşırı politize olmuş yöneticileri kripto yöntemlerle Evrensel’in dağıtımı hakkında raporlar düzenlemekle uğraşmak yerine Evrensel’i okusalar bileceklerdi ki Evrensel; daha kuruluşundan beri, her okurunun muhabir, her okurunun aynı zamanda gazetenin dağıtıcısı olduğu bir gazetecilik anlayışını var oluşunun temeline koymuş bir gazetedir.

Nitekim gazetemizin kuruluşunun 25’inci yılı vesilesiyle gündeme gelen ve okurların dayanışmasını esas alan kampanya çerçevesinde “1 Oku 1 Okut” sloganı belirdi. Evrensel de okurlarını gazetenin dağıtımı için dayanışmaya çağırdı. Bu yüzden de bir Evrensel okurunun; (Hem Evrensel’in temel gazetecilik anlayışı hem de bu kampanya çağrısı nedeniyle) 2, 3, 5,...50 gazete almasının hiçbir saklı gizli yanı yoktur. Tersine Evrensel bunu teşvik etmekte, her okurun kendi etrafında gazeteyi dağıtmasını okurlarının sorumluluğu olarak görmektedir.

BİK, bu tutumuyla Evrensel’e, “Bu gazetecilik anlayışıyla size resmi ilan vermeyiz” demektedir!  

Gazetemize verilen ilanın “Geçici olarak kesilmesi” sonrasındaki girişimlerinden açıkça görülüyor ki, BİK yöneticileri Evrensel’e ilanı tümüyle kesmek için bahane aramaktadır. Ki, bu bahane, gazete okurlarının kaç gazete aldıklarının tespit edilmesine kadar vardırılmıştır.

Bugüne kadar medyayı, ekonomik ve siyasi baskılarla hizaya getirmek için yaptığı girişimlerle, ülkedeki medyanın yüzde 90’ını “havuz medyası”nın havuzunda toplamayı başaran iktidar; “havuza” dahil edemediklerini mahkemelerde süründürme, gazetecileri hapis ve para cezalarıyla sindirme yöntemlerini gazetelerin nasıl dağıtılacağına kadar vardırmıştır.

***

Gazetemizin başvurusu üzerine ilan hakkının neden verilmediğini soran Avukatımız Devrim Avcı’ya BİK yetkilileri; “Diyarbakır’da bir kişinin 5 gazete, Adana’da bir kişinin 2, İzmir’de bir kişinin 3, Gebze’de ise bir kişinin 8 gazete almasını” gerekçe gösterdi!

BİK, yaptığı takibi Diyarbakır’da bayiden 5 gazete alan kişinin gazeteleri cezaevine götürmesine kadar vardırmıştır!

Yani BİK bu gazete alıcılarını gazetenin okurları değil, gazetenin tirajını yüksek göstermek için gazete alan gazete personeli olarak gösteriyor!

Herhalde bu tür gerekçelerle bir gazetenin resmi ilan hakkının kesilmesi; açık baskı rejimlerinde görülebilecek, gazeteyi susturmak için üretilmiş bahaneler olarak öne sürülebilecek cinsten gerekçelerdir. Ama az çok basın özgürlüğünün geçerli olduğu bir ülkede böyle gerekçelerle bir gazeteyi suçlayanlar herhalde, “Hacir altına alınacak bir bürokrat” olarak görülebilir!

25 yıllık tarihi boyunca Evrensel, yaptığı haberlerden dolayı üç kez kapatılmıştır; sayısız kez para ve hapis cezalarına çarptırılmış, Muhabirimiz Metin Göktepe haber peşindeyken polis tarafından gözaltına alınıp işkencede öldürülmüştür.

Bugün de Evrensel’in muhabirleri, editörleri, yazarları, mahkemelerde yargılanmaktadır. Ama BİK, bütün bu kuşatmaların da ilerisine geçerek, Evrensel gazetesinin gazeteciliğini ilan kesmenin gerekçesi olarak göstermektedir.

Gidişata bakılırsa bundan sonraki adımın “Gazetenin okurlarının yaptıkları ve imzalarıyla yayımlanan haberden dolayı ilan vermiyoruz. Çünkü bu kişiler gazetenin kadrolu elemanı değil, bu kişilerin turkuaz basın kartı yok” olması işten bile değildir.

Bu yüzden de bugün Evrensel sadece ekonomik değil, gazetecilik anlayışına yönelik bir saldırıyla karşı karşıyadır.

***

Evrensel, her zaman olduğu gibi bu saldırıyı da aynı zamanda muhabiri ve dağıtıcısı da olan okurlarıyla, ülkemizin basın özgürlüğünden ve halkın haber alma hakkını savunan gerçek gazeteciler, emekçiler, aydınlar, sanatçılar, akademisyenleriyle...emek ve demokrasi güçleriyle dayanışarak, emek ve demokrasi mücadelesinin yarattığı/yaratacağı olanaklara yaslanarak aşacaktır.

Bu yüzden de;

Gazetemizle dayanışma etkinliklerini daha da güçlendirip yaygınlaştırarak,“1 Oku 1 Okut” kampanyasına daha da hız vererek,
Gazetemizi emekçilerin, hak ve özgürlük mücadelesinin olduğu her çevrede yaygınlaştırarak,
Gazetemizi; emek demokrasi mücadelesinin her alanından haberler yaparak, mektuplar yazarak desteklemeye devam etmek gerekmektedir. 

Evrensel, ne BİK’e ne de arkasındaki güçlere boyun eğmeyecek, 25 yıldır sürdürdüğü mücadele hattında taviz vermeden yolunda yürümeye devam edecektir.

Evrensel susmayacak!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...