08 Ocak 2020 00:30

‘Gazeteciler hapishanesi’ ülkesinde Metin Göktepe’yi anmak!

Evrensel Gazetesi Muhabiri Metin Göktepe (Fotoğraf: Evrensel)

Paylaş

Bugün Metin Göktepe’nin katlinin 24’üncü yılı. Yani çeyrek asır olmaya sadece 1 yıl kaldı.

Haber izlerken polis tarafından gözaltına alınıp işkenceyle katledildiğinde Metin 28 yaşındaydı.

Bugün Metin, fiziken aramızda olsaydı, 10 Nisan günü 52 yaşına basacaktı.

Geçen 24 yıla baktığımızda Metin Göktepe arkasında; çalışma arkadaşları ve onu tanıyan gazeteciler için sönmeyen bir yürek yangını bıraktı. Ve elbette halkın haber alma özgürlüğünü kendi özgürlüğü olarak gören Türkiye’nin gerçek gazetecileri için “Metin Göktepe gazeteciliği” dediğimiz gazetecilik anlayışını bıraktı.

Bu anlayış 23 yıldan beri verilen “Metin Göktepe Gazetecilik Ödülü” olarak sembolleşti.

Ebette Metin’in 24 yıl sonra bile bugün ilk günkü kadar taze duygularla ve hayatıyla ödediği “gerçeğin peşindeki gazetecilik” anlayışıyla her yıl anılıyor olması, biz onu tanıyanlar için gurur vericidir. Ne var ki, ülkemizdeki gazetecilik hâlâ (Metin Göktepe’nin hayatına kastedilen dönemle bazı yönleri benzer, bazı yönleri farklı) baskı altındadır.

TÜRKİYE EN BÜYÜK GAZETECİ HAPİSHANESİ  

Bu yüzden Metin Götepe’yi katleden zihniyet, halkın haber alma özgürlüğünü ve basın özgürlüğünü ayakları altına almaya devam etmektedir.

Bu yüzden bugün Metin’i anmaktan söz ettiğimizde;

Türkiye’nin hâlâ dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olduğunu, hapisteki gazeteciler sıralamasında birinci sıradaki yerini açık ara koruduğunu ifade ediyoruz. Yargılanıp “adli kontrol şartı”yla salıverilmiş olsalar da yüzlerce gazeteciye verilen hapis ve para cezalarının “Demokles Kılıcı” gibi gazetecilerin başı üzerinde sallandığını dile getiriyoruz. AKP ve büyük sermaye gruplarından bağımsız olan gazeteler, TV kanalları, dergi ve yayınevleri OHAL ve KHK’lerle kapatılıp yayın araçlarına el konurken; büyük sermayenin sahip olduğu 70-80 yıllık medya gruplarının ekonomik-siyasi baskılarla yandaş gazeteciliğin “yancısı” olarak “havuz medyası”na dahil edildiğini ifşa ediyoruz. Bütün bu badireleri aşan, gerçekleri savunmakta ısrar eden medyanın ise para cezaları yanında Basın İlan Kurumu’nun (BİK) ilanları kesme suretiyle nasıl kuşatıldığı anlatmaya çalışıyoruz.

‘TEK ADAM, TEK PARTİ, TEK MEDYA’YA KARŞI

Çünkü gelinen aşamada “tek parti, tek adam yönetimi” kaçınılmaz olarak “tek medya”yı da gerektirmektedir.

AKP iktidarının medyayı ele geçirme girişimleri bugün, gelinen aşamada, Metin Göktepe’nin katledilmesi etrafında tartıştığımız gazetecilik anlayışını daha da önemli kılmaktadır.

Çünkü bugün artık; “halkın haber alma özgürlüğü”nü esas almayan bir gazetecilik yapılamaz hale gelmiştir. Çünkü iktidar, son beş yıl içindeki girişimleriyle yandaşları dışındaki sermaye guruplarına medya alanını kapatırken gazetecilere de “Ya benim medyamda bana sadakat yemini ederek mesleğinizi sürdürür, evinize ekmek götürürsünüz ya da size gazetecilik yaptırmam” demektedir.

Metin Göktepe’nin katledilmesinin 24’üncü yılında olduğumuz dikkate alındığında;

Basın özgürlüğü ve halkın haber alma özgürlüğü mücadelesinin içeriğini de tartışarak gazeteciliğimizi her yanıyla yenilemek,Bugün “tek adam yönetimi”nin medyayı boğma girişimlerine karşı tutum alan ve zorlu bir mücadele yapmakla karşı karşıya olan Evrensel, BirGün, Yeni Yaşam, Cumhuriyet gibi gazeteler ve diğer bağımsız medya organları arasındaki dayanışmayı güçlendirmek önemli bir görev haline gelmiştir.

Katledilmesinin yıldönümünde Metin‘i ancak; onun geride bıraktığı ‘gerçeğin peşinde koşan gazeteci’ geleneğini daha ileri götürerek, bunun gereğini yerine getiren haberler/röportajlar yaparak, köşe yazılarıyla gerçeğin anlaşılmasını kolaylaştırarak başardığımız ölçüde layıkıyla anmış olacağız.

‘BİR OKU BİR OKUT’ KAMPANYASINA DEVAM!

Evrensel’in 25. yılında iktidarın saldırılarını boşa çıkarmak için “Bir Evrensel Oku, Bir Evrensel Okut” kampanyasını büyütmek durumundayız. Okuyucusunun, yazarının, habercisinin, röportajcısının, dağıtımcısının işçiler ve emekçiler olduğu gazetemizde gerçeği mümkün olan bütün yönleriyle gösterme çabamızı zenginleştirerek ilerleyeceğiz. Ve elbette Evrensel yeni Metinler yetiştirmeyi sürdürecek.

“Tek adam tek medya” saldırısının arkasındaki devasa güçlere karşın; Evrensel daha büyük bir enerji ve inançla yolunda yürümeye ve Metin Göktepe gazeteciliğinin bayrağını taşımaya devam edecektir.

24 yıl önce Metin’e ilk gün mezarı başında verdiğimiz söze sadık kalarak bugün de mücadeleyi karalılıkla sürdürdüğümüzü bir kez daha buradan dile getiriyoruz.

Metin Göktepe’nin enerjisi ve dava bilinciyle, “Bir oku, bir okut” kampanyasına devam.  

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...