24 Aralık 2019 00:08

Türkiye Kupası, Türkiye’nin kupası (mı?)

Türkiye Kupası, Türkiye’nin kupası (mı?)

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz yıllarda statüsü değiştirilen, sloganı da bundan mütevellit “Türkiye Kupası, Türkiye’nin Kupası” olarak belirlenen Ziraat Türkiye Kupası’nın 2019 yılındaki maçları tamamlanarak son 16 denilen ve dolayısıyla çeyrek finale giden turunun ilk ayakları, kura ile belli oldu. Peki, gerçekten de Türkiye’nin kupası olmayı başarabildi mi?

Son 16 turuna kalan takımlara bir göz attığımızda bu sorunun cevabı biraz olsun kendisini gösterecektir:

Medipol Başakşehir, GMG Kırklarelispor, Çaykur Rizespor, Galatasaray, Trabzonspor, Yukatel Denizlispor, İM Kayserispor, Fenerbahçe, Antalyaspor, Göztepe, DG Sivasspor, BTC Yeni Malatyaspor, Aytemiz Alanyaspor, Kasımpaşa, BŞB Erzurumspor ve Beşiktaş

Her şeyden evvela, 16 takımın beşi yani neredeyse üçte biri İstanbul takımı. Daha da fenası, 1. Lig’de yer alan BŞB Erzurumspor ve 2. Lig temsilcilerinden GMG Kırklarelispor hariç tüm takımlar Süper Lig temsilcisi.

Zira bir önceki maçlarda oynanan 5. tur müsabakalarına kadar yükselebilmiş neredeyse tüm alt lig takımları tesadüf bu ya, Süper Lig takımları ile eşleşti ve en nihayetinde kupaya veda etti. Ne hikmetse bu tablo, her yıl bu şekilde tecelli ediyor. Kura denilen bu hadisenin adaleti hep Süper Lig temsilcilerinden yana oluyor. Beşinci turda hiç eşleşen iki favori takım göremiyoruz mesela, tıpkı derbilerin hiçbir zaman ilk haftalara denk gelmediği Süper Lig maç fikstür çekimleri gibi…

Geçtiğimiz yıl, bu durum bir nebze farklı olabilmiş; biraz olsun bizler için umut vadetmişti. Zira son 16 turuna kalan takımlardan oluşan tablo Aytemiz Alanyaspor, Kasımpaşa, Evkur Yeni Malatyaspor, Kayserispor, Fenerbahçe, Trabzonspor, Galatasaray, Medipol Başakşehir, Göztepe, Akhisarspor ve Antalyaspor’un yanı sıra Bodrum Belediye Bodrumspor, Ümraniyespor, Balıkesir Baltok, Boluspor ve Hatayspor gibi Süper Lig dışındaki takımların da ağırlık gösterebildiği bir şekilde ortaya çıkmıştı.

Fakat bu yıl itibarıyla tekrar fabrika ayarlarına dönme sinyali veren Türkiye Kupası, Süper Lig takımları için bir simülasyondan; kritik son aylara girmeden önce idman yapma maçlarından öteye bu yıl da gidemeyecek.

Yani Türkiye Kupası bu yıl da Türkiye’nin, fakat daha ağırlıklı olarak Süper Lig’in, kupası oldu. Her zamanki gibi!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...