04 Aralık 2019 00:15

Kafası karışık NATO

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

NATO toplantısına kısa bir süre kala Macron “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” dedi. Erdoğan ise ona cevaben “Sen kendi beynine bak” mealinden bir şeyler söyledi. İnsan kavgada düşmanına söylemez. NATO, her üyesinin bir başka üyesi hakkında olumsuz sözler ettiği, ya da birinin diğerini şikayet ettiği bir ortamda toplanıyor.

ABD, özellikle AB üyesi NATO üyelerinin NATO’ya karşı mali yükümlülüklerini yerine getirmediğinden ve operasyonlara katılmamalarından şikayetçi. AB üyeleri ise ABD’nin “Kafasına göre takıldığını” düşünüyor. AKP İktidarı, Suriye’de NATO’da müttefiki olan ABD ve Fransa ile karşı karşıya geliyor. NATO müttefiklerine karşı Rusya ve İran ile (hatta gizlice Suriye ile) ittifak yapıyor. Yine AKP İktidarı, Doğu Akdeniz’de NATO müttefikleri Yunanistan, Fransa ve İngiltere ile eller tetikte karşı karşıya pozisyonunda. Bunların dışında, NATO’nun düşmanları kabul edilen Rusya ve Çin ile iyi ilişkiler içinde ve ilişkilerini her geçen gün daha da geliştiriyor. Rusya ve Çin en çok ticaret yaptığı ikinci ve üçüncü ülke. Onlardan silah alıyor vs. Toplantıda konuşulup çözülmeye çalışılacak en önemli konulardan biri ise; AKP iktidarının NATO’nun Polonya ve Baltık savunma planını Suriye politikasının desteklenmemesi gerekçesi ile veto etmesi.

Normal olarak Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması gerekir. Fakat, NATO Türkiye ittifaktan ayrılırsa biz güçlü bir müttefik kaybederiz, düşmanlarımız da güçlü bir dost kazanır diye düşünüyor. AKP iktidarı da bunu bildiği için, nasıl olsa bizi atamazlar diye sonuna kadar kozlarını oynamaya devam etmek istiyor. Diğer NATO üyelerinin taktiği bir süre daha AKP’yi oyalayarak, kendileriyle daha uyumlu bir iktidarın AKP’nin yerini almasını beklemek olabilir. Ya da AKP iktidarını, işin aciliyetini düşünerek, Rusya ve Çin’e karşı yanlarında tutmak için bazı tavizler verebilirler.

Beş, altı meseleyi çözmesi gereken NATO toplantısı, hiçbir sorunu çözemeden sonuçlanabilir.

Tabii, dünya halkları, emekçi sınıfları açısından NATO’nun çözemeyeceği sorunlar içinde boğulması, dağılması, NATO ile birlikte Çin ve Rusya’nın devasa savaş makinelerinin dağılması iyidir. Savaşlar kapitalistlere yarar, halklara ölüm ve zarardan başka bir şey vermez.

Bütün savaş makinelerinin beyin ölümü gerçekleşsin, sadece beyin ölümleri değil varlıklarının tümü ölsün, yok olsunlar.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...