03 Aralık 2019 00:09

Ankara'dan Sokrates çıkar mı?

Ankara'dan Sokrates çıkar mı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sokrates, “Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir.” Sözünü söylerken; ortada henüz bu sözün uyarlanabileceği çok fazla yan alanlar bulunmuyordu. Günümüze bir bakış attığımız zaman, bilhassa Türkiye’deki futbol ortamı için bu sözü (ve hatta çok daha ağırlarını) söyleyebileceğimizden artık eminiz.

Yıllardır, ne bir canlı yayın ne maç kaydı olan 2. ve 3. Lig’de hakemlerin gereğinden fazla ve çoğu zaman haksız yetkilere sahip olduğunu çeşitli mecralarda dile getirmekteyim. Buna dair, birkaç yıl önce çok ciddi hadiseler de yaşandı, pek çok futbolcu zaman zaman hakemlerle karakolluk dahi oldu. Öyle ki Süper Lig’de bile, hayatını yitiren eski Ankarasporlu Futbolcu Antonio de Nigris’in dahi hakemlerle tatsız bazı hikayeleri olmuştu.

Hal böyleyken, en çok göz önünde olan ligde bir yabancı futbolcuya dek sirayet edebilen vukuatların kamera kaydının ve herhangi bir kamuoyunun yer almadığı alt liglerde yaşanmayacağının nasıl bir garantisi var ki, TFF veya MHK halen bu konularla ilgili somut bir adım atmadı?

Geçmişte yaşanmış olaylardan örnek vermeye gerek bile yok. Henüz iki hafta evvel Ankara Demirspor, kendi sahasında Kırşehir Belediyespor’u ağırladı. Maçta 13. ve 41. dakikalarda bulduğu gollerle başkent ekibi 2-0 öne geçti. Ancak ikinci yarıda Kırşehir temsilcisi birisi penaltıdan olmak üzere 57 ve 78. dakikalarda buldukları gollerle skoru eşitledi, maç da 2-2 sona erdi. Zirve mücadelesi veren, playoffu şimdiden garantilemeye teşne iki kulübün maçında ilk yarı bir taraf, ikinci yarı diğer taraf galip geldi sözün özü. Bu tarz şeyler futbolun matematiğinde elbette vardır ancak maç sonrası başkent ekibinin resmi sosyal medya hesaplarında paylaştığı bir duyuru, işin boyutunu birazcık değiştirdi.

Ankara Demirspor, maç boyunca hatalı pek çok karar vererek maçın sonucuna doğrudan etki ettiğini iddia ettikleri maçın hakeminin, aynı zamanda Kulübün Futbolcusu Mustafa Tahir Babaoğlu’na da “Seni maymuna çeviririm, senin üzerine oynarım akıllı ol aklını alırım” dediğini öne sürdü.

Mustafa Tahir Babaoğlu, Ankara Demirspor’un en golcü oyuncularından birisi ve bu sezonun ilk 15 haftasında attığı dokuz gol ile 2. Lig’in de en golcü isimleri arasında yer alıyor.

Maçın hakemi, Akademisyen Mustafa Aydın ise Konya bölgesi hakemlerinden. Şimdiye dek 240’ı aşkın maçta kah dördüncü hakem, kah hakem olarak görev almış bir isim. Süper Lig’e ısındırılmaya çalışılan hakemlerimiz arasında yer alan aydın, 2018 yılında A klasmana yükseltilmişti. Fakat geçmişi, Ankara Demirspor’un çok da yanılmayabileceğine işaret ediyor. Zira 2013 yılında 2. Lig playoff yarı final maçında Yeni Malatyaspor-Fethiyespor müsabakasında Fethiyespor’un elle attığı golü verdiğini ve maçın 94. dakikasında sırf maçı uzatmaya götürmek adına penaltı verdiğini, aynı zamanda çift sarıdan oyuncu atabilecekken faul vermekle yetindiğini söyledikleri maçın hakemini TFF’ye şikayet eden taraf Yeni Malatyaspor’du. Ve tabii ki, maçın hakemi de Mustafa Aydın’dı.

Keza 2017 yılında oynanan, Bergama Belediyespor’un 4-1 kazandığı ve mağlup Muğlaspor’un yoğun şikayetleri ile TFF’ye havale ettikleri, bu maç sonrası bir ay maç alamayan ve akabinde 24 ve 29 Nisan 2017 tarihlerinde peş peşe maçlar verilen hakem de Mustafa Aydın’dı.

Yıllar önce buna benzer bir Emre Kosif vakası da yaşanmıştı, genç hakem düdüğünü en sonunda asmak zorunda kalmıştı. Mustafa Aydın da daha ne kadar TFF tarafından (veya başka hangi odaklarca) korunmaya devam edecek; bekleyip göreceğiz.

Ankara’dan Sokrates çıkar mı bilmem ama Türk futbolundaki Büyük İskenderlere “Gölge etme” diyebilen Diyojenler çıkmadıkça sonumuz çok karanlık görünüyor…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa