05 Kasım 2019 00:01

İstifanın tarihçesi

İstifanın tarihçesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bölgesel Amatör Lig’de sezonun yedinci haftası geride kalmışken, pek de emsaline rastlamadığımız bir istifa hadisesi Kars’ta yaşandı. Kars 36 Spor’un başkanlığını yürüten Muharrem Yıldız, kazandıkları Tonya Doğanspor maçı sonrası şehrin yetkililerinden istediği destekleri göremediğini ifade ederek istifa edeceğini açıkladı. Aslında bu açıklama, Muharrem Yıldız’ın ilk istifa açıklaması değil.

2017 yılında, Kars 36 Spor kulüp müdürü imzasıyla yapılan bir duyuruda başkan Yıldız’ın istifa edeceği ve halkın yanı sıra seçilmiş ve atanmışların da Kars’ın futbol kulübüne destek olmadığı, başkanın yalnız bırakıldığı minvalinde bir içerik paylaşılmıştı. Ancak sonra ne olduysa, başkan istifa etmedi. Bu, Muharrem Yıldız’ın kullandığı ilk istifa kartı da değildi esasında… İlkini 2015 yılında, farklı bir mecra için değerlendirmiş ancak blöfü pek de beklediği etkiyi yapmamıştı.

7 Haziran seçimlerinde MHP’den Kars 2. sıra milletvekili adayı gösterilen Muharrem Yıldız; sosyal medyada yaptığı milletvekilliği adaylığından istifa nitelikli ve parti aleyhine tutumu neticesinde Devlet Bahçeli imzalı kararla MHP’den ihraç edilmişti. Her ne kadar sonrasında Yıldız “İhraç söz konusu değil, ben istifa ettim” dese de karar çıkmıştı bir kere.

Siyasi ikinci istifa çağrısını ise geçtiğimiz aylarda gerçekleştiren Yıldız, bu kez (muhtemelen o arenada istifa edeceği bir yer kalmadığı için) konunun öznesi olarak kendisini göstermedi. Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’i Kars 36 Spor’a destek vermediği için istifaya davet eden kulüp başkanına ve Kars 36 Spor kulübüne spor kamuoyu aslında dönem dönem uzaktan bir bakışla da olsa aşina sayılır.

7 Mayıs 2017’de Sarıkamış Belediyespor ile oynanan play out (baraj) maçında Kars 36 Spor, doksanıncı dakikada penaltı ile öne geçince saha karışmış; hakem maçı tatil etmek zorunda kalmıştı. Sarıkamış’tan 18, Kars’tan ise iki futbolcunun ifadeleri AFDK tarafından alınmış ve nedendir bilinmez yaklaşık bir ay boyunca hiç açıklama yapılmayan maça dair verilen kararla Kars 36 Spor Bölgesel Amatör Lig’e devam etmişti.

Ancak 2018’de tam tersi bir tablo olmuş; Sarıkamış Gençlerbirliği’ne doksan dakikalık sürede yenilen Kars 36 Spor küme düşmüştü. Maç sonrasında ise gece yarısı tesisleri basan Muharrem Yıldız’ın, aynı zamanda kulübün yöneticileri arasında olan kardeşi ile birlikte sporcuları odalarına kilitleyip sopalarla dövdüğü futbolcular tarafından fotoğraflar ile birlikte iddia edilse de ardından -en azından kamuoyuna yansıyan- bir soruşturma yürütülmemişti.

Üstlendiğini iddia ettiği ‘Kars’ta sporu geliştirme misyonu’ uğruna, zamanında Mektebim Okulları’nın eski sahibi ve Silivrispor’un eski başkanı Ümit Kalko’nun Kars valiliğindeki protokol imzasına bile Kars 36 Spor Kulübü Başkanı sıfatı ile iştirak eden Muharrem Yıldız’ın; bu spor aşkına bir müddet ara verme yahut temelli çekilme kararı, bu mesafeden bakılınca desteklenmemesi çok zor görünen bir karar.

Velhasıl-ı kelam, Kars 36 Spor’da gerçekten de bir istifa söz konusu olacaksa; bu en azından yıllar önce profesyonel liglerden şüpheli bir biçimde düşen ve geri dönemeyen Karsspor’un bayrağını devralmaya çalışan Kars 36 Spor’un da selametine olacak gibi görünüyor. Bu doğrultuda da istifa gerçekten tek çare gibi duruyor.

Nitekim Kars’ta, başkanları ihraç edebilecek bir spor yönetim yapısı henüz oluşmamışa benziyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa