20 Ekim 2019 00:03

Yeşilçam’da çocuk yıldızlar dönemi: Size baba diyebilir miyim amca?

Yeşilçam’da çocuk yıldızlar dönemi: Size baba diyebilir miyim amca?

"Uçurtmayı Vurmasınlar", "Ayşecik ile Ömercik" ve "Ayşecik" filmlerinin afişleri

PAZAR
Paylaş

Düş bahçesi sinemaların beyazperdesine yansıyan Yeşilçam filmlerinde Ayhan Işık’lı, Belgin Doruk’lu, Yılmaz Güney’li, Cüneyt Arkın’lı filmler kadar Ayşecik’li, Ömercik’li, Yumurcak’lı, filmler de büyük ilgi görüyor, mutlu sona hep birlikte seviniliyordu. Ezilen, horlanan, hep ağlayan Ayşecik’in, sevimli Ömercik’in, Afacan’ın, Yumurcak’ın, Sezercik’in yanı sıra bütün o sevimli çocuk oyuncularla da oyuncularıyla da bütünleşirdik.

Yeşilçam furya sinemasıydı aynı zamanda. 1960 yılında Memduh Ün’ün yönettiği “Ayşecik” filmiyle Türk sinemasında çocuk oyunculara dayanan filmler dönemi başlıyordu.

“Bana annemi versin, bütün servet onun olsun. Ben para pul istemiyorum, annemi istiyorum” diyordu Yavrum filminde Ayşecik. Ayşecik Fakir Prenses filminde de babası o doğmadan ölmüş, mahallede herkesin prenses dediği biridir. Günün birinde prenses olur. O filmde de “Ben sevdiğim insanlar arasında yaşayayım da varsın fakir olayım” der.

Ayşecik filminin çocuk yıldızı o sıralar 5 yaşında olan Zeynep Değirmencioğlu’dur.

Zeynep Değirmencioğlu 1956 yılında henüz 2 yaşındayken Papatya filminde kameraların karşısına geçer. Ardından Duvaklı Göl’de (1958) Sadri Alışık ve Leyla Sayar’la birlikte oynar. Yine aynı yıl Funda filminde Muhterem Nur ve Kenan Pars’la, Ölümden de Acı’da Mahir Özerdem ve Pervin Par’la oynar. 1959 yılında da Gülistan Güzey, Kenan Pars, Pervin Par, Göksel Arsoy, Öztürk Serengil, Evrim Fer, Halide Pişkin, Şaziye Moral gibi oyuncuların yer aldığı Ömrüm Böyle Geçti filminde rol alır. Fakat Ayşecik filmiyle ‘kaderi’ değişir ve şöhreti yakalar. Daha önce de başka filmlerde oynamasına karşın Ayşecik filmi, Zeynep Değirmencioğlu’nu yıldız yapar. ’70’li yılların başına kadar sürer Ayşecik serileri.

1960 yılında Zeynep Değirmencioğlu dışında Kırık Çanaklar filminin küçük oyuncusu Rüya Gümüşata dikkatleri çeker. Rüya Gümüşata, Sırrı Gültekin’in yönettiği “Dertli Gönül” (1957) filmiyle sinema oyunculuğuna başlar. 1952 doğumlu olan Rüya 5 yaşındadır henüz.

Ardından Talihsiz Yavru’da (1960) Muhterem Nur, Kenan Pars ve Ahmet Tarık Tekçe’yle birlikte oynar. Yine aynı yıl Kırık Çanaklar’da Lale Oraloğlu, Turgut Özatay, Salih Tozan gibi oyuncularla birlikte oynayan Rüya Gümüşata, 19 filmde rol aldıktan sonra 1962’de sinemayı bırakır.

Ömercik (Ömer Dönmez), Sevgim ve Gururum filminde oynar ilk kez. ’60’lı yılların başarılı ve sevimli çocuk oyuncularından olan Ömercik aynı zamanda Zeynep Değirmencioğlu’nun yakın akrabasıdır.

Parla Şenol, Müzisyen Armağan Şenol’un kızıdır. 1961 yılında “Hancı” filmiyle sinemaya başlar. 1957 doğumlu Parla Şenol sinema ve tiyatronun kıdemli oyuncularından Necdet Mahfi Ayral’ın yeğenidir. Barbut Süleyman, Çöpçatan, Bana Annemi Anlat, Kimsesiz Çocuk gibi filmlerde oynar. Şarkıcılık ve tiyatro oyunculuğu da yapar Parla Şenol.

Nilüfer Koçyiğit bir dönem Türk sinemasının “lolitasıdır”. 1954 yılında doğar. Üç kardeşin en küçüğüdür. Ablaları Feryal ve Hülya Koçyiğit de o yıllarda tiyatroyla ilgilidir. Büyük abla Hülya Koçyiğit sonraki yıllarda sinemanın önemli oyuncularından biri olur. Nilüfer Koçyiğit İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrosunda oyuncuyken, filmlerde oynamaya başlar.

Bir yaşındayken Uçuruma Giden Kadın filminde oynayan Alev Oraloğlu, Tiyatro ve Sinema Oyuncusu Lale Oraloğlu’nun kızıdır. Annesinin tiyatrosunda oynadığı Kötü Tohum oyunu beğenilince sinemaya aktarılır. Yine annesiyle birlikte oynadığı filmde, “Okulu birbirine katan, arkadaşlarının başarılarını kıskanan canavar ruhlu bir kız çocuğunu" canlandırır.

İstanbul Şehir Tiyatrosunun çocuk oyuncularından Nilgin Kahraman Köylü Kız Zeyno filminde, filmin kötü adamı Ahmet Tarık Tekçe’nin kızını oynar. Esin Nur, başrollerini Göksel Arsoy, Muhterem Nur ve Evrim Fer’in oynadığı Unutamadığım Kadın (1961) filminde oynayan çocuk oyuncudur. Karadut filmiyle sinemaya başlayan Çocuk Oyuncu Nilgin Özhan, ikinci filmi Bülbül Yuvası’nda Göksel Arsoy ve Belgin Doruk’la oynar. 1955 doğumlu Nilgün Özhan Şehir Tiyatrosu kadrosundadır o yıllarda ve yine İstanbul Radyosunun Çocuk Saati temsillerinde rol alır. İlk Göz ağrısı filminde Ayhan Işık ve Belgin Doruk’un kızlarını oynar.

Göksel Arsoy ve Tamer Yiğit’in çocuklarını da oynayan Sadi Mutlu, Erkeklik Öldü mü Atıf Bey ve İkimize Bir Dünya filmlerinde rol alır. Şehir Tiyatrosunun opera ve oyunlarında oynayan Şule Erhal da Zeyno (1961) filmiyle sinemaya geçer. Çifte Kumrular, Acı Aşk, Kötü Tohum gibi filmlerde oynar Şule Erhal.

Dişi Örümcek filminde Cin Ali, Mısır’dan Gelen Gelin’de Funda Gürçen, Oğlum Oğlum’da Mahir Günşiray, Muradın Türküsü’nde Ercan İnangiray, Hudutların Kanunu’nda Hikmet Olgun, Bir Türke Gönül Verdim’de Zafer İnci, Suçlu Çocuklar’da Nilgün Utku, Mıstık ve Baba filmlerinde Cahide Sonku’nun kızı Ender Doruk, Ben Masumum ve Zavallı Necdet filmlerinde Nida Sun, Satın Alınan Koca’da İpek Tunalı, Talihsiz Yavru Fatoş’ta Yeşim Okçugil, Ayrı Dünya’da Billur Kalkavan, Otobüs Yolcuları’nda Güler Ersoy, Gönül Ferman Dinlemez’de Hilal Esen ’60’lı yılların başarılı çocuk oyuncularıdır.

1970’lere gelindiğinde Kahraman Kıral, Yumurcak, Sezercik, Afacan, Gülşah, Sedef Ecer, Cenk Erdier, Canan Perver, Önder Tekin gibi çocuk yıldızlar öne çıkar. ’60’ların en ünlü çocuk yıldızları Ayşecik ve Ömercik ise, ’70’lerin de Yumurcak, Sezercik, Afacan ve Gülşah’tır.

’70’lerin dört çocuk yıldızının da ailesi sinemacıdır. Yumurcak tiplemesiyle ünlenen İlker İnanoğlu, Filiz Akın ve Türker İnanoğlu’nun oğludur. İlk filmini annesi Filiz Akın’la çevirir. Sezercik tiplemesiyle birçok filmde oynayan Sezer İnanoğlu yapımcı Berker İnanoğlu’nun, Afacan filmlerinin oyuncusu Menderes Utku Ümit Utku’nun, Gülşah serilerinin çocuk oyuncusu Gülşah Koçyiğit de Hülya Koçyiğit ve Selim Soydan’ın çocuklarıdır. Dördünün de oynadığı tiplemeler seriler halinde çekilir ’70’li yıllarda.

Yine o yıllarda Kahraman Kıral, Gelin filminin başarılı çocuk oyuncusudur. Hazal filminde Harun Yeşilyurt da başarılıdır. Metin Erksan’ın çektiği Şeytan (1974) filminde Canan Perver oynar, ruhuna şeytan giren küçük kız rolünde.

Sedef Ecer, Suya Düşen Hayal (1972) filminde İzzet Günay ve Zuhal Aktan’ın kızını oynar. Cenk Erdier de Toprak Ana’da Fatma Girik’le, Damsız Evler’de Türkan Şoray’la, İntizar’da Neşe Karaböcek’le, Her Şafakta Ölürüm filminde de Tamer Yiğit’le oynar. Hüdaverdi tiplemesiyle Önder Tekin dışında Yusuf ile Kenan filminin başarılı çocuk oyuncularını, Cüneyt Arkın’ın çocukları Kaan ve Murat’ı, Mine Çayıroğlu’nu, Burak Gülgen’i görürüz çocuk oyuncular arasında.

’80’li, ’90’lı yılların başarılı çocuk oyuncuları Umuda Yolculuk, Piano Piano Bacaksız, Uçurtmayı Vurmasınlar ve Zıkkımın Kökü filmlerinin küçük yıldızlarıdır. Uçurtmayı Vurmasınlar filminde Ozan Bilen unutulmaz bir oyunculuk sergiler.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...