11 Ekim 2019 20:19

Platformların “esnek” kuralları

Platformların “esnek” kuralları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçen hafta dijital platformlarda engelleme ve sansür haberleri ardı ardına geldi. Blizzard, çarşamba günü Profesyonel Hearthstone Oyuncusu Blitzchung’u maç sonrası yapılan röportajda Hong Kong’daki eylemlere verdiği destek nedeniyle 12 ay müsabakalardan men etti ve son turnuvada kazandığı 10 bin dolar civarındaki para ödülünü iptal etti. Apple, perşembe günü kitle kaynaklı bir harita uygulaması olan ve Hong Kong’da eylemcilerin riskli bölgeleri duyurmak için kullandığı HKmap.live uygulamasını yayından kaldırdı. Cuma günü ise Google, Hong Kong eylemleriyle ilgili bir oyunu yayından kaldırdı.

Her üç olayda da yayından kaldırma ya da yasaklama sebebi olarak bazı gerekçeler sunuluyor. Blizzard, Blitzchung’a verdiği cezayı 2019 Hearthstone Büyükustaları resmi yarışma kurallarında bulunan “Halkın bir grubunu rencide etmek ve Blizzard’ın imajına zarar vermek” (bölüm 6.1) maddesine dayandırıyor. Apple’ın Şefi Tim Cook, çalışanlarına attığı e-postada kullanıcılardan ve Hong Kong Siber ve Teknoloji Suçları Bürosundan uygulamanın emniyet güçlerinin olmadığı yerleri tespit edip buralarda suç işlemek için ve tek tek emniyet güçlerinde çalışanları hedeflemek için kullanıldığına dair inandırıcı bilgiler geldiğini belirtip AppStore kurallarındaki “kişisel zarar” kısmının ihlal edildiğini öne sürüyor. Google ise geliştirici politikalarında yasakladıkları “Çatışma ve trajedi gibi hassas olaylar üzerinden para kazanma” maddesini öne sürüyor. Ancak üç olayda da bu maddelerin ihlal edilip edilmediği bile oldukça tartışmalı.

Çin pek çok alanda oldukça büyük bir pazar. Blizzard’ın 2019’un ikinci çeyreğindeki gelirinin yüzde 12’si, yaklaşık 173 milyon dolar Asya-Pasifik bölgesinden. 2018’in üçüncü çeyreği verilerine göre Apple, Çin’de ayda 3 milyar dolar civarında satış yapıyor. Her biri özel mülkiyet olan bu platformlar dev Çin pazarından yoksun kalmak istemediğinden çıkarlarına dokunan başka bir ciddi faktör olmadığı sürece kurallarını kendi işlerine geldiği gibi uygulamaya, kendi platformlarında savcı, hakim ve infaz memuru olmaya devam edecektir.

Blizzard’ın menetme kararına karşı hem profesyonel sporculardan hem de sıradan oyunculardan #BoycottBlizzard tagıyla birlikte ciddi bir tepki yükseldi. Menetme kararını protesto için benzer eylemlerde bulunan üç profesyonel oyuncuya Blizzard henüz bir ceza vermeyi göze alabilmiş değil. Bazı Blizzard çalışanlarının da kararı protesto ettiği biliniyor. Apple’ın yasaklama kararı da Blizzard’daki kadar yoğun olmasa da bazı tepkilere yol açtı. Bütün bu tepkiler Çin pazarı karşısında kararları değiştirtebilecek kadar güce sahip mi orası henüz meçhul. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...