11 Ekim 2019 20:21

Bunun yapılmışı var

Bunun yapılmışı var

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bir devlete, bir teşkilata ya da mafyaya uzun yıllar hizmet ettikten sonra aniden kendisini bu kurumların hedefinde bulan ‘azılı karakter’ hikayeleri sinemaya yabancı değil. Bu filmlerin ‘teşkilat/ mafya’ kısmının en iyisi kuşku yok ki “John Wick” serisi. Yıllarca tetikçilik yaptıktan sonra emekliye ayrılan kahramanımız, kaçınılmaz bir biçimde teşkilatının da hedefe haline geliyor ve hayatta kalma mücadelesi veriyordu.

Mevzu devletlerin pis işlerini yaptıktan sonra bir kenara konmak ve hedef haline getirilmek olduğunda 2002 tarihli “Geçmişi Olmayan Adam” ile başlayan Jason Bourne serisini en üste yazmak gerekir. Uzun yıllar ABD adına tetikçilik yaptıktan sonra ters giden bir operasyon sonrası kendi teşkilatı tarafından hedefe konulan ve birbirinden yetenekli meslektaşları tarafından öldürülmek istenen Jason Bourne, sinemada özel bir karakter olarak kendisine yer edindi. Bourne’un çevreden, teşkilatın merkezine doğru yolculuğu aynı zamanda kimliğini keşfetme yolculuğu anlamına geliyordu.

Bu seri ile büyük benzerlikler taşıyan “İkizler Projesi” bu hafta itibarıyla vizyonda. “Pi’nin Yaşamı” ve “Kaplan ve Ejderha” gibi yapımlara imza atan Ang Lee’nin yönetmen koltuğunda oturduğu filmin en büyük kozu Will Smith gibi usta bir oyuncunun varlığı kuşkusuz. Ancak, bu iki önemli ismin bir araya gelmesi, hikayenin orijinal bir içeriğe sahip olmaması ve yönetmen tercihleri nedeniyle pek işe yaramış görünmüyor.

Kahramanımız Henry Brogan, devlet adına 72 insanı ortadan kaldırdıktan sonra emekli olma kararı alır. Ancak son cinayette işler biraz sarpa sarar. Bir anda hedef haline gelen ve ortadan kaldırılmak istenen Henry, onu gözetlemesi için gönderilen Acar Casus Danny Zakarweski ve eski silah arkadaşı Baron ile birlikte hayatta kalma savaşı veriyor. Tabii devlet içindeki kötü adamları bulup onları ortadan kaldırmak gibi bir niyeti de var.

Evet, Henry Brogan’ın Jason Bourne ile çok benzeştiği taraf var. İkisi de eli kanlı katiller. İkisinin de son işleri parlak gitmiyor. İkisi de işlerinde birer efsane haline gelmişler ve yok edilmeleri oldukça zor. İkisi de işi bitirmek için önce kaçıyor ama daha sonra teşkilatın merkezine doğru yola koyuluyor. Dolayısıyla filmin hikaye açısından bize sunduğu yeni şey çok az. Hatta tutunacak tek bir dalı var diyebiliriz. O da biraz cılız bir dal.

Henry Brogan, kendisini öldürmek için gönderilen bir dizi tetikçiyi alt ettikten sonra, en az onun kadar yetenekli bir katille yüzleşmek zorunda kalıyor. Bu yeni tetikçi, Henry’nin DNA’sından üretilen ve filmin kötü adamı tarafından büyütülen bir genç. Hem fiziksel olarak hem de yetenekleri bakımından Henry’nin kopyası. Dolayısıyla bir tür “Brogan, Brogan’a karşı” durumu söz konusu. Tabii buradaki asıl mesele, emekli olmaya karar verdikten sonra aynalara bakamayan Henry’nin hayatıyla hesaplaşması. Büyük suçlar işlemiş, yaşlandıkça vicdanıyla baş başa kalmış bir tetikçinin, kendi gençliğine dönüp nasihat vermesi, onu hatalardan uzak tutmaya çalışma çabası.

“İkizler Projesi”, hepimizin zaman zaman içinden geçirdiği “Şimdiki aklım olsaydı öyle yapmazdım” klişesinin sinemada vücut bulmuş hali adeta. Pişmanlıklarından mustarip, seçimlerinden pişman 50’li yaşlarına girmiş bir adamın, bir anlamda kendi hayatını düzeltme çabası. Ne var ki bu parlak buluş da, Henry’nin kopyası Junior’un ilk başlardaki robotik görüntüsünden sıyrılıp bir anda hisli bir karaktere dönüşümünün ikna edici olmaması yüzünden fazla işlemiyor. Her iki karakteri de Will Smith’in canlandırıyor olması ve dijital gençleştirme uygulamasının yanına kadın karakter Danny Zakarweski’nin neden hikayede yer aldığı ve nasıl bir işleve sahip olduğunun yarattığı rahatsızlığı da ekleyelim.

Ang Lee gibi bir ustanın bu kadar zayıf bir hikayeye el atması bir yana, yönetmen olarak da vasatı aştığını söylemek zor. Basın gösteriminde filmi üç boyutlu olarak izledik. Filmin bu tercihe ihtiyacı olmadığı gibi, Lee’nin aksiyon tercihlerinin eski usul olduğunu ve üç boyutlu görüntü ile uyum sorunu yaşadığını söylemeden geçmeyelim.

“İkizler Projesi”, yönetmenin, başrol oyuncusunun hatırına aksiyon severler için bir tercih olabilir en fazla.

İKİZLER PROJESİ

ORİJİNAL ADI: Gemini Man
YÖNETMEN: Ang Lee
OYUNCULAR: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Douglas Hodge, Benedict Wong
YAPIM: 2019 ABD
SÜRE: 117 dk.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...