23 Eylül 2019 19:13

Geçiş süreci

Geçiş süreci

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Süper Lig hariç tutulduğu takdirde Birinci, İkinci ve Üçüncü Lig arasında enteresan bir dağılım var. Şöyle ki, iki gruptan oluşan İkinci Lig; üç gruptan oluşan Üçüncü Lig’in aksine iki lig arasında gerçek anlamda bir geçiş ligi özelliği taşıyor. Oysa Üçüncü Lig için İkinci Lig ve Bölgesel Amatör Lig arasında böyle bir özelliğe sahip olduğunu söylemek zor…

2019-2020 sezonunda geride kalan dört haftada bu geçiş sürecine iyi başlayamamış olan kulüplere göz atalım mı?

2. Lig kırmızı grupta galibiyetle tanışamamış dört kulübün üçü doğal olarak son üç sırayı almış ve küme düşme hattını şekillendirmeye başlamış durumda. Puansız Karabükspor, bir puanlı Niğde Anadolu ve iki puanlı BB Bodrumspor’un yanı sıra grubun 15. sırasında da iki puanlı Sakaryaspor bulunuyor.

2. Lig beyaz grupta ise küme düşme hattını oluşturan üç takımın dışında galibiyet alamamış takım bulunmuyor. Bu üç takım ise birer puanlı Amed Sportif ve Hacettepe ile -11 puanlı Şanlıurfaspor’dan oluşuyor.

Sondan gidelim.

Şanlıurfaspor, bundan birkaç yıl evvel 2. Lig’de şampiyon olduğunda (2010-2011 sezonu) üzerinde hüküm kurulmaya ve İbrahim Tatlıses gibi isimlerin içinde bulunduğu listelerle yönetimine ‘El konulmaya’ çalışılan bir kulüptü. Nitekim kulüp bu güç savaşları eşliğinde beş yıl 1. Lig’de mücadele ettikten sonra iki yıl evvel 2. Lig’e düştü. Ardından bu sezona da yabancı oyunculara olan (Bir iddiaya göre 362 bin TL’ye varan) borçlar ödenmediğinden mütevellit TFF’den aldığı -12 puan cezasıyla başladı.

Benzer bir şekilde, kırmızı grup sonuncusu Karabükspor da yıllardır ismini menajerlere peşkeş çekilme iddialarının odağındaki kulüpler arasında. 2010’dan 2017’ye değin bir sezon hariç Süper Lig’de mücadele edebilen demir çelik işçilerinin takımı; görünen o ki içine çekildiği maddi batak nedeniyle paraşütsüz düşüşe geçmeye başlıyor. Geçtiğimiz sezon 1. Lig’de galibiyet alamayan ve üç puanla sezonu kapatan Karabükspor 2. Lig’de de benzer bir tablo ile sezonu kapatabilir.

BB Bodrumspor ise 3. Lig’de geçirdiği iki sezonun ardından üç sene evvel 2. Lig’e yükselen ve bu ligdeki belediye takımları arasında yerini alan Ege temsilcisi. 2. Lig’e yükseldiği sezon kadrosundan 24 oyuncuyu gönderip 22 oyuncu alan, bu sezona ise 16 oyuncu ile yollarını ayırıp 10 futbolcuyu kadrosuna katarak giren Bodrum Belediyesi destekli kulübün tam bir menajer cennetine döndüğünü görmemek için gün yüzüne çıkmadan, belediyenin arşiv deposundan ayrılmadan çalışan bir personel olmak gerekiyor.

Kırmızı grupta küme düşme hattında yer alan takımlardan bir diğeri olan Niğde Anadolu FK için fazla söze gerek yok. Bu lige yükseldiği ilk sezonu orta sıralarda bitiren, ikinci sezon puanı düşse de orta sıralardan fazla uzaklaşmayan Niğde ekibi geçtiğimiz yıl dört puanla kümede kalabilmişti. Tipik, hedefsizliğinin kurbanı olacak gibi görünen Anadolu ekiplerinden bir diğeri daha diyebiliriz sözün özü.

Benzer bir hedefsizlik probleminden muzdarip olan diğer kulüp de Hacettepe. Geçtiğimiz sezon averajla kümede kalabilmiş olan başkent temsilcisi bir önceki sezon playoffu beş puanla kaçırmış; onun da öncesinde 55 puanla orta sıralarda kalmış ve bir önceki sezon ise 57 puanla playoffa kalabilmişti. Yani ligin gidişatına ayak uyduramadığını ve dolayısıyla da kaçınılmaz gerilemenin başladığını söyleyebiliriz. 57 puanla playoffa kaldığı 2015-2016 sezonu sonrasında sırasıyla 55, 56 ve 33 puan toplayan Hacettepe; bu ligde iyiden iyiye baş gösteren zengin belediye takımlarıyla mücadele edebilecek kapasitede olmadığını fazlasıyla sezdiriyor. İşin kötü tarafı, yıllar sonra döneceği 3. Lig de onun bıraktığı gibi değil. Daha zengin, daha gösterişli belediye takımları ile dolu bir lig onu bekliyor…

Amed Sportif hakkında daha önce pek çok yerde yazılar yazıldı, nitekim bu köşede de denk gelmişsinizdir. Amed Sportif bu sezona yönetim değiştirerek girdi. Yeni yönetimin lige kanalize olabildiğini söylemek zor görünüyor. Ancak (Bu kadar olmasa da) daha önce de kötü başladığı sezonlar olmuştu ve her seferinde atlatmayı başardı. Bu sezon atlatabilecek mi, yoksa yerini arkadan gelen Diyarbekirspor’a mı bırakacak; bunu zaman gösterecek.

Küme düşme hatlarının dışında kalsa da galibiyetle tanışamamış yedinci 2. Lig kulübü ise Sakaryaspor. Efsanevi kulüp, sezona stadyumlarının yıkılması buhranıyla başladı ve bu buhranla devam ediyor. Ancak işin ilginci, 3. Lig’deki efsanevi takımlardan Karşıyaka ve Manisaspor da hâlâ galibiyetle tanışamamış kulüpler arasında. Bu durum da aklımıza şöyle bir soru getiriyor: Süper Lig görmüş takımların alt liglerde bu denli bocalamasının nedeni Süper Lig’deki sistem bozukluklarına alışkın olmaları ve 2. veya 3. Lig’de işleyen çarklara ayak uyduramamaları mı, yoksa alt ligleri hiç ‘okuyamamaları’ mı?

Bu da ayrı bir yazının konusu…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa