07 Eylül 2019 18:56

Yağmur ormanlarında alev dalgaları

Yağmur ormanlarında alev dalgaları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Brezilya’da Amazon havzasındaki tropik yağmur ormanlarının semasında geceleri yangın alevleri yükseliyor. Devasa duman bulutları, yüzyıllardır gelişmekte olan bu yaprak dökmeyen yeşil  çalılığın üzerinde dolaşıyor. Burası, dünyanın en büyük biyoçeşitliliğine ev sahipliği yapmaktaydı. Yangınlar, tarım arazileri için doyumsuz bir açlığa sahip olan ve yangın ormanlarını kundaklayarak toprak sahibi olmayı hedefleyen büyük toprak sahipleri tarafından çıkarıldı.

Bölgedeki politik liderler kuzeyde oturan efendilerinin sahte haberlerini tekrarlayıp iklim değişimini yalan olarak niteliyorlar. Bu sırada gezegenimizin hayati yeşil akciğeri parlak alevler içinde yanıyor. Eşi görülmemiş hızla her gün Amazon ormanlarında yeni yangınlar çıkıyor. Hızla yayılan, kelimenin tam anlamıyla yağmur ormanlarını yutan, alevlerle tarım lobisinin ihtiyaç duyduğu tarım arazileri ve otlak alanlarına yer açılıyor.

Azami kar hırsı dünya anayı öldürür. İnsanların sigara endüstrisinin tütününe bağımlı oldukları biliniyor ama modern insan adı verilen de paraya bağımlıdır. Her ikisi de yaşamak için ihtiyaç duyduğumuz ciğerlerimizi yakıp ölümcül kara küle dönüştürür.  

Yaşayanların ciğerlerinin oksijenin tatlı tadının arzusuyla yanacağı zamanlar da gelecek. Ancak, yaralanmış, ezilmiş, zehirlenmiş, çıplak dünya bu arzuyu tatmin edemeyecek. İnanılmaz derecede geniş ve ferah olan dünya gezegeni, insanlık kadar hasta olacak ve zehirli havadan boğulacak. Eğer övdüğünüz medeniyet bu ise lütfen ormanın vahşiliğini geri getirin.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...