30 Ağustos 2019 04:10

Bu dünyadan Kenan Kerimo geçti

Bu dünyadan Kenan Kerimo geçti

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Güzel insan Kenan Kerimo sonsuzluğa yelken açalı aradan 3 yıl geçmiş. Yaşıtımdı. 68 kuşağının ülkeye getirdiği aydınlanma ve başkaldırıyı Beth Narin coğrafyasına taşıyan öncülerdendi. Ve daha yapacağı, hazırlandığı çok şey vardı. Ama ölümün adı zeten kalleş diye çıkmış.

Elbette yasını tuttuk. Ama daha önemlisi, onun aydınlanma ve direniş misyonunu devam ettirmek. Onu yaşar kılacak olan tek şey bu. Onun anısı ve olumlu enerji saçan bakışı hep bizimle olacak.

Bu vesileyle Mezapotamya Özgürlük Partisinin Kenan Kerimo’ya ilişkin açıklamasına aşağı da yer veriyorum.

”Saygi değer yoldaşımız, manevi öncümüz Kenan Kerimo’nun fiziki olarak 2016-08-30 tarihinde aramızdan ayrılışının 3. yılında saygı, hürmet ve minetle anıyoruz!

Bu değerli yoldaşımız Asuri/Süryani/Keldani halkının 1970-90 yıllar arasında Kuzey Mezopotamya coğrafyasında ADO öncülüğünde halkın, gençlerin ve kadınların arasında yurtseverliğin, ulusal bilincin sol demokratik eğilimle gelişmesine büyük katkıları olmuştur.

Mütevazi, cesur, fedekar ve gönülleri fetheden yaklaşımları ile, toplumun tüm kesimleri üzerinde derin izler bıraktı, gençliği ulusal, toplumsal yöne sürükledi. Insan sevgisi denilen arguman, bu yoldaşımızda bir derya gibi akıcıydı. Bu durumla karşılaşan bir kimse, hemen farkına varıp, kendisinden güven kazanıyordu. Bu vasıf lider karekteri taşıyan, bölüşen ve emeğe değer veren änsanlarda vardır. Kenan Kerimo yoldaş bir karekterdi sadece siyasi değil, insani, ahlaki, sevgi ve humanist yönü ağır basan, halklara, inançlara, mezheplere ve dinlere saygılı biriydi. Bu doğrultuda Asuri/Süryani/Keldani halkının; Ermeni, Rum/Pontus, Kıpti, Yahudi, Kürt, Türk, Pers, Çerkez, Laz, Romen, Arap ve Muhalmi halklarına, Ezidi, Alevi ve Sabi inanç topluluklarına büyük önem, değer verir ve bunların demokrasi mücadelelerini, kendi halk mücadelesi gibi görürdü. Bu yüzden tüm bu kesimler tarafından sevilir, sayılırdı..

Asuri/Süryani/Keldani halkının, sorununa dogma, yüzeysel veya basitten değil, toplumun gerçek realitesini gözönünde bulundurarak, gereken sorumluluk bilinciyle yaklaşımda bulunur, bu yüzden halkın içine düştüğü iç çelişkileri soyut çelişki olarak görür, asıl çelişki dışardan bu halkın gerçekliğine dayatılan, sömürgeci sistemlerin zihniyeti olarak görürdü. Dolayısyla siyasi kurumların iradesinden ziyade, halkın bir bütün ulusal, toplumsal demokratik iradesinin otoritesinden yanaydı. Bu da kendisinin nasıl; bir siyasi öngörüye sahip olduğunu gösteriyordu. Bir nevi Naum Faik düşüncelerini, ulusal demokratik birlik konusunda pekiştiren bir perspektife sahipti. ’’Bir ulusun en güçlü silahı, kendi ulusal demokratik birliğini oluşturmasıdır’’ diyordu. Bu doğru yaklaşımından dolayı, dini, sivil, kültürel ve siyasi kurumlardan sempati, saygı duyuyordu. Her ne kadar kendi siyasi oluşumunun üyesi ise, aynı zamanda topluma doğru hizmet eden tüm oluşumların üyesi olarak kendini görüyordu. Bireyci, egoist ve marjinal siyasi düşünceyi benimsemiyor, olduğu gibi red ediyordu. Toplumlarla sosyalist enternasyonal ilişkilere, bu ilişkilerde tanıdığı diğer ulusların temsilcilerine büyük değer veririrdi. ’’Asuri/Süryani/Keldani halkının kurtuluşu; kendi öz iredesiyle vereceği ulusal, toplumsal demokratik mücadele, birlikte yaşadığı toplumlarla bu perspektifle eşitliğe, özgürlüğe ve demokrasiye dayalı ilişki, ittifak ve mücadele tarzına bağlı olduğunu’’ belirtiyordu. 21 asırda toplumların bu tarz ilişkide birlikte güzel yaşam kuracaklarına inanıyor, bu oğurda ulusal, toplumsal demokrasi mücadelesine gereken önemi veriyordu... Ardında derin pozitif izler bıraktı. Ne mutlu kendisine ister aile ortamında, ister yoldaşları ortamında ve isterse dostları ortamında hep saygı ile anılmak.

Değerli yoldaşımız; bu 3 yıl içinde Dünya ve Mezopotamya coğrafyasında birçok şey değişti, bizler birlikte yürüdüğümüz Demokratik Sosyalizm yolunda yürüyor, tüm platformlarda seni temsil ediyoruz. Bu yolda yürüdüğümüz sürece, halkımız ulusal, toplumsal demokratik kazanımlarda bulunuyor, kararlılığımızı yeniliyor ve seni hak ettğin şekilde hep anıyoruz! Bizler senin adına Asuri/Süryani/Keldani halkına, halklara ve insanlığa, Mezopotamya Medeniyeti Asuri/Süryani/Keldani Halkının Ulusal, Toplumsal Sorunu ve Çözüm Yolu adlı kitabı bahşettik. Senin şahsında Ortadoğu, Orta Asya, Mezopotamya ve Anadolu coğrafyalarında insanlığa hizmet etmiş tüm öncüleri’’ andık..

İnsanlık dolusu, umut ışığı ve sevgi kaynağı yoldaşımız, sen halkımızın, halkların, akrabalarının, dostlarının, değerli, yurtsever, yardımsever ve dayanışmacı güzel ailenin her zaman kalbinde, yüreğınde ve beyninde yaşıyacaksın..!!

Yıldızlar, Işıklar içinde uyu MHK, MÖP kurucu üyesi değerli Sosyalist yoldaşımız, manevi öncümüz Kenan Kerimo!

Mezopotamya Özgürlük Partisi ”

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...