16 Temmuz 2019 23:40

Yüzsüzlük

Yüzsüzlük

Fotoğraf: Envato

Paylaş

15 Temmuz’un üçüncü yıldönümünde, yandaş medya yazarlarından biri, AKP ile Fetullahçıların yaklaşık on yıl süren iş birliğini gözlerden saklamak için; FETÖ’cülerin darbeye teşebbüs edebilmesinde Kemalist askerlerin önemli rolü olduğunu yazıyor. Bu yandaşa göre, Kemalist subaylar FETÖ’cüleri ordudan atmayarak, onların yükselmesini, general olmalarını sağlamış. AKP iktidarda olduğu süre zarfında FETÖ’cü subayların yükseltilmesi ya da ordudan atılmasında rol oynayamazmış, sadece YAŞ kararlarına muhalefet şerhi koyabiliyormuş.

Çok rahat yalan söyleyebiliyorlar. Gerçeği tersyüz edebiliyorlar. Herkesi aptal yerine koyabiliyorlar.

Oysa, olan bitenler daha çok yeni. Önce, ABD ve AB desteği alma çabaları. Demokrasi, insan hakları, hukuk vs. nutukları. Sonra, ordudan Kemalist-ulusalcı subayları tasfiye için ABD desteği ile yapılanlar. YAŞ toplantılarındaki büyük mücadele. İstifa eden, istifa ettirilen kuvvet komutanları. Ordudan atılan Fetullahçı subayları belediyelerde işe yerleştirmeler. Aynı süreçte polis istihbarat, organize suç, terör, personel bölümlerinin Fetullahçılara teslim edilmesi. Poliste Fetulahçı- MHP’li kavgaları. Yargıda, DGM’lere atanan Fetullahçı hakim ve savcılar... 12 Eylül Anayasa Referandumu’ndan sonra Fetullahçıların HSYK’yı ele geçirmesi. Bütün yargı sistemini Fetullahçıların yönetmesi. ÖSYM’nin başına Fetullahçıların getirilmesi. Bütün sınav sorularının Fetullahçı öğrencilere verilmesi ve Fetullahçıların kitleler halinde polise, yargıya, bürokrasiye doldurulması... Ne istediler de vermedik, Ankara’yı parsel parsel Cemaate verdi itirafları. Belediyelerin Cemaat üniversitelerine, vakıflarına verdiği arsalar... Asya, Afrika ve Balkanlarda açılan Cemaat üniversite ve okullarına AKP Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Gül’ün verdiği destek. Referans mektuplar…

Bütün bunlar gözlerimizin önünde olmamış. Hâlâ sosyal medyada, bu olan bitenle ilgili gazete kupürleri, videolar dolaşmıyormuş gibi... Adam, FETÖ’nün darbe girişiminden Kemalistleri sorumlu tutuyor.

Kemalistlerin ve ulusalcıların hiç mi kabahati yok FETÖ olayında?

Elbette var. Elli yıldır orduda ilerici, demokrat, solcu avı yapılıyor. Yetmişlerde hemen hemen hepsi tasfiye edildi. 12 Eylül Darbesi ile Türk-İslam Sentezi resmi ideoloji oldu. Darbeyi canı gönülden destekleyen ve darbecilerle canciğer olan Aydınlar Ocağı, 12 Eylül Anayasası’nın hazırlanmasında da rol aldı. Tam o günlere ABD ve NATO’nun SSCB’yi Yeşil Kuşak ile kuşatmak stratejisinin yürürlüğe kondu. SSCB, Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan tarafından yeşil iktidarlarca kuşatılacaktı.

Kenan Evren, her konuşmasında Kuran’dan birkaç paragraf aktarıyor, askeri helikopterler kırsal kesime dini bildiriler atıyordu. Bu dönemde Fetullahçılar ve diğer tarikatlara mensup subay adayları her geçen gün sayıları artarak orduya sızmaya başladılar. Solu tasfiye etmek için Yeşil Kuşağı bellerine saranlar, altlarındaki subayların çoğunluğunun Fetullahçı ve tarikatçı olduğunu fark edip 28 Şubat Dönemi’nde onları tasfiye etmeyi düşündüğünde, bu kez BOP Projesi gündeme gelmişti. ABD, NATO bu kez Ortadoğu’daki Baasçı Rejimleri yıkıp, ılımlı İslam (Müslüman Kardeşleri-İhvancıları) iktidar yapmak istiyordu. 28 Şubatçılar  Fetullahçıları, tarikatçıları tasfiye edemeden, onlar 28 Şubatçıları tasfiye ettiler ve AKP Dönemi başladı. Ulusalcılar son barutlarını Kızıl Elma Koalisyonları ve Cumhuriyet Mitingleri ile tükettikten sonra, büyük oranda tasfiye oldular. 15 Temmuz’a gelindiğinde ordudaki general sayısının yarısından fazlası Fetullahçı idi. Henüz, orgeneral sayısında çoğunluk onlarda değildi ama birkaç sene daha gidebilselerdi, o da olacaktı.

Fetullahçılar orduya kırk senedir sızıyor ama onlar için en şenlikli dönem elbette 2002 sonrası idi.

Şimdi, AKP-Fetullahçılar Koalisyonunun yerini AKP-MHP Koalisyonu aldı. Orduda, poliste, yargıda, bürokraside bütün kadrolar bu iki partinin yandaşları ile dolduruldu. Bu koalisyon ne kadar sürer bilemiyoruz. Şu anda iki ortak da diğer ortaktan memnun görünüyor.  Ama ekonomik kriz koşullarında halk da bu koalisyondan memnun mu? Onu da önümüzdeki günlerde göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...