08 Temmuz 2019 23:00

‘Birlik’te mücadele

‘Birlik’te mücadele

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bölgesel Amatör Lig veya Süper Amatör Lig’de uzun süre geçiren kulüplerin önlerinde hep iki seçenek beliriyor: Ya bu liglerin dinamiklerine ayak uydurarak ve bu seviyede oynamayı kabullenerek devam edecekler, ya da üst kategorilere çıkmak için güvenilir sınırları aşıp bazı hamleler yapacaklar… Bu hamleler ya ciddi borç ile futbolcu transfer etmek, ya bir siyasi otorite ile iş birliği yapmak gibi genelde kalıcı olmayan bazı atılımlar olarak şekilleniyor.

Kalıcı bir fikir geliştiren şehirlerin, ilçelerin sayıları günden güne azalırken bir hayli ütopik bir fikir bu kez Didim’den geldi.

Geride bıraktığımız 2018-2019 sezonunda mücadele ettiği Bölgesel Amatör Lig’den, Aydın Süper Amatör Küme’ye düşen Didim Belediyespor’un yanı sıra Didimspor, Didimgücü Gençlik ve Didim Altınkumspor gibi pek çok kulübün bulunduğu ilçede; Aydın’daki futbol kulüplerinin günden güne gerilemesi birilerinin dikkatini çekmiş olmalı ki, bir girişim gerçekleşti.

Didimspor tarafından yapılan açıklamaya göre, belediye başkanı Deniz Altınbay’ın daveti ile tüm amatör spor branşlarına destek verilecek tek bir spor kulübü oluşturulma fikri hasıl olmuş. Yeni bir kulübün oluşturularak tüm Didim kulüplerinin tek çatı altında buluşturulması için çalışmalar başlatılmaya niyetlenmiş, bu minvalde de geçtiğimiz sezon namağlup şampiyon olarak Aydın Süper Amatör’e yükselen Didimspor’dan bir rapor istenmiş. Hatta bu rapor da belediye tarafından uygun bulunmuş. (Bunlar, kulübün iddiaları arasında)

Fakat sonrasında ne olmuşsa olmuş ve iş sadece tüm kulüplere “daha eşit” yardım yapılması ile noktalanmış, bir çatı altında buluşma ihtimali (şimdilik) iptal olmuş.

Sistemlerin, eşit mücadeleyi olanaksızlaştırdığı ortamlarda herkesin ortaya fikirlerle çıkması kadar doğal bir şey yok lakin, tek çatı altında tüm kulüplerin buluştuğu bir ortam; ne denli sağlıklı yürütülebilir? Yahut, çözüm gerçekten de bu mudur? Gelin bunu sorgulayalım…

Alt liglerdeki belediye takımları hegemonyalarını bu köşede dile getirdiğim vakidir. Peki, bütün bu siyasi otoritenin karşısına; bir gün ufacık bir anlaşmazlıkta tepeden yıkılabilecek tek bir çatı altında buluşup çıkmak mıdır çözüm, yoksa birden farklı kanal ile bu otorite ortamını sekteye uğratmaya çalışmak mıdır?

Tek bir kulüp ile yola devam edildiği düşünülürse, örneğin nüfusu 60 bine dayanmış bir ilçe olan Didim’de tek bir futbol kulübünün yeni futbolcular yetiştirme konusunda ne denli vakıf olabileceği veya eşit fırsat yaratabileceği de sorgulanmalıdır.

Tabii bir de akla gelen tek çözümün tekelleşme olup olmaması gerektiği mevzusu da vardır. ‘Birlik’te mücadele etmek, ihtimallere kurban verilebilecek ‘bir’ olma zayıflığına indirgenirse; rekabet nerede kalacaktır? Rekabetin olmadığı bir ortam sisteme karşıt herhangi bir değerin ortaya konamayacağı ölçüde antidemokratik bir hale kısa sürede kendisini evirebilecektir.

Ve böylesi bir çatışma ortamında son istediğimiz şey antidemokratik ‘bir’ çatı olmalıdır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...