20 Haziran 2019 23:10

Mahkemenin kararının istinaf edilmesi icrayı durdurmaz

Mahkemenin kararının istinaf edilmesi icrayı durdurmaz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: Merhaba 1,5 yıldır süren iş mahkemesi davamı kazandım. Bu konu ile ilgili birkaç sorum olacaktı. Cevaplarsanız çok memnun olurum. İşveren avukatı bugün istinaf dilekçesi vererek itiraz etti. Dilekçenin ilk maddesi “tarafımıza tebliğ edilmeyen bilirkişi raporu ile mahkeme hükme gitti hukuka aykırı işlem yapıldı”.  Oysa, son 3 celse bilirkişi raporuna itiraz edip başka bilirkişi raporu istediler, şimdi rapor bize tebliğ edilmedi diyorlar. Bu bahanelere bölge mahkemesi itibar eder mi?  Alacağımı icraya versem bölge mahkemesinden karar çıkmadan alabilir miyim? Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: İyi günler. Öncelikle davanızı kazandığınız için tebrikler. Ancak, bir mahkeme kararına itiraz etmek, o karara karşı istinaf yoluna ya da temyiz yoluna başvurmak yasal bir hak olduğu için davayı kaybeden tarafın bu yola başvurması zaten beklenen bir husus. Ancak, dava dosyasını incelemeden dosyanın ve davanın içeriği ile ilgili bir beyanda bulunmak maalesef benim için zor. Ancak, eğer dediğiniz gibi, bilirkişi raporu taraflara tebliği edildiği halde edilmedi denilmesi aksi kolaylıkla ispatlanabilecek bir husus. Zira, dava dosyası içinde bulunan tebligat belgelerinden bu husus açıklıkla ortaya konulabilir. Bu konu ile ilgili olarak istinaf dilekçesine karşı, söz konusu dilekçenin tarafınıza tebliğinden itibaren 15 gün içinde cevap dilekçesi vermek hakkınız bulunmaktadır. Tüm bu hususları dilekçenizde belirtebilirsiniz.

Genel kural olarak ilk derece mahkemesinin kararının istinaf edilmesi, icrayı durduran bir işlem değildir. Dolayısıyla, kararı icraya koyabilirsiniz. Ancak, bu durumda da karşı taraf icranın konulduğu icra müdürlüğünden mehil vesikası isteyerek icranın geri bırakılmasını ilgili Bölge Adliye Mahkemesi’nin Hukuk Dairesi’nden isteyebilir. Ancak, bunun için davalı taraf, istinaf dilekçesini “Tehir-i icra talepli” yani icranın geri bırakılması talepli istinaf etmiş olmalıdır. Ayrıca, borçlu olan taraf, icranın geri bırakılması için icra dosyasına teminat da yatırmak zorundadır. Bu bedel, toplam dosya borcuna yaklaşık üç aylık faiz de eklenerek icra müdürlüğü tarafından hesaplanır. Ancak, bu işlemler borçlu olan tarafın yapacağı işlemlerdir. Teminat yatırıldıktan sonra icra dosyası, Bölge Adliye Mahkemesi’nin onama ya da bozma kararı vermesine kadar duracaktır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...