04 Haziran 2019 00:00

Şampiyonlar da düşer

Şampiyonlar da düşer

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bursaspor, Türkiye’de Süper Lig seviyesinde şampiyonluk elde ettiği halde küme düşen ilk takım oldu. Bunun siyasi ve ekonomik sebepleri ile geleceğe dönük etkileri önümüzdeki aylarda, yıllarda daha da belirginleşecektir elbet. Ancak bu sezon baz alındığında dahi, Bursaspor yalnız değil. Zira Avrupa liglerinde beş şampiyon daha küme düştü…

İsviçre Ligi’ni 27 kez kazanan Grasshoppers mesela… 10 takımlı ligde 5 galibiyet, 10 beraberlik alabilen kulüp küme düşmekten kurtulamadı. Aynı ligde iki şampiyonluğu bulunan Neuchatel Xamax ise, düşmemek için play out oynayacak…

1961-62 sezonunda şampiyon olan, sonraki sezonda da Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yarı final oynayan Dundee FC; bir kulübün küme düştüğü İskoçya Premiership’te sezonun “kaybedeni” oldu. Halihazırda 2013-2014 yılında bir alt ligde şampiyon olarak Premiership’e dönmüştü oysaki…

İngiltere’nin en başarılı 15 takımı arasında olan, üç şampiyonluğu ve üç lig ikinciliği bulunan Huddersfield Town ise Premier Lig’den düşmekten kurtulamadı. İngiliz ekibi, 1923-1924 sezonu itibarıyla peş peşe üç şampiyonluk elde etmiş; mevcut haliyle Premier Lig’de ilk kez bu sezon mücadele etmişti.

Almanya’da 1937-1938 ve 1953-1954 sezonlarında şampiyon olan Hannover 96; iki sezon önce Bundesliga’dan düşmüştü. Geçtiğimiz sezon tekrar Bundesliga’ya yükselme başarısı gösterse de sadece bir sezon dayanabildi ve tekrar küme düştü.

Bundesliga’da düşen tek şampiyon Hannover 96 olmadı üstelik… 9 şampiyonluğu ile Bundesliga tarihinin en başarılı ikinci takımı olarak kabul edilen Nürnberg de küme düştü.

Bu tablolar, birinci kademe liglerin altına indiğimiz zaman daha da güçlenir elbet. Sirkülasyonun üst kademelere göre daha hızlı ve daha sık olduğu ikinci, üçüncü veya bizdeki gibi dördüncü kademe liglerde kulüpler de şampiyon olarak yükseldikleri lige tekrar düşebiliyor; hatta o ligden de düşebiliyor… Yahut tam tersi yükseldiği sezonda düşüp, düştüğü sezon da tekrar yükseldiği bir periyoda girebiliyor.

Buradaki sıkıntı, biraz da “başarı” ve “başarısızlık” kavramlarının içini boşaltmaktan kaynaklanıyor. Şampiyonluk başlı başına bir “başarı”, küme düşmek de tek başına “başarısızlık” kabul edildiği sürece şampiyonlar da düşer; düşen kulüplerin de tarihe karıştığını görürüz… Bizim gibi ülkelerde, Süper Lig’e son yükselen Gazişehir örneğinden hareketle, Gaziantepspor gibi tarihi kulüpler belediye destekliler yahut tamamen sunî kulüpler yücelsin diye ötelenip borçsuz harçsız maç oynatılmak istenen kulüpler parlatılabiliyor. (Bunun bir örneğini de Çorum’da yaşadık)

Netice olarak, Gazişehir’inki bir başarı ise, Bursaspor’u pek tabi ki başarısız sayabiliriz. Ancak tarih de biliyor ya, “bu” bir başarı değil.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...