14 Mayıs 2019 20:07

Stadyumları kim yaptı?

Stadyumları kim yaptı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

AKP Genel Başkanı Erdoğan Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe maçlarında muhalif sloganlar atılınca sık sık taraftarları nankörlükle suçlarcasına “Statlarınızı ben yaptım” diyor. Statları gerçekten Erdoğan mı yaptı? İnsanlar haklı olarak soruyor, “Parasını cebinden mi verdin?” diye.

Bu kadar yeni ve büyük stat yapılması, İstanbul yeni havaalanı, üçüncü köprü, Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, her yere duble yollar veya otoyollar vb. aslında israftır. İhtiyaçtan fazlasıdır. Öncelikli ihtiyaçlar yerine ihalelerle yandaşlara para aktarmak, arazi rantı elde etmek ve gösteriş ile halkı etkileme amacıyla yapılan işlerdir. Bu kadar dış borcu olan bir ülkenin yapacağı işler değildir.

Galatasaray ve Beşiktaş statlarının yıkılıp yeniden yapılması. Anadolu’da da bazı illere yeni statlar yapılması AKP’nin futbola ilişkin politikalarının sonucu idi. Bütün burjuva iktidarlar gibi AKP’de futbolu halkı uyutmanın bir yolu olarak kullanmaya çalışıyor. Bir spor dalı olarak futbolun ele alınması, gençler için futbol oynama olanaklarının arttırılması, futbol dışındaki diğer spor dallarının da gençlerin spor yapması amacıyla desteklenmesi diye bir politikası ve planı yok. Büyük, yeni statlar yaparak gösteriş ile halkı etkilemek; büyük paralar harcayarak birkaç kulübün Avrupa’da başarı elde etmesini sağlayarak politik destek ummak; statlarda örgütlü taraftarlarıyla iktidarını destekleyen gösteriler ve slogan atılmasını organize ederek politik sonuçlar sağlamak; halkın futbol ile yatıp kalkmasını sağlayarak halk düşmanı politikalarına muhalefet etmesin diye vs. Yani, statları bunun için yaptı. Hem de halkın parası ile. İktidarına halkın desteğini arttırmak için. Fakat, diğer pek çok alandaki politikalarının ters tepmesi gibi futbol alanına ilişkin politikaları da iflas etti. Avrupa’da ciddi bir başarı elde edemedi. Yaptığı statları seyirci doldurmadı. Kulüpler borç batağına gömüldü, pek çoğu iflas etti. Futbol kulüplerinin borcu ekonomiyi dahi olumsuz etkiler oldu. Ve son olarak, pek çok statta halk, iktidar aleyhine sloganlar atmaya başladı. Erdoğan statlara gidemez oldu.

Erdoğan’ın futbol politikası, diğer politikaları gibi sürekli ve artarak gelen sıcak para ve sınırsız borçlanmaya dayanıyordu. Borçlanamama durumu ortaya çıkınca evdeki hesap çarşıya uymadı.

Bugün statlarda aleyhine sloganlar atılan, statlara gidemeyen Erdoğan, bir süre sonra halk karşısına da çıkamaz hale gelecek. Gidişat “Yetmiş sente muhtaç kalma” ya doğru. Bir önceki IMF programında satılacak fabrikalar vardı, artık onlar da kalmadı.

Sık sık statları ben yaptım diyen Erdoğan, dileriz; statları, yolları, köprüleri, havaalanlarını borçlara karşılık satmaya kalkmaz!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...