10 Mayıs 2019 19:52

Twitter Şeffaflık Raporu'nda Türkiye

Twitter Şeffaflık Raporu'nda Türkiye

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Twitter’ın yılda iki kez yayımladığı ve çeşitli ülkelerden gelen yasal talepler ve bu taleplere dair yapılan eylemlerin istatistiklerini içeren Twitter Şeffaflık Raporu’nun 14’üncüsü geçtiğimiz gün yayımlandı. 2018’in ikinci yarısını ele alan rapora göre yılın ilk yarısına kıyasla içerik kaldırma taleplerinde yüzde 8’lik bir azalma var. Hesap bilgisi talebi sayısında ise ciddi bir değişim söz konusu değil.

Hesap bilgisi taleplerinde altı aylık sürede 3 bin 860 hesaba ait bilgileri talep eden ABD birinci sırada. ABD’yi Japonya ve Birleşik Krallık takip ediyor. Türkiye ise 512 hesaba ait bilgileri talep ederek, bu altı aylık periyotta talepte bulunan 53 ülke arasında altıncı sıraya yerleşmiş. Twitter, Türkiye’nin de aralarında olduğu 24 ülkeden gelen taleplerde herhangi bir bilgi paylaşmamış.

İçerik kaldırma taleplerinde ise Türkiye 9 bin 155 hesaba dair 5 bin 14 talep ile ilk sırada. Türkiye’yi 3 bin 391 hesaba dair 3 bin 344 talep ile Rusya takip ediyor. Türkiye’den gelen bu talep yoğunluğuna karşılık Twitter’ın bir eylemde bulunduğu vaka sayısı oldukça az. Türkiye’den gelen talepler üzerine Twitter’ın askıya aldığı hesap sayısı 72, askıya aldığı tweet sayısı ise 355.

Elbette bu sayılar sadece Twitter’a ulaştırılan talepler. Sansür talepleri ve metotları sadece bunlarla sınırlı değil. Tabloyu daha bütünlüklü görebilmek için başkaca verilere de ihtiyacımız var. Aynı periyotta Twitter’da yazıp çizdiklerinden dolayı -şirkete herhangi bir başvuruda bulunulmadan- hakkında dava açılan ya da dava açılmasın diye yazdıklarını silmek durumunda kalan kişi sayısını bilmiyoruz. Ya da telif hakkı bahanesi ile yapılan sansürlemelerin sayısı nedir bunu da bilmemiz pek mümkün görünmüyor. Bu tabloya maç saatlerinde telif bahanesiyle tüm yayınların engellenmesini ve son dönemde pek yapılmasa da daha önce tanık olduğumuz bölgesel ve ulusal hız yavaşlatmaları ve erişim engellemelerini de ekleyin…

Twitter’ın içerik kaldırma oranının düşük olması onlar açısından sansür sorununu çözüyor olabilir ama bizim açımızdan çözmediği kesin. Üstelik gelecekte bu oranların böyle kalacağının da bir garantisi yok. “Demokrasi havarisi” Apple’ın Çin ile son birkaç yıldaki iş birliğine ya da Google’ın kendi çalışanlarının geri püskürttüğü Çin için sansürlü arama motoru projesine göz atmak bile yeterli yarın oranların tersine dönebileceği olasılığını görmek için. Üstelik bizim açımızdan sansür belası tek platformla da sınırlı değil. Çevrimiçi platformlarda bazen erişim engelleme kararıyla, bazen BTK kararıyla bazen de telif hakkı maskesi altında sansürle yüz yüze geliyoruz. Salt sansüre değil -şimdilik karşılık bulamayan- sansür taleplerine karşı da sesimizi yükseltmek gerek.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...