06 Mayıs 2019 19:56

Yaşlı şampiyon

Yaşlı şampiyon

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta sonu Süper Lig’de liderlik hattını doğrudan ilgilendiren iki maçtan, liderin ismen belli olduğu maçta bir gol bir asist yaparak zirveyi şekillendiren Fernando; yerli futbolcu olsa 3. Lig’de muhtemelen çok zor forma şansı bulacaktı. Zira yaş kontenjanına giriyor ve Fernando ile yaşıt / ondan büyük sadece beş futbolcu 3. Lig takımlarında kadroya alınabiliyor.

Yani Süper Lig’de belki şampiyonu belirleyebiliyor fakat 3. Lig’de kadroya dahi giremiyor.

Liderlik hattının diğer takımına baktığımız zaman; kontenjana takılmayan 12 futbolcuları var. Bu futbolcuların sekizi hiçbir maçta forma giymedi! Geri kalan dört futbolcunun üçü ise yabancı… Hani 3. Lig’e genç futbolcu yetiştirmek için yaş kontenjanı getirilmişti ya, liderliğe koşanların dahi genç futbolcu tercihi yabancıdan yana. Üstelik bahsi geçen kulüp uzunca bir süredir devlet kökenli belediye kaynaklarının büyük bir kısmını kullanmış, elinde yığınla imkan olan ve istediği an istediği kulübün altyapısından futbolcu alabilecek bir takım.

Süper Lig’de durum böyleyken 1. Lig’e de göz atmakta fayda var…

Lider kulüp Gençlerbirliği’nde kontenjana girmeyen 15 futbolcu var; bu futbolcuların altısı hiçbir maçta forma giymemiş durumda… Forma giyen dokuz futbolcunun ikisi de yabancı.

İkinci sıradaki Denizlispor’a bakacak olduğumuzda kontenjana takılmayan 18 futbolcusunun 10’unun en az bir maçta (Sonradan girerek de olsa) oynadığını görüyoruz. Keza ligdeki son maçlarında lider Gençlerbirliği’ni 3-0 mağlup ederken bir gol bir asistle oynayan Kehinde ve bir golü olan Recep Niyaz; 3. Lig’de kontenjana takılmadan oynayabilecek yaşta futbolcular. Ancak maçtaki diğer golün sahibi olan Deniz Vural ise kontenjana takılıyor. Üstelik gol perdesini açıp maçın kırılma anına imza atan isim ise Deniz! Keza maçtaki son golün asistini yapan Ziya Alkurt da kontenjana takılan isimler arasında.

Yani 1. Lig’deki şampiyonluk yarışında dengeleri sarsabiliyorlar fakat 3. Lig’de kadroya dahi giremiyorlar.

Peki, 2. Lig şampiyonlarında durum nasıl?

Beyaz grupta iki puanlık farkla ipi göğüsleyen bir dönemin Hacettepe’si, Keçiörengücü’nün kadro dağılımında 14 futbolcu kontenjanına takılmazken; bu futbolculardan biri hiç forma giyemedi, üçü ise birer maçta forma şansı bulabildi.

Kırmızı grupta averajla şampiyon olan Menemen Belediyespor’da ise durum daha vahim. 20 futbolcunun kontenjana takılmadığı kadrodan bu futbolcuların dokuzu forma şansı bulabilmiş durumda…

Başka söze gerek yok.

Henüz 3. Lig’in üstündeki kademelere gençliğe olan inancı aşılayamamış olan TFF’nin 3. Lig ve BAL’da 90 ve üstü doğumlu futbolculara uyguladığı kontenjan kuralı bu haliyle tamamen iflas etmiş durumdadır. Yıllardır uygulanan yaş kontenjanının hiçbir etkisinin ve haliyle de geçerliliğinin olmadığını görmek için daha kaç yıl bekleyeceğiz acaba?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...