29 Nisan 2019 19:00

Emeğe kontenjan konur mu?

Emeğe kontenjan konur mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Önümüz 1 Mayıs, yani “Emek ve Dayanışma Günü”. Her ne kadar yurt dışında bir maçın saatinin belirlenmesinde ligin tüm takımları bir araya gelip karar verebiliyor veya ücreti ödenmeyen futbolcuların başlama düdüğü ile yaptığı bir dakikalık hareketsizlik eylemleri global çapta ses getirebiliyorsa da bizim ülkemizde henüz kolektif bir futbol bilincinin oluştuğunu söylemek zor.

Daha önce, hem farklı mecralarda hem de bu satırlarda defalarca yazdığım bir yaş kontenjanı olayı var. Birkaç ay evvel, ’90 doğumluları yeni vurduğu için Twitter ve diğer sosyal platformlarda 2018-2019 sezonu girişinde fırtınalar koptuğunu oysa yıllardır bu kontenjanın uygulandığını söylemiştim. Şikayetlerin ve hak kayıplarının gitgide arttığı, Bölgesel Amatör Lig’in kanayan yarası yaş kontenjanı uygulamasına TFF daha fazla seyirci kalmadı ve 2019-2020 sezonu için de kuralı uygulamaya devam edeceğini açıkladı!

TFF İcra Kurulu Üyesi ve Amatör İşler Kurulu Başkanı Ali Düşmez’in, liglerin başlamasına beş aylık süre olduğunu ve tüm kulüplerin hazırlanmak için yeterli süreleri olduğunu belirterek izah ettiği yeni statü şöyle:

Bölgesel Amatör, Süper Amatör, 1. ve 2. Amatör liglerde 18 kişilik müsabaka listesine ’97 ve altı doğumlu en az beş futbolcu, ’90 ve üstü doğumlu en fazla beş futbolcu yazılabiliyor. Bu kurala uymayan kulüpler ise hükmen mağlup sayılacak.

Yabancı kontenjanı konusunda da 2019-2020 sezonu itibarıyla artık yasak geldi. BAL’da yabancı kontenjanı vardı ancak artık kalktı. Sadece amatör kulüplerin U19 kategorilerinde 2001-2004 arası doğmuş, Türkiye’de en az bir yıl oturma iznine sahip iki yabancı futbolcu ve U19 haricinde de şehrin en üst yerel liginin altındaki liglerde bir yıl oturma izni olan 2002 ve üstü doğumlu en fazla iki yabancı futbolcu oynatılabilecek.

Yükselen milliyetçilik akımının tezahürü mü desek, yabancı futbolcu transfer komisyonlarının doğru kanallara aktarılamayışının etkisi mi; yoksa BAL’da şampiyon olan veya kümede kalan kulüplerde ağırlıklı olarak güçlü ve bilindik yabancı futbolcuların (Dijehoua ve Jaba örnekleri var) etkin olmasından kaynaklı bir çözümsüzlük müdür bilinmez. Fakat ne olursa olsun, hem futbola konan yaş sınırında inat edilmesi hem de yabancı futbolcunun tamamen yasaklanması TFF açısından yanlış yönetimlerin devamı niteliğinde...

Emek ve dayanışma bilincinin arttığı bir futbol ortamımız olur mu bilinmez fakat yine de şimdiden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’müz kutlu olsun.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...