28 Nisan 2019 19:54

NBA Playoff: Doğu Konferansı eşleşmelerine bakış

NBA Playoff: Doğu Konferansı eşleşmelerine bakış

Fotoğraf: Envato

Paylaş

NBA’de konferans yarı finalleri başladı. Bu yazı yazıldığında Toronto Raptors-Philadelphia 76’ers serisinin ilk maçı oynanmıştı. Siz bu yazıyı okuduğunuzda Milwaukee Bucks-Boston Celtics, Golden State Warriors-Houston Rockets serilerinin de ilk maçı oynanmış olacak. Dolayısıyla köşe günü nedeniyle biraz geç kaldık ama bazı gelenekleri bozmamak lazım!

BUCKS-CELTICS

Kritik nokta: Celtics’in Giannis ve 3 sayı savunması

Doğu Konferansı’yla ve lig lideriyle başlayalım. Milwaukee Bucks, bence normal sezon MVP’si ödülünü alması gereken Giannis Antetokounmpo’nun öncülüğünde Detroit Pistons’a hiç şans tanımadan ilk turu geçti. Geçmiş senelerde LeBron James’li Cleveland’dan alıştığımız bir “süpürme” işlemiydi zira tüm maçlar en az 16 sayı farkla bitti. Bucks, durdurulamaz yıldızının gün geçtikçe daha da olgunlaşması ama onun da ötesinde Giannis’in etrafında toparladığı kadroyla çok dengeli bir yapıya sahip. Giannis dışındaki tüm kilit oyuncuların üç sayıcı olması Yunan yıldıza önemli bir rahatlık sağlıyor. Boston Celtics’in buna karşı nasıl bir savunma stratejisi izleyeceği merak konusu. Geçtiğimiz yıl iki takım ilk turda karşılaşmış ve Celtics seriyi 7 maçta kazanabilmişti. Tabii Bucks o zaman bu kadar harika bir kadro mühendisliğine sahip değildi. Celtics’te de Kyrie Irving yoktu bu yüzden kıyaslama yapmak doğru olmaz ama Brad Stevens’ın 5. maçtan sonra Semi Ojeleye’yi ilk beşe ve Giannis savunmasına atayarak yaptığı hamle olumlu sonuç vermişti. Stevens yine benzer bir yola gidebilir. Celtics ligin 3 sayıyı en iyi savunan takımlarından biri. Bir başka deyişle Giannis’i mümkün olduğunca birebir savunup, diğer oyuncuların havaya girmesini engellemeyi hedefleyeceklerdir. Bu noktada Bucks’ın diğer yaratıcısı Eric Bledsoe’ya önemli iş  düşecek.

Bledoe’ya o kadar da güvenmesem de tahminim Bucks’ın seriyi 7 maçta kazanacağı yönünde. Giannis, tıpkı LeBron’un benzer yaşlardaki hali gibi artık en azından konferans finali görmeden kaybetmek için fazla iyi.

RAPTORS-76’ERS

Kritik nokta: Rakibin yıldızını hangi takım daha iyi savunacak?

Takaslar sonrası yazdığım yazıda en önemli hamleyi yapan 3 takım Bucks, Raptors ve 76’ers’a geniş yer ayırmıştım. Marc Gasol transferinin Raptors için Play-Off’ta uzun savunması konusunda fark yaratacağını söylemiştim. Gasol ilk turda da Nikola Vucevic karşısında etkileyiciydi ama esas performansı burada vermesi bekleniyor.

Philadelphia’nın lideri Joel Embiid, ligin en iyi, en çok yönlü, en formda uzunu. Gasol takası olmasa Raptors’ın onu Jonas Valanciunas ya da Serge Ibaka’yla savunmasına imkan yoktu. Ama şimdi ilk maçta da gördüğümüz üzere Gasol’un varlığı Embiid’i hem savunmada meşgul ediyor hem de hücumda mümkün olduğunca zorluyor. Toronto ilk maçı 108-95 kazanırken Embiid, 18’de 5’le 16 sayıda kaldı.

Rakibin yıldızına gelince…Kawhi Leonard ilk maçta 23’te 16 isabetle 45 sayı attı. 3 sayı, orta mesafe, boyalı alan… Her yerden çok etkili olan bir oyuncuyu savunabilmek çok zor. Tek yapabileceğiniz ikili-üçlü sıkıştırmalara başvurmak. Leonard sezon boyunca topu domine etmesine gerek kalmadan işini yaptı. Kyle Lowry, Pascal Siakam, Serge Ibaka’nın hücum etkinliği burada önemli rol oynadı. Raptors için kritik mesele Leonard dışında en az 3 ismin daha 20 sayıya yakın hücum performansı vermesini sağlamak ve kenardan katkı almak olacak. Philly’nin de şu an ilk maçtaki 45 sayıya rağmen Leonard savunmasının ötesinde  buraya odaklanacağını düşünüyorum.

Philadelphia’nın ikinci yıldızı Ben Simmons, boyalı alanın dışından şut kullanamayan bir oyuncu. Dolayısıyla Play-Off’ta onu durdurmanın çok daha kolay olması 76’ers için önemli bir handikap. Simmons’ın yıldızlaşacağı açık alanları vermemek için Toronto’nun top kayıplarını en aza indiren, soğukkanlı bir oyun oynaması önemli. Kyle Lowry, Play-Off’ta eleştirilen bir oyuncu olarak ilk maçta bu dengeyi iyi sağladı. Kendisi yalnızca 1, takımıysa 10 top kaybetti. Raptors bu sayede sadece 2 hücum ribaundu alabildiği bir maçta Simmons’ın etkinliğini mümkün olduğunca azalttı. (Sadece 8 şut kullandı, 3 asist yapabildi).

Bunları sürdürmek Toronto için kritik olacak. Bence Philadelphia, Toronto için avantajlı bir eşleşme. İşi 5 maçta bitireceklerini söyleyecek kadar ileri gidebilirim. Ama hadi 6 olsun: Toronto 4-2 alır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...