22 Nisan 2019 20:25

Gordion Düğümü

Gordion Düğümü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Efsane malumunuzdur. Frigya Kralı Midas’ın Babası Gordios’un, Zeus’a sunduğu ve boyunduruğuna da çözümü bilinmeyen bir düğüm attığı rivayet edilen arabasından gelir. Söylenceler, bu düğümü çözenin Asya’ya hakim olacağından yanadır. Nitekim Büyük İskender, Gordion’a gelince kendisine bu arabayı gösterdiklerinde, en iyi bildiği yöntemle düğümü çözer: Kılıcıyla ikiye biçerek. Sonrasında İskender’in saltanatı, efsanelerin öngördüğü gibi yükselir.

İkinci Lig’de sezon finaline iki hafta kala, iki grupta da düşme ve şampiyonluk hatlarında bazı “Gordion Düğümleri” söz konusu. Önce bu düğümlere bir göz atalım, sonra da ipin kendisine bakalım…

2. Lig Beyaz Grup’ta düşeceği netleşmeyen sadece bir takım kaldı ve o son koltuk için üç aday var: 30’ar puanlı Bayrampaşaspor ve Ankara Demirspor ile 31 puanlı Hacettepe. Şampiyonluk yarışı da bir o kadar çetin ceviz zira lider Keçiörengücü 70 puandayken, takipçileri Kastamonuspor 1966 68, Samsunspor ve Sarıyer 67, Sakaryaspor ise 66 puanda.

Alt sıralar ile zirve arasında çekili, gözle görülmeyen bir denge hattı var fikstürden kaynaklı. Örneğin, Bayrampaşaspor’un sondan bir önceki maçı Sakaryaspor ile. Keza Hacettepe’nin de aynı hafta karşılaşacağı rakibi, bir diğer şampiyonluk yarışçısı Sarıyer… Ankara Demir bu bağlamda fikstür şansına sahip, kalan iki maçı da orta sıra takımlarla…

2. Lig Kırmızı Grup’ta da çok farklı bir tablo yok. Zirvede iki takımın mücadelesi olsa da düşme hattı karışık. Lider Menemen Belediyespor 67, takipçisi Karagümrük ise 62 puanda. Lideri, alacağı bir puan dahi, son haftaya şampiyon olarak sokacak. Fakat düşme hattında, bu durum tam tersi. Sondan ikinci Tokatspor 30, Anadolu Selçukspor 31, Bandırma ve Fethiyespor ise 32’şer puanda… (Eski adı Bugsaş olan) BAK Spor ise 37 puanla, nispeten onlara göre daha rahat bir konumda.

Gordion Düğümü, bu grupta daha kallavi bir şekilde kendisini gösteriyor zira ligin son maçında Bandırmaspor ile Fethiyespor eşleşmesini görüyoruz. Anadolu Selçukspor ise sondan bir önceki hafta Tokatspor ile oynuyor. Tokatspor’un son maçı ise, zirve adayı Karagümrük ile! Son haftada bir diğer zirve adayı Menemen Belediyespor ile oynayacak olan ise, Anadolu Selçukspor.

Fikstür şanssızlığı / fikstür şansı tabirlerini herkes bilir, söylenegelmiştir. Oysa bu sezonun 2. Lig’inde olayı alelade bir biçimde şans kavramıyla yorumlamak en hafif tabirle işin kolayına kaçmak olacak. Bu basbayağı bir Gordion Düğümü… Tek maçla çözülebilir ve çözen (kazanan taraflar) ligde kalabilir ve hatta şampiyonluğu göğüsleyebilir.

Ancak bu maçlar doksan dakikada biter mi? Kazandınız ve ligde kaldınız… Peki neden iş, sezonun son maçına kalmıştı? Bölgesel Amatör Lig veya daha da alt seviyeler, bunu sorgulamayan kulüplerle dolu. Düğüm, çözüldüğünde bitmiyor demek ki…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...