08 Mart 2019 19:40

Haberleri kendinden daha tehlikeli: Momo

Haberleri kendinden daha tehlikeli: Momo

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz hafta gerçekte var olduğuna dair tek bir kanıt bulunamayan Momo balonunun İngiltere’de yeniden şişirilerek ikinci tur bir Momo paniği dalgasının nasıl yayıldığını aktarmıştım[0]. Bu ikinci tur paniğin tıklanmayı arttırma uğruna Türkiye’de de çeşitli medya organlarında sorumsuzca yapılan haberlerle yayılmasının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı ve BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan twitter hesabından “Momo ve benzeri siber zorbalıklara karşı” uyarılarda bulundu[1]. Sayan’ın uyarılarına geçmeden önce birkaç haber başlığı:

“Momo nedir? Nasıl ortaya çıktı? Momo oyunu çocukları nasıl intihara sürüklüyor?” Habertürk[2]

“Momo oyunu nedir? Çirkin yüzün arkasında kim var?” Hürriyet[3]

“Korkunç tehlike: Momo oyunu | İntihara sürükleyen Momo nedir?” CNN Türk[4]

“Doç. Dr. Levent Eraslan'dan 'Momo' uyarısı: Çocuklardaki onanma eksikliğinden kaynaklanıyor” Akşam[5]

Sadece rivayet ve dedikodulara dayanan, Momo’nun varlığına dair tek bir ciddi kanıt gösteremeyen, fazlasıyla abartılı ve çarpıtma başlıklara sahip bütün bu haberler endişeli ebeveynlerin bir panik havası içinde Momo mitini yaymalarına yol açtı. Normal şartlarda yetkili birilerinin “Momo gerçek değil ama Internet çocuklar için yine de tehlikeli bir yer” minvalinde bir açıklama yapması yükselen bu yersiz panik dalgasını engelleyebilirdi. Ancak BTK Başkanı Sayan’dan gelen açıklama Momo mitini güçlendirecek nitelikteydi. Sayan’ın açıklamasını referans alan dolayısıyla da daha inandırıcı olan yeni haberler hızla dolaşıma girdi:

“BTK'dan 'Momo' uyarısı: Çocukları hedef alıyor” Sol[6]

“Ailelere ‘Momo’ uyarısı” T24[7]

“Bakanlıktan ailelere ‘Momo’ uyarısı” Birgün[8]

Momo döngüsü rivayetler, bu rivayetlere dayalı haberler, bu haberlere dayalı resmi uyarılar, bu uyarılara dayalı haberler, bu haberlerden ‘esinlenen’ yeni dedikodular şeklinde ilerliyor. Döngünün her turu Momo mitinin ününe ün katmasını sağlarken daha fazla çocuk ve gencin Momo ile tanışmasını da sağlıyor. Momo miti ile bu şekilde tanışan çocuklardan bir kısmının kendi “Momo oyunlarını” uydurması neredeyse kaçınılmaz.

Çocukların Internet’i güvenli bir şekilde kullanabilmesini sağlamak elbette önemli. Bunun için yapılması ve yapılmaması gereken pek çok şey var. Momo mitini besleyen ve sürdüren bu tip açıklama ve haberler yapılmaması gerekenler arasında.

 [0] https://goo.gl/Fo66Lf

[1] https://goo.gl/xaMV9z

[2] https://goo.gl/f7K4iQ

[3] https://goo.gl/rFh9nM

[4] https://goo.gl/dGePb4

[5] https://goo.gl/qN5iHE

[6] https://goo.gl/EGVr7m

[7] https://goo.gl/ZBbXBp

[8] https://goo.gl/2PrHVB

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...