12 Şubat 2019 00:15

19 kilometre

19 kilometre

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yerel seçimlere kısa bir süre kala, seçimler sonrası başkanları veya belediye yönetiminin partisinin değişeceği şehirlerde futbolun ne ölçüde şekilleneceğini öngörmek için bize 19 kilometrelik bir mesafe yeter. Neden mi? Melih Gökçek Bulvarı ile Tunalı Hilmi Caddesi arası tam 19 kilometredir. Peki Ankara’nın borçları kendisinden menkul Eski Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Mustafa Tuna arasında, futbol baz alındığında kaç kilometrelik bir fark vardır? 19 kilometre teşbihi, sadece basit bir isim şakası olarak kalır mı; yoksa realiteden çok da kopuk değil midir?

Ankara futbolunda, Gökçek devrinde garip bir kulüpler ağı vardı. AŞTİ’nin gelirleri Keçiörengücü’ye gidiyordu, Ankaraspor-Osmanlıspor değişikliğinin daha dumanı tüterken belediyeye gözle görülmeyen iplerle kökten bağlı Bugsaş’ın adı bir anda Kahraman Kazan yapılmaya çalışılıyor vesaireler, vesaireler. Bütün bu kulüpler ağını, 5 Ağustos 2017’de gene bu köşede “Ankara Futbolunu Yıldırdılar” başlığı ile ele almıştım. O yazının konusu, Keçiörengücü’den transfer olmak istese de olamayan Yıldıray Koçal’dan hareketle gelişmişti…

Gelelim, aradan geçen bir yılı aşkın sürenin sonrasında, Mustafa Tuna yönetiminde Gökçek’in deyimiyle dünyada şampiyon çıkartmayan tek başkent olan Ankara’nın futbolunda neler oldu?

6 Kasım 2017’de Mustafa Tuna göreve geldiğinde, 2017-2018 sezonu başlayalı çok olmamıştı. 2016-2017 sezonunda Ankara kulüplerinin durumuna göz atıp, kıyaslamaya geçebiliriz.

2016-2017

Süper Lig’de Osmanlıspor iki puanla kümede kalmış, Gençlerbirliği ligi orta sıralarda bitirmişti. 1. Lig’de hiç başkent ekibi yer almazken; 2. Lig beyaz grupta Keçiörengücü playoffun bir alt basamağında, Hacettepe ise orta sıralarda sezonu sonlandırmıştı. 2. Lig kırmızı grupta ise Ankaragücü şampiyon olurken, Etimesgut BS ise orta sıralarda yer alıyor; Bugsaş ise küme düşmekten averajla kurtuluyordu.

3. Lig 1. grupta Ankara Demirspor playofflarda elenmiş, 3. Lig 3. grupta ise Adliyespor ligi orta sıralarda tamamlamıştı.

2017-2018

2017-2018 sezonunda profesyonel ligler yeni bir başkent takımı kazandı: Altındağ Belediyespor. Ona gelene dek, statü sırasıyla ilerleyecek olursak Süper Lig’de Osmanlıspor da, Gençlerbirliği de küme düştü. Onlara karşılık, 1. Lig’de tek başkent takımı olarak mücadele eden Ankaragücü ise ligde ikinci sırayı alarak Süper Lig’e doğrudan yükselmeyi başarmıştı…

2. Lig beyaz grupta ise Hacettepe ve Bugsaş aynı puanla, playoffun bir alt basamağında ligi tamamlarken; kırmızı grupta ise Etimesgut BS bir önceki sezonda olduğu gibi orta sıralarda sezonu kapatsa da Keçiörengücü playoffa kalmışsa da Afyonspor’a elenmekten kurtulamamıştı.

3. Lig 1. grupta ligin yenisi Altındağ Belediyespor orta sıralarda, 2. grupta ise Ankara Demirspor liderin bir puan gerisinde, 3. grupta ise Adliyespor altı puanla kümede kalarak sezonu noktalamıştı. Playoffa kalan Ankara Demirspor ise önce 24 Erzincanspor’u, finalde ise Diyarbekirspor’u eleyerek üç sezon aradan sonra 2. Lig’e tekrar yükseldi.

Şimdi?

İçinde bulunduğumuz sezonda Süper Lig’de Ankaragücü düşme hattında, 1. Lig’de ise Osmanlıspor ve Gençlerbirliği aynı puanla playoff hattında yer alıyor. 2. Lig beyaz gruba bakacak olduğumuzda ise Keçiörengücü’yü her zamanki gibi playoff hattında, Ankara Demirspor’u ise düşme hattı ve bir basamak üstü arasında gidip gelirken görüyoruz. Kırmızı grupta ise Etimesgut BS’nin playoffa kalma ihtimali ile Bugsaş’ın düşme ihtimali birbirine denk görünüyor: Etimesgut beş puanla playoff kovalarken, Bugsaş düşme hattına dört puan uzakta…

3. Lig 2. grupta ise Altındağ Belediyespor iki puanla zirveyi zorlarken, 3. grupta yer alan Adliyespor ise sondan ikinci sırada, düşmemek için mücadele etmekle meşgul…

Sözün özü, Gökçek devrinin futbol saltanatı ile Tuna dönemindeki futbol yaklaşımı arasında -gözle görülür ölçekte- 19 kilometre bile fark yok. “Düşmesi gerekenler” düşüyor, kalması gerekenler kalıyor, yükselmesi gerekenler yükseliyor.

En azından, kağıt üzerinde görünen tablo bu yönde. Aksi takdirde birilerinin çıkıp da Ankaragücü’deki yönetim karmaşasına kimlerin sebep olduğunu açıklaması gerekecek… Bittabi, kaç kilometre uzakta olursa olsun, kimsenin işine gelmez bu açıklamalar da.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...