09 Şubat 2019 00:38

Ciğeri kediye, veriyi Facebook’a emanet etmek

Ciğeri kediye, veriyi Facebook’a emanet etmek

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Almanya’nın rekabet kurumu Federal Kartel Ofisi, Facebook’a dair yaklaşık üç yıldır sürdürdüğü soruşturmada kararını açıkladı. Karara göre Facebook, Whatsapp ve Instagram gibi diğer platformlarından topladığı Almanyalı kullanıcıların verilerini kullanıcının açık onayı olmadan birleştirerek kullanamayacak[0]. Facebook’un karara itiraz için otuz günü var ve itiraz hakkını kullanacağı neredeyse kesin. Karar kesinleşirse  Facebook’un 4 ay içinde diğer platformlardan topladığı Almanyalı kullanıcılara ait verilerin kullanıcının açık onayı olmadan birleştirilmemesini garanti altına alması gerekecek. Facebook’un çok sayıda sosyal ağa sahip olması ve yüksek pazar payının bir tekelleşme sürecine işaret ettiğini belirten Federal Kartel Ofisi Başkanı Andreas Munt’a göre sektörde baskın konumda olan Facebook’un, kullanıcıların başka bir sosyal ağa geçebilmesinin pratikte pek mümkün olmadığını dikkate alması gerekiyor. Munt, bu nedenle kullanıcılara sunulan verilerin Facebook’un ihtiyacına göre birleştirilebilmesi ile Facebook kullanmamak arasındaki tercihin açık onay olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürüyor.

Facebook resmi blogunda bir yazı yayınlayarak [1] söz konusu karara katılmadıklarını duyurdu. Yazıda Facebook’un Federal Kartel Ofisi’nin iddialarının aksine Almanya’da ciddi bir rekabetle karşı karşıya olduğundan dem vurulup Almanya’da sosyal medya kullanıcılarının yüzde 60’ının Facebook kullanmasının alana hakimiyet anlamına gelmeyeceği ve kendilerinin Genel Veri Koruma Regülasyonu (GDPR) ile tümüyle uyumlu olduğu iddia ediliyor. Büyük bir kısmı “biz tekel değiliz o yüzden bize farklı muamelede bulunamazsınız” minvalinde ilerleyen yazının son kısmında ise verileri birleştirmenin ne kadar yararlı ne kadar faydalı olduğu ve verilerin birleştirilmesi sayesinde tacizci, çocuk istismarcısı ya da terörizmle ilintili vb. hesapların engellenerek servislerin daha iyi ve daha güvenli hale getirilebildiği üzerinden savunma kurulmuş.

Geçen hafta bu köşede kullanıcı verilerinin ve bu verilerin işlenmesinin Facebook ve benzeri şirketler için ne kadar değerli olduğundan bahsetmiştik. Federal Kartel Ofisi’nin kararı başta AB ülkeleri olmak üzere örnek alınabileceğinden Facebook Almanya’da verileri birleştirmekten vazgeçmemek için elinden geleni yapacak. Tekellik üzerinden çeşitli suçlamalar yöneltilen her hangi bir şirket için “Tekel değilim ki ben” beklenmedik bir savunma değil. Öte yandan Facebook’un sizi hedefleyen reklamları satmak suretiyle üzerinizden para kazandığı, satın alma analizleri ve kendi çıkarına daha pek çok iş için kullandığı verilerinizi üstelik de kendi güvenliğiniz için onlara teslim etmenizi istemesi ciğeri korumak için kediye emanet etmekten çok daha riskli. Kedinin karnı yeterince toksa ciğere dokunmayabilir, bunların gözünü doyuracak kadar veri ise dünyada daha üretilmedi.

[0] https://goo.gl/ZVw1er

[1] https://goo.gl/85CwQU

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...