22 Ocak 2019 00:00

Sömestir bavulu

Sömestir bavulu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yeni başlangıçlar veya belirli bir periyotluk ara sonrasında tekrar çıkılan yollar insana şüphesiz ki heyecan katar. Ancak bu heyecanın temelini, kişinin kendisinde bir yenilenme / daha iyiye gitme emareleri oluşturmadığı takdirde çok verimli bir sonuçtan söz etmek mümkün olmasa gerek.

Malumunuz, geride bıraktığımız hafta sonunda, profesyonel liglerin ikinci devresi başladı. 3. Lig’de küme düşme hattındaki takımlar, ana akım medya tabiriyle “Devre arasını verimli geçirerek yeni devreye bomba gibi” mi girdi? Ya da daha kapsamlı bir soru olarak: Daha evvelki sezonlarda devre arası sonrası liglere nasıl dönüş yapıldı ve nasıl neticelendi?

3. Lig 1. grupta düşme hattındaki Erbaaspor, devreye sondan ikinci girmişken; 18. hafta maçını kazanarak, devreyi sondan üçüncü kapatan ve 18. hafta maçını kaybeden Büyükçekmece Tepecikspor’u geride bırakarak düşme hattından kurtuldu. Bu sezon, 3. Lig 1. grupta iki takımın küme düşeceğini bu vesileyle tekrar hatırlatalım…

3. Lig 2. grupta düşme hattında yer alan Pazarspor, Kemerspor 2003 ve Bergama Belediyespor üçlüsünün maçları berabere sonuçlanınca; hiçbir takımın konumu değişmedi. Hatta ve hatta gruptaki son yedi sırada yer alan takımlar arasından sadece Alibeyköy’ün kazandığı, diğer kulüplerin hepsinin maçlarını berabere neticelendiği de ilginç bir istatistik olarak kayda geçmeli.

3. Lig 3. grupta son üçte yer alan Ankara Adliyespor, Bucaspor ve Cizrespor’a göz attığımızda; başkent temsilcisinin berabere, İzmir ekibinin ise mağlubiyetle sonuçlanan 18. haftada, 2019-2020 sezonunda ilk kez üç gol birden atarak 8 haftalık aradan sonra kazanmayı başaran Cizrespor’un sıralamada bir sıra yükseldiğini görüyoruz.

Geçtiğimiz sezon devre arasından dönüşte sıralamasını değiştirebilen 3. Lig 1. grup takımlarından Çatalcaspor’un kümede kaldığını, puan alamayan (Devreyi son sırada tamamlayan) Orhangazi Belediyespor’un ise küme düştüğünü görüyoruz. Devreye küme düşme hattında giren Yeni Altındağ Belediyespor da lig sonunda kümede kalan kulüpler arasındaydı. 3. Lig 2. grupta düşme hattında yer alan takımlar arasından galibiyetle devreye dönüş yapan tek kulüp Kırıkhanspor olmuş; ancak lig sonunda küme düşme hattı değişmemişti. 3. Lig 3. grupta ise devreye son üç sırada giren Tekirdağ, Payas ve Arsinspor’dan; 18. hafta maçlarında galip gelen ikili Tekirdağ ve Payas olmuş (Hatta Tekirdağ, Arsin’i yenmiş) ancak lig sonunda kümede kalabilen tek takım ise Payasspor olarak karşımıza çıkmıştı.

Bir önceki sezon 3. Lig 1. grupta dört takım küme düşmüş; devreye son dörtte giren takımlar arasından lig sonuncusu Kozan Belediyespor galibiyetle dönüş yapabilmiş ve nitekim lig sonunda kümede kalan tek takım da Kozan ekibi olmuştu. 3. Lig 2. grupta devreye son üçte giren kulüplerden bir tek Türk Metal Kırıkkale ikinci devreye galibiyetle başlamış ancak sezon sonunda küme düşen üç takım değişmemişti. 3. Lig 3. grupta son üçte yer alan takımların hiçbirisi ikinci devre başlangıcında galip gelememiş; lig sonunda küme düşme hattından da kurtulamamıştı…

Daha önceki sezonlara baktığımızda da benzer tablolarla karşılaşıyoruz. Devre dönüşü galip gelebilen küme düşme hattı takımları sezon sonunda makus talihlerini değiştirememiş; galip gelemeyen takımlar arasından nadiren kümede kalan takımlar çıkmış oluyor. Bu durumun bize söylediği bir şey var: Devre arası, evine ders çalışmak için bir bavul kitap götürüp hiçbir kitabı açmayan bir öğrencinin sömestir tatilinden farksız geçiyor. En azından küme düşme hattında durum bu. Bu örnekten hareketle, eğitim sistemini de sorgulama gereksinimimiz ise gün gibi bir gerçek misali karşımızda duruyor…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...