12 Ocak 2019 00:05

Google'da taciz en tepeden mi örtbas ediliyor?

Google'da taciz en tepeden mi örtbas ediliyor?

Fotoğraf: Özer Akdemir/Evrensel

Paylaş

Birkaç gün önce Google’ın üst firması Alphabet’in hissedarlarından James Martin “yönetim kurulunun çok sayıda Google yöneticisinin cinsel taciz suçunu örtbas ettiği” iddiası ile şirkete dava açtı. Martin’in avukatları tarafından San Francisco’da düzenlenen basın toplantısında halihazırda Alphabet’in yönetim kurulu başkanlığı ve üyeliği görevlerinde bulunan Google kurucuları Larry Page ve Sergey Brin’in cinsel taciz olaylarının örtbasıyla doğrudan ilişkili olduğu iddia edilerek Andy Rubin skandalının ortaya çıkması nedeniyle şirket hisselerinde yaşanan değer kaybının tazmin edilmesi istendi.

Android’in yaratıcısı Andy Rubin hakkındaki -Google’ın iç soruşturmasında da inandırıcı bulunan- cinsel taciz iddialarına rağmen 90 milyon dolarlık bir tazminat alarak şirketten ayrılmıştı. Ekim ayında New York Times’ın konuyu ortaya çıkartmasının ardından zaten daha öncesinde de gerek ayrımcılık gerekse de Dragonfly ve Maven gibi askeri ya da sansürcü projeler nedeniyle şirkete tepkili olan Google çalışanları 20 bin kişilik bir katılımla Tokyo’dan Dublin’e, Singapur’dan Zürih’e dünyanın dört bir yanındaki Google ofislerinde bir günlük iş bırakma eylemi yaparak sokağa çıkmış; ücret ve fırsat eşitsizliğinin sona erdirilmesini, taciz ve ayrımcılık şikayetlerinde kullanılan hakemlik uygulamasının kaldırılmasını, şeffaflığın arttırılmasını ve yönetim kurulunda şirket çalışanlarından bir temsilcinin yer almasını talep etmişti.

Alphabet’in 2014 ve 2016’daki yönetim kurulu toplantılarından içerikleri kamuoyuyla henüz paylaşılmayan tutanaklar yeni açılan davaya kanıt olarak sunuluyor. 2014 tutanakları Andy Rubin hakkındaki tartışmaları 2016 tutanakları ise Amit Singhal hakkındaki tartışmaları içeriyor. Davayı açan hissedar Google’ın yönetim yapısında da ciddi değişiklikler talep ediyor.

Elbette söz konusu hissedarın zararı bizi ilgilendirmez. Hatta hiç çekinmeden gönül rahatlığı içinde “Batsınlar, müstahak!” diyebiliriz. Öte yandan bu tip davalar -davalı ile davacı uygun bir miktara anlaşarak meselenin üstünü örtmezse- tekellerin en üst kademelerinde dönen dolapların ortaya çıkması ve teşhir olması açısından önem taşır.  Açılan davada yargıcın söz konusu tutanakların kamuya açılmasına karar vermesi ya da tutanakların bir şekilde sızması tacize, ayrımcılığa ve çalışmalarının sansür için ya da askeri amaçlarla kullanılmasına karşı mücadele eden Google çalışanlarının elini kuvvetlendirecektir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...