04 Ocak 2019 00:00

Metin Göktepe ve Yılmaz Onay’a sevgiler...

Metin Göktepe ve Yılmaz Onay’a sevgiler...

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Her ocak ayı Sevgili Metin Göktepe’yi hatırlatırken geçen yıl aramızdan ayrılan Yılmaz Onay Ağabey de hatırlananlara eklendi. 8 Ocak 1996 Metin’in katledilişinin 23. yılı. Metin’i uzun uzun anlatmaya gerek yok. O gerçeğin habercisi, sınıf mücadelesinin yılmaz gazetecisi olarak hep yaşayacak. Can Yücel’in dizeleriyle anıyorum...

metin’e metin bir metin...

metin’in kafasında bir darp var
polis karakolundan morga kadar
mosmor
bir darbe var
yüreğimizde beynimizde
soruyor bir işaret fişeği
biz ölerek mi yaşamayı
öğreneceğiz hala..

CAN YÜCEL

10 Ocak 2018 ise Yılmaz Ağabeyinin aramızdan ayrılışının birinci yılı. Yılmaz Ağabey ile 2005 yılında ‘Faşizmin yenilişinin 60. yılı etkinliğini hazırlarken tanışmıştım. Türkiye’de B. Brecht denilince akla ilk gelen kişilerdendi. “Savaş  El Kitabı” adlı Brecht çevirisinden mini bir okuma oyunu hazırlanacaktı. Av. Enver Akan ile Mehmet Esatoğlu’nun atölyesinde merhabalaşmıştık. Sonra 2007’de Hayat TV kuruluş toplantılarında, 2010 Bilgi Üniversitesinde sendikal mücadelede, 2011’de redfotoğraf ve Evrensel Kültür’ün düzenlediği “Mücadelede Kadın” sergisinde ve “Tiyatroma Dokunma” eylemlerinde hep objektifime takıldı.  Zaman zaman Teşvikiye’deki evine misafir oldum. Yılmaz Ağabey ‘Her ölüm erken ölümdür’ sözünü doğrulayarak gitti. 8 Mayıs 2005 tarihinde “Faşizmin yenilgisinin 60. yılı” için  ‘Savaş El Kitabı’ından  hazırladığım sunuma yazdığı ön sözle anmak istiyorum.

“1930’larda Alman burjuvazisi kendine bir führer buldu ve Hitler faşizmi adım adım önce kendi ülkesini ve halkını esir aldı, sonra tüm dünyayı ikinci dünya savaşı felaketine sürükledi. Sonrası malum. Ya bugün?  Bugün ABD’nin Neocon führerlerinin badem bıyığı yok. Üstelik kendi ülkelerinde tam bir Hitler rejimi uygulamıyorlar, henüz. Ama dünyada uygulamaya başladılar bile. Ve başlayan savaş felaketinin sonrası hiç de malum değil. Öyleyse, bugünü de görmek üzere bakalım geçmişe…”

Yılmaz Ağabey ‘Her ölüm erken ölümdür’ sözünü doğrulayarak gitti. Tanıdığım en naif, kibar ve hassas insanlardan biriydi. Şimdi yıldızlara bir dünya güzeli insan daha takıldı.

(‘Savaş El Kitabı’nı izlemek isterseniz  link: https://vimeo.com/251984100)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...