28 Aralık 2018 23:50

2019’a girerken internet'in halleri

2019’a girerken internet'in halleri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2018’i kapatıp 2019’a girerken Türkiye’de Internet kullanıcıları çok bilinmeyenli karanlık bir denklem ile karşı karşıya. Söz konusu denklemin parçalarına hızlıca bir göz atalım:

■ Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri Kurumu bir süredir adil kullanım kotasının 2019 başında kaldırılacağı propagandasını yapıyordu. Adil kullanım kotası kalkmasına kalktı ama bu durum kullanıcılara sadece daha düşük hızlar, daha yüksek fiyatlar ve taahhüt zorunluluğu olarak yansıdı. Servis sağlayıcıların belirlediği uçuk fiyat tarifeleri ve düşük hızlara ise ne Bakanlık ne de BTK en ufak bir itirazda bulunmadı. Pek çok küçük servis sağlayıcıya altyapısını kiralayan Türk Telekom’un servis sağlayıcılara hat kiralama bedellerini yüzde 66 gibi ciddi bir oranda arttırması [0] nedeniyle yeni yılda bu servis sağlayıcıların da fiyatlarını arttıracağı tahmin ediliyor.

■ Turkcell mobil cihazlardan bağlantı paylaşımı için kendi oturum açma çözümü olan Hızlı Giriş’i kullanmadığınız takdirde 9 lira alacağını duyurdu. Bu 9 liraya karşılık olarak paylaşmak için 2GB verilecek. Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu aklı başında hiçbir kullanıcıyı ikna etmeyecek “kullanıcıların internet tüketimini kontrol edememesi” ve “yetkisiz internet paylaşımları” gerekçeleriyle savundu[1].

■ Bilinmeyen sayıda web sitesi ve URL erişime engelleme adı altında sansürlendi.

■ Internet ortamındaki sesli ve görüntü yayınlar RTÜK denetimine alındı.

Bu listeye kişisel verilerin topluca açığa çıktığı çok sayıdaki vakayı, uygulanırmış gibi yapılan Kişisel Verileri Koruma Kanunu’nu, hâlâ sürdürülmekte olan cep telefonu, tablet ve bilgisayarlara TRT bandrolü uygulamasını, Avrupa’da trilog sürecindeki Dijital Tek Pazarda Telif Hakları Yönetmeliği’ne paralel bir şekilde Internet yayını da yapan çeşitli medya organlarından yükselmeye başlayan benzer talepleri de eklersek tablo az çok tamamlanır. Bütün bu tabloda Internet kullanıcılarının lehine zerrece bir şey yok dersek yanılmış olmayız.

BTK’nın 2018 2. Çeyrek verilerine [2] göre Türkiye’de 71 milyon 760 bin geniş bant Internet abonesi var. Sadece küçük bir kesimin lehine olan bu uygulamalara karşı bu 71 milyon kullanıcının görece küçük bir kesimi bile örgütlü bir şekilde bir araya gelebilirse 2019’u daha güzel bir yıl haline getirebiliriz.

[0] https://goo.gl/Zw1nFd

[1] https://goo.gl/fekrzi

[2] https://goo.gl/jVYwXP

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa