28 Kasım 2018 00:40

Yalan Makinesi

Yalan Makinesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yandaş medyayı sinirlerim bozulmasın diye sürekli takip etmiyorum. Bazı başlıkları sosyal medyada gördüğümde merakımı yenemeyip "haberi" okuyorum. Fakat, maalesef yine kuyruklu bir yalanla karşılaşıyorum. Onun için artık yandaş medyaya yalan makinesi demeyi tercih ediyorum. Yapılan yandaşlıktan da öte bir şey.

Örneğin bir tanesi sürekli emekli maaşlarına yakında zam yapılacağını yazıyor. Bu haber gazetelerin ismi altında yazılan slogan gibi, hiç değişmiyor. Bir başkası emekliye yapılacak zammın miktarını ara sıra değiştiriyor.

İktidar,  ilk günlerinde “demokratikleşiyoruz yalanını” kullandığında, yalan makinelerinin hepsi “renkli devrimlerin” baş destekçisi idi. AKP’yi de o “renkli devrimlerin” bir parçası, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)’nin eşbaşkanı olarak övüyorlardı. O zaman, emperyalist kampın önemli bir unsuru olmakla övünüyorlar, kendilerini eleştirenleri Kore gibi bir sistemi savunmakla eleştiriyorlardı. Şimdi eski efendileri ile araları limoni olunca, sabah akşam “üst akıl”, “dış mihraklar”, “dört bir yanımız ateş çemberi” edebiyatı yapmaya başladılar. Yalan makinesine göre; ekonomik krizin nedeni, AKP’nin on altı senelik, borç alarak inşaat yapma, devlet olanaklarını yandaşlara peşkeş çekmeye dayalı ekonomik politikası değil de; yabancıları (üst akılın) ekonomik saldırısı. Enflasyonun nedeni de soğan stoku yapan kabzımallar.

Son günlerde işledikleri yeni yalanları ise; Soros’un ve AB’nin fonları ile Gezi kalkışmasının organize edildiği yalanı. AB ve Soros’tan fon alınmadı mı bu ülkede? Elbette alındı. Ama onları alanlar zaten AKP iktidarının yandaşları idi. O fonlarla oluşturulan “sol liberal” organizasyonlar daha AKP iktidara gelmeden Erdoğan ve arkadaşlarının ne kadar demokrat olduklarını, AKP’nin bir demokrasi projesi olduğunu propaganda etmeye başlamışlardı. Geçen gün sosyal medyada Erdoğan, Egemen Bağış ve Ömer Çelik’in Soros ve adamları ile baş başa görüşmesinin  fotoğrafı yayınlandı. Acaba orada Soros’la ne konuşuyorlardı? Davos’ta havaların soğuk ama sağlıklı olduğunun muhabbetini mi yapıyorlardı?

Soros’un ve AB’nin fonları ile üç beş sene öncesine kadar AKP destekleniyordu, Gezi eylemlerine katılanlar değil.    

Madem Soros ve AB fonları ile AKP Hükümetine karşı darbe yapmaya çalıştılar, gereğini yap. AB ile ilişkileri kes. AB’den fon alma. Soros fonlarının Türkiye’ye girmesini yasakla. Ama, Açık Toplum Vakfı’nın açıklamasına göre Vakıf yurtdışından aldığı fonların çoğu ile Suriyeli göçmenlerin sorunlarına derman olmaya çalışmış. Bu işlerle ilgili de Vakıflar Bölge müdürlüklerinin sürekli denetim yaptığı ise biliniyor. AKP, AB’nin Suriyeli Göçmenler için vermeyi vaat ettiği parayı doğrudan Hükümete vermeyip, bazı projeler karşılığı vermesine acayip bozuluyor zaten. Artık fonlarla çalışan organizasyonların AKP’yi övmeyi bırakmasının yanı sıra; üç kuruşa muhtaç olduğu şu günlerde verilen paraların doğrudan değil de bu tür kuruluşlar üzerinden verilmesine, “fon” işlerine biraz da bu nedenle kızıyor.  

Yalan makinelerinden biri “Osman Kavala Soros fonlarını Gezi kalkışmasına aktardığını mahkemede itiraf etti” diye yazıyor. Ama, Kavala daha mahkemeye çıkmadı ki! Daha iddianamesi dahi yazılmadı. Belki savcı dahil, kimse neyle suçlanacağını henüz bilmiyor.

Yalan makineleri giderek daha az takip ediliyor. İktidarın beslemesi dahi onları yaşatmaya yetmiyor. Birer birer kapanıyorlar. Etkileri azalıyor. AKP’nin oy oranı onlara rağmen sürekli düşüyor. Belki de onun için her gün emeklinin maaşına zam yapıyorlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...