27 Kasım 2018 00:55

‘Kurt masalları’ ve kara propagandanın duldasında rant ittifakı

‘Kurt masalları’ ve kara propagandanın duldasında rant ittifakı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yerel seçimi kaybetme ihtimali hem Erdoğan’ın hem de Bahçeli’nin kabusuna dönüşmüş bulunuyor. Erdoğan’la Bahçeli arasında mevcut durumda bir “iş bölümü” de yapılmış.

Erdoğan, hem partisini yatıştırmak hem de ittifakla seçime girilirse MHP tabanına da ranttan pay vereceğini gösterecek kimi girişimler yaparak kabusun hafif atlatılması için çalışıyor. Bahçeli ise yerel seçimi bir “kurt masalı”na dönüştürerek, MHP ve AKP için bir “ölüm kalım mücadelesi” olarak tarif ediyor. Böylece hem içinden geçilen dönemi Türkiye’nin “beka mücadelesi dönemi” olarak göstererek motive ettiği seçmenini kendi etrafında birleştirmeyi, hem de kara propagandanın yarattığı karanlıkta seçimi de oldubittiye getirmeyi amaçlıyor.

Dahası Bahçeli’nin, seçim ortamını terörize edip kendisi için daha elverişli hale getirirken, aynı zamanda AKP seçmenine ve Erdoğan’a ayar vermeyi hesapladığı anlaşılıyor.

YEREL SEÇİMDE DE BAŞ SİLAHLARI KARA PROPAGANDA!

Önceki gün partisinin Antalya kampında yaptığı konuşmada Bahçeli, yerel seçimi, 24 Haziran seçiminin rövanşı gibi göstermeyi de aşarak, “Önlem alınmazsa yeni sistem emekleme safhasındayken öldürücü bir darbe yiyecektir... CHP-İP-HDP-FETÖ boş durmuyor, malum çete Türkiye’nin kuyusunu kazıyor, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ölüm fermanını hazırlıyorlar!” dedi. Böylece Meclis çatısı altında birlikte oturduğu bütün muhalif partileri, “malum çete” statüsüne yükseltti!

Bahçeli’nin oluşturmaya çalıştığı ortam kuşkusuz ki Erdoğan’ın da sevdiği, hele de güç kaybettiğini fark ettikçe daha da çok sevdiği bir ortamdır. Bu yüzden de başındaki gaileleri bir biçimde attığında, Erdoğan’ın da Bahçeli’nin çizdiği çizgiden yürüyerek kara propagandadaki yeteneğini göstermekten çekinmeyeceğini söylemek yanlış olmaz.

Çünkü Bahçeli ve Erdoğan’ı seçimi kaybetme korkusu sarmıştır. Bunun için de bir yandan devlet ve hükümet olmanın bütün imkanlarını pervasız biçimde kullanmayı meşru göstermek, öte yandan ”Ölüm kalım mücadelesi verdikleri” gerekçesiyle yandaşları motive etmek için buna ihtiyaçları vardır.

AKP ‘İTTİFAK’I HAZMETMEKTE ZORLANACAK!

Bahçeli, seçim ortamını terörize etmek için hamaset ve milliyetçilik istismarcılığı zirvelerini zorlarken Erdoğan da boş durmuyor! 

Erdoğan henüz, AKP’nin üst yönetimi dahil parti içinde, “ittifakı” Bahçeli’nin AKP’yi yedekleme planı olarak görenleri ve bu nedenle MHP ile ittifaka karşı çıkanları bastırabilmiş değil. Bu yüzden de asıl uyarılarını, tehditlerini parti içine yapıyor; ittifaka karşı çıkanların AKP değerlerini inkar ettiğini, böylelerinin AKP’de yeri olmayacağını sıkça yineliyor.

Belki bugün Erdoğan bütün illerde seçime nasıl girileceğini partisinin grup toplantısında söyleyecektir. Ama bu AKP içindeki tartışmayı sadece “teknik bakımdan” bitirecektir. Gerçekte ise tartışma devam edecektir.

Kısacası AKP tabanında bu ittifakın hazmedilmesinin hayli zor olacağı görülmektedir.

“Üç büyük” kentin ilçelerinde ve MHP’nin destek beklediği “beş il” başta olmak üzere pek çok yerelde, AKP-MHP ittifakının bu partilerin yerel örgütlerinde önemli sürtüşmelere yol açması da kimse için sürpriz olmamalıdır.

Çünkü her ne kadar Bahçeli, “Hiçbir şey istemiyoruz. Tek  kaygımız milletin bekası” dese de her adımda “İstemiyorum ama yan cebime koymazsan da olmaz” diyen bir taktik izleyerek, isteklerini sınırsız biçimde artırmaktadır.

YEREL SEÇİM ÖNCESİNDE MHP’YE RÜŞVET!

Öte yandan onca gailesi içinde Erdoğan, (Dün Cumhuriyet’te çıkan habere göre), “Bürokraside yeni yapılanmaya gidilebilmesi” için tüm kamu kurum ve kurulumlarından 9 Aralık’a kadar “mevcut kadro pozisyonlarının” durumu ve “boş kadrolar” için “cetveller” oluşturularak Cumhurbaşkanlığına bildirilmesini istemiştir.

Bunun yerel seçim öncesindeki anlamının ise;
1) Devlet bürokrasisi kadrolaşmasını seçimin ihtiyaçlarına göre yenilemek, boş kadrolara yeni atamalar ve “dolu kadrolar”da değişiklikler yapmak,
2) Bu vesileyle MHP ile ittifakı bürokrasiye de yansıtıp, böylece Bahçeli’nin “Bakın AKP ittifakı devlette de paylaşmaya başladı” diyerek MHP tabanında ittifaka karşı çıkanları susturmasını sağlamak olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Bu da açıkça gösteriyor ki, kriz nedeniyle çeşitli sosyal kesimlere rüşvet dağıtmakta zorlanan Erdoğan yönetimi, bürokraside yerel seçim öncesinde gireceği operasyonla, bir yandan kendi kadrolaşmasını güçlendirmek ama öte yandan MHP’ye bu yolla ranttan pay verdiğini göstererek MHP tabanında güven sağlama amacı gütmektedir.

Kısacası yerel seçim mücadelesi, “kurt masalları”yla terörize edilen bir ortamda, milliyetçilik ve din istismarcılığının yanında militarizm övgücülüğünün duldasında, AKP ve MHP’nin Erdoğan yönetimi altında rant paylaşımı kavgasıyla da sürecektir.

Bu yüzden yerellerde demokrasi güçleri, AKP-MHP ittifakının amaçlarını teşhir ederken, diğer dikkat noktalarının yanı sıra, AKP tabanındaki hoşnutsuzlukları da dikkate alan bir çalışma yapmak durumundadırlar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa