23 Kasım 2018 23:35

Tim Cook, Apple ve Regülâsyonlar

Tim Cook, Apple ve Regülâsyonlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Apple CEO’su Tim Cook, geçtiğimiz günlerde HBO’da yayınlanan Axios’a verdiği röportajda kişisel verilerin toplanması ve işlenmesi konusunu kastederek “Serbest piyasanın bu konuda başarısız olduğunu ve belirli seviyelerde regülâsyona ihtiyaç olduğunu” söyledi. Kullanıcı verileri ve bu verilerin kullanımı konusunda Cook haksız değil. Öte yandan Cook’un CEO’luğunu yaptığı Apple’ın bu alandaki pratiğini de Cook’un üzerine konuşmadığı başka alanlardaki regülâsyon ihtiyacını da masaya yatırmadan olmaz.

Apple’ın öncelikli iddialarından biri kişisel verilerinizi reklamcılara ve başka gruplara satmamaları. Ancak bu Apple’ın kişisel verilerinizi toplamadığı ya da işlemediği anlamına gelmiyor. Konum verileriniz, dinlediğiniz müzikler, izlediğiniz videolar, okuduğunuz kitaplar ve indirdiğiniz uygulamalara dair veriler “Apple’ın size daha iyi tavsiyelerde bulunmasını sağlamak üzere” kullanılıyor. Başka veri tacirlerine göre daha küçük ölçekte olsa da Apple platformundaki kullanıcıları sektörlere ayırıyor ve reklam verenlerin bu sektörlere ayrı reklamlarla erişebilmelerine olanak tanıyor. Bu işin reklam/pazarlama kısmıydı. Bir de kişisel verilere erişim konusunun hükümetler kısmı var. ABD’de kişisel verilerin korunması konusunda aslan kesilen Apple hatırlayacağınız üzere Çin’de bir anda süt dökmüş kediye dönüşüp Çin hükümetinin kişisel verilere daha kolay erişebilmesini sağlayacak şekilde sunucularını Çin’e taşımıştı.

Tim Cook’un regülâsyonlar kelimesiyle yan yana getirmek istemeyeceği şeylerden de biraz bahsedelim. Tedarik zincirinin bataryalarda kullanılan kobalt madeni gibi çeşitli uç noktalarında sömürülen çocuk emeği ile ilgili regülâsyonlar gerekmez mi? Üretim zincirindeki çalışma koşulları için regülâsyonlara ihtiyaç yok mu? Kullanıcının satın aldığı cihazı istediği yere istediği gibi tamir ettirebilmesini engelleyecek dijital tedbirler alan firmalar konusunda da regülâsyonlar gerekmez mi? Peki ya fahiş fiyatlı ve aldatıcı resmi tamir servisleri için regülâsyonlara ihtiyaç yok mu? Ya da geçtiğimiz günlerde Queen’in gitaristi Brian May’in Instagram hesabından söylendiği düşük kaliteli ama fahiş fiyatlı “orijinal” aksesuarlar için de mi regülâsyona ihtiyaç yok?

Teknoloji şirketlerinin kişisel verilerin toplanması ve kullanılması konusunda da başka konularda da pek de temiz olmadığı zaten bilinen bir gerçek. Apple’ın da bu şirketlerden biri olduğunu, ne söylenirse söylensin öncelikli hedefinin kârlılık olduğunu ve kendilerini sundukları gibi pür-i pak olmadıklarını ara sıra hatırlatmak gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...