17 Kasım 2018 00:00

Futbolun matematiği

Futbolun matematiği

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Matematikte, temel bir prensip vardır. Eğer iki doğru, paralel değilse; tek bir noktada kesişir. Futbolun matematiği olur mu peki? Olmaz olur mu! Ancak biraz sapma payı bırakmakta fayda var, neticede ayak topundan söz ediyoruz.

2014-2015 sezonunda playout’ta İncirliova Belediyespor’u mağlup eden Kuşadasıspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi. Yükseldiği sene, ciddi maddî yatırımlar gerçekleştirerek lig seviyesinin üstünde sayılabilecek bir kadro kurdu lakin grubunu altıncı sırada bitirdi. Bu sıralama, aynı zamanda Aydın bölgesi takımlarının sonuncusu olduğuna işaret ediyordu. Nitekim Kuşadası temsilcisi, il kontenjanı gereği doğrudan küme düştü. Aynı sezonda grup üçüncüsü Didim Belediyespor da kontenjan gereği düşme – kalma maçı oynadı ve kazanarak ligde kaldı. (Bunu bir kenarda tutalım)

2016-2017’de Kuşadasıspor bu kez Çine Madranspor’u mağlup ederek tekrar BAL’a yükseldi.  Bu kez sekizinci sırada bitirmesine rağmen, il kontenjanına takılmadığı için kümede kaldı. Zira Didim Belediyespor, 2016-2017’de Bölgesel Amatör Lig’den düşmüştü. (Kenarda tuttuklarımıza, bu bilgiyi de ekleyelim)

Bu iki takım, 2018-2019 sezonunda tekrar BAL’da aynı grupta yer aldı. Geçtiğimiz hafta kozlarını paylaştılar ve maç Didim ekibinin 1-0’lık üstünlüğü ile sonuçlandı. (İşte buna, kesişme derler!)

Ancak bu iki ilçenin tek kesişme noktası, o maç değildi.

Tam bu noktada duraksayıp, bir detay daha vermekte fayda var. Bu iki şehrin belediyeleri CHP’ye mensup başkanlarca yönetiliyor. Zaman zaman maçlarına atanan hakemler, yaptıkları yatırımlara rağmen görünmeyen duvarlara çarpmaları gibi durumlar gözlenebiliyor. Fakat bu kadar ortak noktaları varken, neden başka bir kesişme noktaları olmasın ki?

Geçtiğimiz hafta, yerel seçimler için aday adaylığı başvuruları nihayete erdi.

Kuşadası’nda AKP’de sürpriz bir isim vardı. 2009-2014 yılları arasında Kuşadası’nda CHP çatısı altında belediye başkanlığı yapan ve kendi tabiriyle “40 yıllık CHP’li” olan Mehmet Esat Altungün, miting havasındaki bir törenle AKP aday adaylığını açıkladı, rozet taktı, rabia işaretiyle poz verdi. Kendisi, halkevleri kökenliydi.

Didim diyorduk bir de, değil mi?

Didim’in CHP’li eski belediye başkanı, 2004-2010 yılları arasında belediye başkanlığını yürüten Mümin Kamacı da geçtiğimiz hafta Didim’den AKP’ye katılıp başkan aday adaylığı başvurusunu resmî olarak açıklayan isimler arasındaydı.

Futbolun matematiği, normal matematikten biraz farklı. Kesişmeler, tek noktada bitmiyor haliyle.

Mümin Kamacı, 2010 yılında ‘zimmetine para geçirmek’ ve ‘ihaleye fesat karıştırmak’ iddialarıyla soruşturulurken İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmıştı. Birkaç ay sonra göreve iade edilse de, CHP sonraki seçimde Kamacı’yı aday göstermeyi tercih etmedi.

2011’in Mayıs ayından, 2013’ün Eylül ayına dek süren başka bir soruşturma ise bu yazının final kesişmesine işaret edecek. Kamuoyunda adı “Kuşadası Davası” olarak da bilinen dosyada ‘çıkar amaçlı suç örgütü kurmak’, ‘örgüt üyesi olmak’, ‘edimin ifasına fesat karıştırmak’, ‘ihaleye fesat karıştırmak’, ‘kamu zararına dolandırıcılık’ ve ‘rüşvet ve irtikap’ suçlarından yargılanan Mehmet Esat Altungün ve beraberindeki 25 sanık birden ceza almadan beraat etmişti.

Bütün bu kesişme noktalarının futbolla ne ilgisi olduğunu; bu yazıda ismi geçen aday adayları aday yapılıp, bir de kazanırsa göreceğiz. İlk cümlede de belirttiğim üzere, futbolun matematiği normal matematikten biraz farklı. Paralel olmayan iki doğrunun kesişme noktası bazen bir ile sınırlı kalmıyor.

Bekleyip, göreceğiz…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...