16 Kasım 2018 00:10

'Sahte / Fake'

'Sahte / Fake'

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İFSAK’ın düzenlediği 25. İstanbul Fotoğraf Günleri sürüyor... (1-30 Kasım 2018) ‘’Tüm sanatseverlerimizi bir ay boyunca birlikte sanata doyacağımız etkinliklerde bir arada olmaya çağırıyor, etkinliklerimizin ücretsiz olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz...’’

İFSAK’ın 1 Kasım’da başlayan 25. İstanbul Fotoğraf Günleri sürüyor. Sanatseverlerin ne kadar ilgi gösterdiğini bilmem ama fotoğraf dünyasının pek ilgi göstermediğini düşünüyorum. Gözlemlediğim kadarıyla olmayan fotoğraf yayıncılığımızda ve sosyal medya ortamında duyurular dışında pek bir eleştiri göremedim. Bu durum belki de bu yılın konusuna denk düşüyordur . ‘’Sahte/Fake’’

İFSAK’ın etkinlik manifestosunda ve program açıklamasında konu şöyle açıklanıyor.

‘25. İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri’nin teması’ Fake (Sahte)

“Evrende her şey biraz sahtedir, biraz da gerçek...

Bazen bulunduğumuz açının bize sağladığı veriler, bazen de kasıtlı olarak var olanlar üzerine yaptığımız müdahaleler bizleri gerçek ile sahte olanın “Araf”ına sürükler. Abartıdan yalana, sahte olanın her zaman kendine özgü bir çekiciliği de vardır. İnsanlar gerçekleri istedikleri halde sahte olanı da severler.

Siyasette, sanatta ya da hayatta... Sahte olan gerçek olandan daha kısa sürede geniş kitlelere ulaşır ve karşılık bulur. Sahte olanı bilerek satın almakla, neyin sahte olduğunu bilmeden almak arasında büyük fark vardır. Birindeki bilinçli tercihtir, diğerinde ise kandırılma söz konusudur. Sahte, aslında yüreğimizin fay hattına karşılık gelir.

Sanat da kandırır, abartır, üstünü örter, altını çizer, gerçeklerden yola çıksa da kandırılmaya hazır ruhlarımıza seslenmek için uygun zamanı kollar. Ve çıkışı itibarıyla gerçeklerden hareket eden fotoğraf, aslında en fazla manipülasyona uğrayan sanat dalıdır. Konu sanat ise, kandırılmaya hazırızdır. Tek bariz gerçeğin nefret olduğunu söyler Schopenhauer. “Nefrete sevgiden daha çok güvenin” der. Çehov ise “Gözlerime bakıp da yapılan sahte bir gülücük yerine, yüzüme karşı gösterilen gerçek bir nefreti tercih ederim” demiştir bir zamanlar.

İFSAK 25. İstanbul Fotoğraf Günleri’nde, seçilen “Sahte” başlıklı temayla fotoğraf bir kez daha sahte ile gerçeği ayırmak için işe koyuluyor. Sahte olanın kucağında iki ayrı dünya, iki ayrı yaka iki ayrı varlık alemi bir araya geliyor. Sahte, gerçek olanı değerli kılıyor. Gerçekler dünyası ile idealar dünyası bir kez daha buluşuyor. Fotoğraf makinesinin bulunduğu açı ile, saptayacağı ana karar veren fotoğrafçının gerçek ile sahte olan arasındaki savaşına bir kez daha tanık oluyoruz.

St. Pulcheri Sergi Salonunda yer alan İFSAK Sahte Proje Grubu Sergisi, bir yıllık bir hazırlık sürecini kapsamıştır. Danışmanlığını Özcan YAMAN ile Tanju AKLEMAN ve Danışman Yardımcılığını Ramiz ŞAHİN’in yaptığı sergiye katılımcı İFSAK üyeleri, İFSAK 25. İstanbul Fotoğraf Günlerinin teması ve tema içeriği üzerinden görseller üretmişlerdir. Sergide bu üretilen fotoğrafların değerlendirilmesi sonrasında ortaya çıkan, 30 İFSAK üyesinin fotoğrafları yer almaktadır.

Katılımcılar: Aylin Öztürk, Ayşegül Argımak, Berin Yavuz, Engin Dadali, Erdinç Şenyürek, Esin Koç, Fatih Balkan, Ferhan Coşkun, Fuldan Aktaş, Gülcan Ellialtı, Hakan Bıyıklıoğlu, Hakan Gönüllü, Hatice Çevik, Hatice Karakan, İbrahim Yüzbaşıoğlu, Kerem Ocak, Kumral Kepkep, Meryem Geçimli, MüjganAlkurt, Neşe Karaca, Nursen Bilgin Kadayıfçıoğlu, Sarın Simonyan, Selma Topaç, Sibel Baydemir, Şahin Özkök, Tahsin Gün, Yener Gürgün, Zeliha Çengerme, Zeynep Günay.

İFSAK İstanbul Fotoğraf Günleri, Türkiye’de ve İstanbul’da düzenlenmeye başlayan ilk Fotoğraf Festivali olma özelliğine sahip. Bugüne kadar Alex Webb, Paolo Pellegrin, Anders Petersen, Raghu Rai, Joachim Ladefoged, Pentti Sammalahti, Kent Klich, Antoined’ Agata, Susan Schwartzenberg, StanleyGreen, Gueorgui Pinkhassov, Alexander Rodchenko, World Press Photo, Photography Center of Thessaloniki, Italian Federation of Photography Associations gibi dünyanın önemli fotoğraf sanatçıları ve kurumlarını ağırladı.

Sergileri ile yer alanlar;

Yurtdışından: Nicholas Kahn - Richard Selesnick, Jim Naughten, Marcus Blaesdale

Yurtiçinden: Dora Günel, Ersin Alok, Cengiz Karlıova, Sefa Ulukan, Baytekin Kara, Serkan Turaç, Burak Şenbak, Eda Çalışkan Arısoy, Fatih Balkan, Abdullah Agah Öncül, Hatice Nevin Seçkin, Çiğdem Akıncıtürk, İbrahim Göğer, Necati Abacı, Kubilay Karslı, Saint Pulcherie Lisesi Öğrencileri ve İFSAK Üyeleri.

Sergiler; İFSAK sergi salonlarında, Saint Pulcherie Fransız Lisesi ve Taksim Meydanı’nda sergileniyor.

Fotoğraf gösterileri, söyleşi ve forumlara İFSAK, Akbank Sanat, Yapıkredi Kültür Sanat ve Saint Pulcherie Fransız Lisesi ev sahipliği yapıyor.

Özellikle kısırlaşan sanat ortamında bir soluk olan etkinliğin çeşitli yanlarıyla değerlendirilmesi önemli olacaktır. Taksim Meydanında gerçekleştirilen serginin, Saint Pulcherie lisesindeki serginin, ve İFSAK’taki serginin, fotoğraf gösterileri ve söyleşileriyle portfolyo değerlendirmeleri umarım etkinlik bittiğinde yazılır çizilir. Gerçek ile sahtenin hayattaki karşılığının ne olduğuna ilişkin fotoğrafın diliyle nasıl okunduğunu merak edenlerin kaçırmaması gereken bu etkinlik hakkında İFSAK’tan daha detaylı bilgi alınabilir.

İFSAK: İstanbul Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği İstiklal Cad. Ayhan Işık Sk. No:32/2 Beyoğlu
0212 292 42 01 - 0212 292 18 07- www.ifsak. org. Tr.
Sainte-Pulcherie Fransız Lisesi Çukurluçeşme sok. No:7, Beyoğlu / İstanbul

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...