07 Kasım 2018 00:10

Sayıştay denetimi

Sayıştay denetimi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Son birkaç gündür muhalif gazetelerde AKP’li belediyelerde yapılan yolsuzluklar Sayıştay Raporu kaynak gösterilerek yayınlanıyor. Aslında gazeteciler ve belediyelerle işi olan vatandaşlar yayınlananlardan daha fazlasını biliyor ama bunları yayınlayamıyor, gazetecilere anlatamıyor. Çünkü, iktidarın zulmüne uğramaktan korkuyor. Yüzde yüz doğru olan bir yolsuzluğu yazdığınızda hemen davalar açılıyor ve iktidar yandaşı bazı hakimler tarafından yüklü tazminatlara mahkum ediliyorsunuz. Daha sonra olay unutturuluyor. Daha fazla sıkışırlarsa Hükümete komplo, kumpas vs. diyerek zeytinyağı gibi üste çıkıyorlar. 17-25 Aralık Dönemi ortaya çıkan paralar, ayakkabı kutuları, para sayma makineleri vs. böyle kapatıldı.

AKP, yolsuzluk iddiaları ile suçlanan bazı belediye başkanlarını görevden almak (istifa ettirmek) ile yetiniyor. Onları yargıya havale etmek zor. Benim adamımı yargılayamazsınız, bir ceza verilecekse ben veririm cezasını zihniyetinde. Bu ceza da sadece görevden almak oluyor. Gerçi görevden alarak, musluğun başından uzaklaştırmak da onlar için belki “büyük ceza”dır.

Yolsuzluk yapanları yargıya göndermek muhalefet partilerine kalıyor bu durumda. Belki bu seçimlerde AKP’den aldıkları belediyelerde bu yolsuzlukları AKP yandaşı bir hakimin dahi beraat ettiremeyecek kadar kesin deliller elde ederek konuyu yargıya taşıyabilecekler.

Sayıştay’ın WEB sitesinde yayınlanan rapordan alıntı yaparak yolsuzlukları gazetelerinde yayınlayabilmek muhalif medya açısından bir şans oldu. Böylece yargılanmak ve büyük miktarlarda tazminat ödemekten kurtularak pek çok kişinin bildiği ama yayınlayamadıkları yolsuzlukları yayınlayabildiler. Herhalde Sayıştay’ın sitesinde yayınlanan raporu haberleştirdin diye ne kadar yandaş olsa da hiçbir hakim gazeteciye ceza ve tazminat ödeme kararı veremez.

İktidar bu Sayıştay raporu işine çok kızdı anlaşılan. Hemen 1992’ den bu yana görev yaptığı belirtilen Denetimden sorumlu Başkan Yardımcısı’nı görevden aldı. Eğer bu konunun üzerine gidilmezse daha kötü şeyler de yapabilir.

Sayıştay denetçileri görevini yaptı, muhalif medya görevini yaptı, CHP sanıyorum raporu savcılığa gönderdi.

Şimdi görev sırası TBMM’de ve savcılarda. Çünkü Sayıştay raporları TBMM’ne geliyor. TBMM’de raporlar Komisyonda görüşülüyor. Fakat genellikle Komisyonda görüşüldükten sonra sümenaltı ediliyor. Tıpkı futbol kulüpleri, meslek odaları, barolar vb. örgütlerde parasal konular konuşulduktan sonra gereğinin yapılmaması gibi.

Bu yüzden kala kala savcılar kalıyor yolsuzlukları soruşturacak. Onlar da kendiliğinden soruşturma başlatmıyor. Hele iktidar belediyelerine kendiliğinden bir savcının soruşturma başlatması görülmüş iş değil. CHP’nin yaptığı suç duyuruları ve yerellerde yapılan suç duyuruları bu açıdan önemli. Sayıştay denetçileri tarafından delilleriyle birlikte saptanmış yolsuzluklar hakkında da takipsizlik verecek savcı çok çıkmaz umarız.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...