29 Ekim 2018 23:15

‘Bağışlanma gerçeğin kabulünden sonraki adımdır’

‘Bağışlanma gerçeğin kabulünden sonraki adımdır’

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birinci Dünya savaşını sonlandıran ateşkesin 100. yıldönümünün kutlanması nedeniyle İsviçre’de bulunan Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkissian, İsviçre’nin ana kamusal TV kanalı RTS’ye verdiği demeçte, bu kutlamanın 1915-1916 yıllarında yaşanan Ermeni Soykırımının tanınması ve anılması için beslediği umudu dile getirdi.

Sarkissian, “Yaklaşık 105 yıl önce yaşanan bir trajediye değinmeden ve soykırım hakkında konuşmadan Birinci Dünya Savaşı hakkında nasıl konuşulabilir, bilmiyorum” dedi ve şöyle devam etti: “Bu gerçekliği tanıyan ve bunun için çağrı yapan dünya ülkelerinin liderlerine son derece minnettarım. Ermenistan ve tüm Ermeni halkı da minnettardır. Ermeni Soykırımı’nın tanınması, sadece bir halkı ilgilendiren bir trajedinin tanınması değildir. Her şeyden önce, bu 20. yüzyılın en büyük ilk soykırımıdır."

Bu, önlemediği için, bir tanınma ve kınama gerçekleşmediği için 20. yüzyılda soykırımlar kendini tekrarlayıp durdu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mesajı olup olmadığı sorusuna Sarkissian, diyaloga hazır olduğunu söyledi ve “bağışlama/affetmeye” ilişkin kendi Hıristiyan inancından alıntı yaptı.  Bu bağışlamanın bir gün gerçekleşeceğine olan inancını dışta tutmadığını belirttikten sonra, “ancak bağışlama affetme ikrardan, yani hakikatin kabulünden sonra gelir” dedi.  Bu tanımanın daha geniş kapsamlı bir tarihsel kapsama sahip olacağını belirten Sarkissian, “Çünkü Ermeni Soykırımı “20. yüzyılın ilk soykırımıdır“ diye devam etti.

Armenian weekly’nin haberine göre, Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la bir araya gelmesi halinde kendisine ilk olarak şunları söyleyeceğini belirtti: “Günaydın Sayın Cumhurbaşkanı. Tartışmamız gereken bir şey olduğunu düşünüyorum. Siz Türkiye’nin Cumhurbaşkanısınız, ben de Ermenistan’ın. Atalarım, ailem Bitlis, Van ve Erzurumlu. Neden Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerden konuşamıyoruz, neden kendi kişisel hikayelerimizi anlatamıyoruz birbirimize? Sadece tarih hakkında değil, gelecek hakkında da konuşmalıyız- çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğinden konuşmalıyız, iki halkımızın geleceğinden konuşmalıyız. Ben bir Hıristiyan’ım. Hristiyanlık öğretisi bağışlama/affetme için her zaman bir şans vardır der. Ama bağışlama ancak ikrardan/kabulden sonra gelir, onu izler."

Cumhurbaşkanı Sarkissian, daha sonra Fransız mevkidaşı ile muhtemelen 2019 Ekim’inde Charles Aznavour’un anısına bir konser düzenlenmesi konusunda anlaştıklarını söyledi. “Birçok oyuncu ve solist bu konsere katılacak”. Sarkissian, Emmanuel Macron ile birlikte Erivan’da Aznavour’un şarkılarını söyleyeceklerini ekledi. “Ben ve Emmanuel Macron, eşlerimizle birlikte Erivan’daki Charles Aznavour Müzesini ziyaret edeceğiz”.

Umarım bir gün TC Başkanı ile EC Başkanı birlikte, ilerde kurulabilecek Ara Güler Müzesini ziyaret eder, Osmanlı/Ermeni bestecilerin eserlerini, Osmanlı müziği uzmanı Murat Bardakçı ile birlikte icra ederler! 

(Türkiye basınında Armen Sarkisyan’ın bu demeci pek yer almadı, ancak trol basın diye adlandırılan kimi yayın organlarında, “Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan’dan Türkiye ile ilgili küstah sözler” başlığı altında sunuldu. Koydukları ise resim ise yeni Cumhurbaşkanının değil eski Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın resmiydi!)
***
Sürgündeki araştırmacı/yazar Cemil Gündoğan’ın (*)  ve eski Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin’in annesi Emine Gündoğan yaşamını yitirdi. 2016 Kasımında tutuklanan ve Kandıra Cezaevinde kalan Edibe Şahin, verilen özel izinle cenazeye katıldı. 28 Ekim günü ise Stockholm’de taziyesi yapıldı. Acılarını paylaşırım. 

*Cemil Gündoğan’ın bazı kitapları: 1925 Beytülşebab İsyanı ve Şeyh sait Ayaklanmasına Etkileri (Komal Y. 1994); Halepçe Jenosidi / Öncesi ve Sonrası (Sun Y. 1991);  Dönemeç Yazıları Kürt Sorunu Üzerine Makaleler /1999-2011 (Vate Yayınları 2011); Kawa Davası Savunması ve Kürtlerde Siyasi Savunma Geleneği (Vate Y. 2011); Kürt Hareketinde Türkiyelileşme Kimin Günahı, Kimin Sevabı (Vate Y. 2016); Geleneğin Değersizleşmesi  / Kürt Hareketinin Sosyal Dinamikleri Üzerine (Vate Y.2016);

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...