20 Ekim 2018 00:05

Apple’ın ebeveyn denetimlerine takılmayanlar

Apple’ın ebeveyn denetimlerine takılmayanlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ebeveyn denetimleri 2008’den beri Apple’ın mobil cihazlarında kullandığı işletim sistemi iOS’un bir parçası. Bu denetimler kullanım istatistiklerinden uygulamaların ya da telefonun kullanımını sınırlamaya, uygulama satın alma seçeneklerini devre dışı bırakmaktan ‘sakıncalı’ web içeriklerini engellemeye kadar ailelerin çocuklarının akıllı cihaz kullanımlarını denetleyebilmesi ve kısıtlayabilmesi için çokça seçenek sunuyor. Bu filtreleri kullanan ebeveynler çocuklarının biraz daha güvende olduğunu düşünebilir. Ancak gerçek pek de gözüktüğü gibi değil.

Cinsel eğitim sitesi O.school, iOS’un 12.0.1 Sürümü ile birlikte güncellenen ebeveyn denetimleri ile koyulan içerik filtrelerinin cinsel eğitim sitelerinden tutun da istismarın nasıl bildirileceğine dair aramalara pek çok içeriği sansürlediğini[0] ortaya çıkarttı. O.school’un verilerini Motherboard da doğruladı[1]. Bu kadar kısıtlayıcı bir sansür mekanizmasının yalan yanlış içerikler ile ırkçı, faşist, cinsiyetçi vb. içerikleri de engellemesini bekliyorsanız daha çok beklersiniz. Söz konusu filtre örneğin, tecavüzün yasallaşmasını dahi savunabilen ırkçı Daily Stormer’a en ufak bir engel koymuyor. Reddit’teki kadın düşmanı kanallar, transfobik propaganda, yalan yanlış cinsellik ve toplumsal cinsiyet bilgileri ve daha pek çok şey filtrelere takılmadan sorunsuzca erişilebilir durumda.

Sansür filtrelerinin ister devletlerce vatandaşlarına uygulansın isterse de yetişkinlerce gençlere ve çocuklara uygulansın her hangi bir şeye çare olabileceğini düşünmüyorum. Filtreleri aşmanın zaten sayısız yolu var ve bu yolları filtrelenenler filtrecilerden çok daha iyi biliyor. Bu nedenle filtre ile sansürleme yaklaşımının bir sonraki doğal adımı filtrelenenin her adımının bütün ayrıntıları ile denetim altında tutulması olacaktır. Sanıyorum ki söz konusu olan ebeveyn-çocuk ilişkisi olduğunda bunun bizi sağlıklı bir ilişkiye götürebileceğini aklı başında kimse iddia edemez. Ancak filtrelerin işlevsizliğini şimdilik bir yana bırakıp Apple’ın ebeveynleri kandıran ve çocuklar ile gençlere zarar verme potansiyeline sahip ebeveyn denetimlerini tartışmamız gerek: Bu saçma sapan filtreyi nasıl oluşturdunuz? Kriterleriniz ne? Hangi uzmanlara danıştınız? Filtrelerin sansürlediği site ve sorguların eksiksiz tam bir listesi var mı? Ve daha da önemlisi filtreleri kullanan ebeveynler için bu sorunu acilen çözmek üzere ne yapacaksınız?

 

[0] https://goo.gl/p2NEmW

[1] https://goo.gl/WRnc4A

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...