13 Ekim 2018 00:00

Intel'in dokuzuncu nesli

Intel'in dokuzuncu nesli

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Intel geçtiğimiz hafta düzenlediği etkinlikte yeni nesil işlemcilerini tanıttı. Core i5 ve Core i7 işlemcilerin dokuzuncu nesil varyantları, 28 çekirdekli bir iş istasyonu işlemcisi ve yeni Core i9’lar ile Core X serisinin yeni üyeleri tanıtılan işlemciler arasındaydı.

Dokuzuncu nesil, Intel’in beşinci nesilden beri kullandığı 14 nanometre işlemci üretim tekniğinin biraz daha gelişkin hali olan ve ilk kez sekizinci nesilde kullanılan 14nm++  tekniğini kullanıyor. Bu yeni nesilde yılbaşından bu yana tartışma konusu olan donanım düzeyindeki işlemci açıklarından Meltdown’un üçüncü varyantı ile L1 Terminal Fault açıkları donanım düzeyinde çözülmüş. Ancak Meltdown’un diğer varyantları ile Spectre için donanım düzeyinde bir çözüm söz konusu değil. Dolayısıyla güvenlik açısından performans kaybına yol açan yazılım düzeyindeki tedbirlere bağımlılığımız sürüyor.

Etkinliğin en dikkat çekici işlemcisi Intel’in “dünyanın en iyi oyun bilgisayarı işlemcisi” olarak sunduğu Core i9-9900K idi. Sekiz çekirdekli Core İ9-9900K tek çekirdek ile Turbo Boost modunda 5Ghz hıza ulaşabiliyor. Intel’in işlemci numunesi gönderdiği analistlere imzalattığı gizlilik sözleşmesi uyarınca 19 Ekim’e kadar analistlerin performans testlerini yayınlaması yasak. Bu nedenle henüz Core i9-9900K’nın performansı hakkında yeterince fikir sahibi değiliz. Yayınlanan tek karşılaştırmalı analiz Intel’in Principled Technologies’e sipariş üzerine yaptırdığı ve Core i9-9900K’nın AMD’nin amiral gemisi Ryzen 2700X’ten yüzde 50 daha yüksek oyun performansı verdiğini iddia eden rapordu [0]. Ancak TechSpot editörü Steven Walton söz konusu raporda yapılan testlerin tarafsız değil Ryzen 2700 aleyhine olduğunu detaylıca [1] ortaya koydu: Intel sistem için yapılan RAM optimizasyonları AMD sistem için yapılmamıştı.

Söz konusu analizin ardından raporu hazırlayan Principled Technologies hatasını kabul etti. Intel ise “sonuçların laboratuarda alınan sonuçlarla uyumlu” olduğu iddiasını sürdürüyor. Raporun böyle hazırlanması gerçekten bir hata mıydı yoksa işin içinde bir bit yeniği mi var söylememiz mümkün değil. Ayın 19’unda yayınlanacak olan şipariş üzerine hazırlanmamış performans testleri hem Ryzen 2700X’in iki misli fiyata satılacak olan Core i9-9900K’nın verilecek paraya değip değmeyeceği konusunda hem de Intel hakkında bir fikir edinmemizi kolaylaştıracaktır.

[0] https://goo.gl/urchB5

[1] https://archive.is/jBwTA

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa