11 Ağustos 2018 23:35

Değerlerin toplumsal temsili

Değerlerin toplumsal temsili

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Lira, dolar ve avro ve başkaca bazı yabancı para birimleri karşısında sürekli değer kaybediyor. Peki ben değer kaybediyor muyum?

Siyaset alanında tek veri sadece liranın değer kaybından yola çıkar, eksi göstergelere atıfla ekonomik çıkmazları iktidarın çıkmazına indirgemekle yetinilirse, kapitalist sistemin eleştirisi bile yapılmış olmaz. Sistemi mevcut iktidarın tıkadığı, iktidarı değiştirmekle çıkmazın aşılacağı yanılgısı üzerine kurulacak bir siyasi çizginin iktidar olma şansı yoktur.

Günü çoktan gelmişti, geçiyor; artık ‘milli irade’ fikriyatını ve bu fikriyatın kurguladığı devlet yapısını anlamaya çalışmak gerekiyor. Niye mi? Ülkemizde kapitalizm şu anda bu fikriyat ve devlet yapısı altında egemenliğini sürdürüyor da ondan.

Siyaset alanına tek veri sadece ‘ben değer kaybediyor muyum’ sorusuna yanıtla çıkılırsa, belki önümüzü görmek mümkün olabilir, ancak sistemin dışına çıkıp, kapitalizmi geçmişte bırakacak mücadelenin tohumları atılamaz, siyasi çizgisi oluşturulamaz.

‘Ben değer kaybediyor muyum’ sorusu da nereden çıktı şimdi, diyebilirsiniz.

Siyasi iktidar anlamlı görülen, öyle algılanan ve yaşandığı sanılan, düşünülen değerleri, milli irade fikriyatının verileriyle kaynaştırıp ‘toplumsallaştırıyor’.

Birey kendini ‘doların’ ya da herhangi bir yabancı para biriminin lira karşısındaki değeri ile değerlendirmiyor; herhangi maddi bir malın, o mal kendisinde olsun olmasın değeriyle de kişiliğini özdeşleştirmiyor. Bu maddi değerleri kitleleri peşine takacak şekilde ‘toplumsallaştıracak’ bir girişimin başarı şansı hiç yok. Birey değerlenen para birimi, mal gibi maddi varlıkların karşısında kendini değersiz görmeye başlamaz; maddi varlıklara yabancılaşır, maddi varlıkların değer kazanmasını kendi değersizliğinin göstergesi olarak görüp söylem tutturanları benimsemez.

Birey, tıkanıklıklar, çıkmazlar karşısında maddi değerlerin değil, ‘manevi değerlerin’ parıltısında kendini değerli bulur. ‘Dolar’ maddi değerdir, ‘Allah’ manevi değerdir. Maddi değer ‘değer’ olarak toplumsallaştırılamaz; manevi değer ‘değer’ olarak toplumsallaşabilir. New York Times gazetesine yazan ‘Milli iradenin temsilcisi’ ise, onun yazdıkları ABD devletine karşı başını dik tutmanın manevi direği olarak algılanır, toplumsallaşan manevi değerlerin değerini yükseltir, liranın dolar karşısında değersizleşmesine karşın… IMF’ye başvurmamak, ABD’yi Dünya Ticaret Örgütü kurallarına uymamakla itham etmek, Dünya Bankası yerine başka finans kaynaklarından sermaye teminini gündeme almak, bunların hiçbiri kapitalist sisteme başkaldırı değildir. Kapitalist sistem Uluslararası Para Fonu, Dünya Bankası, Dünya Ticaret örgütü gibi kuruluşlarla kaim değildir; kapitalist sistem onlar kurulmadan önce de vardı, onlarsız da egemenliğini hem de küresel boyutta sürdürebilir. Ancak bu örgütlere karşı çıkış manevi değerleri toplumsallaştırma sürecinde önemli işlev görür.

Ve manevi değerleri en etkin biçimiyle toplumsallaştırma ortamını milli irade fikriyatı ve bu fikriyatı kitlelere hükmederek yaşama geçiren milli irade devleti sağlar.

Bireyi değerli kılan yaratıcılığı ve emeğidir. Ancak bu iki değeri toplumsallaştırmadan kapitalizmi aşan bir toplumsal/ekonomik oluşumun dinamizmine esas alan siyasi çizgi milli irade fikriyatını çökertir, milli irade devleti karşısında dik durabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...